Ilyen egy hebrencs királykisasszony...

Olvass bele Kannácska királykisasszony történetébe!

Kannácska királykisasszony mindig vidám! Hol a kastély tetejére mászik a cicát megmenteni, hol Géza gazda malacait szállítja el a születésnapjára kapott helikopterrel... A legfontosabb törvénye pedig: Minden gyereknek fel kell olvasni egy mesét elalvás előtt!
tovább...

Nem mindennapi királylányok

Dóka Péter: Lila királylány és Kertész Erzsi: Dalia és Dália

Két olyan kortárs magyar mesekönyvet mutatunk be nektek, amelyek egyszerre élvezetes és izgalmas olvasmányok és irodalmi ínyencségek. Mindkét író - Dóka Péter a Mórától és Kertész Erzsi a Cerkabellától - már az előző kötetével, köteteivel meggyőzött minket arról, hogy mennyire tehetségesek: tele vannak ötletekkel, finoman használják a saját, jellegzetes írói repertoárjukat, merítenek a gyerekirodalmi hagyományból és nagyszerű dramaturgiai érzékkel rakják össze meglepő történeteiket. Két újabb könyvükben sem kellett csalódni, amelyeket a művészi illusztrációk - az észt Anne Pikov illetve Keszeg Ágnes rajzai - tesznek jó érzéssel lapozgatható kötetekké. - Bagossy Laura ajánlója
tovább...

Egy lány, egy fiú

Szépség és Szörnyeteg, Titanic

Két új képeskönyvet szemeltünk ki nektek: mindkettő nagyon népszerű történetet dolgoz fel, amit számtalan átiratban, változatban van jelen a piacon. Az egyik a Szépség és Szörnyeteg, amely a felújított Disney-verziónak köszönhetően borzasztó népszerű és uralja vizuálisan a piacot (és hatalmas merchandisinggal van megtámogatva), a másik a Titanic-sztori, amiből a filmtől kezdve hatásvadász dokukon keresztül internetes összeesküvéselméletekig minden van (például nekünk egy nagyszerű Titanic-zsúros mesénk Rácz Nóra szupertitanicos rajzaival). Mindkét könyv ügyesen nyúl a témához, és egyszerre tálalja befogadhatóan és színvonalasan őket.
tovább...

Szent György napi meseprogram a FSZEK-ban

Április 16-án egész napos rendezvény a Sárkányos Gyerekkönyvtárban

Az Úr 2011. esztendejében Szent György, azaz április havának 16. napján, szombaton, Meseország királya 10. alkalommal látogat el a Sárkányos Gyerekkönyvtárba. Ha kiállod a próbákat, meseország királya ünnepélyesen udvarába fogad.
Részletes program a cikkben!
tovább...

A királykisasszonyok új nemzedéke

Már a királykisasszonyok sem a régiek. Nemrég olvashattunk Ursula Jones nem mindennapi királylányáról, aki ahelyett hogy kacsalábon forgó palotában várná a királyfit, inkább nyakába kapja a világot, és a nemesi vérre fittyet hányva, egy udvari bolonddal alapít családot. Az emancipált királylányok sora szerencsére tovább bővül. Most rögtön egy kötetben kettővel is találkozhatunk. Jó könyv-sorozatunk következő darabja, Paul Maar tollából, a Tessék engem megmenteni!
tovább...

Gyerekkönyv, felnőttkönyv - Holnemvolt

A. A. Milne Holnemvoltja egyszerre ironikus, sokrétű történet, reflexió a háborúra (1917-ben íródott), kora politikai törekvéseire (emancipáció) és hagyományos királylányos mese, ahol el kell nyerni a királylány kezét, meg kell menteni őt és boldog (dupla) lakodalom zárja a művet, valamint a királyság megfelezése. Egyszóval mindenki, aki megérdemli, felnő, és megtalálja a helyét és a boldogságát.
tovább...