Majdnem egy tucat mese

Simon Réka Zsuzsanna: Majdnem egy tucat királylány

2016. szeptember 12. - Zsani cimkék: jó könyv Ezt olvassuk most 

simonSimon Réka Zsuzsanna meséi régi kedvenceim. Az írónő áprilisban elnyerte a Csukás István-díjat, és most egy csodálatos királylányos mesekötettel jelentkezett, ami a Manó Könyvek Kiadó gondozásában jelent meg. Különleges nyelvi leleményei, szeleburdi, a sztereotípiákat mindig iszonyat érzékeny humorral átforgató karakterei és történetvezetése a kicsiket, nagyokat egyaránt rabul ejtik.

Ismerd meg te is!

Szakács Zsu ajánlóját olvasod.

Nem mindennapi királylányok

Dóka Péter: Lila királylány és Kertész Erzsi: Dalia és Dália

2014. augusztus 7. - Pagony cimkék: jó könyv 8-12 Ezt olvassuk most 

Két olyan kortárs magyar mesekönyvet mutatunk be nektek, amelyek egyszerre élvezetes és izgalmas olvasmányok és irodalmi ínyencségek. Mindkét író - Dóka Péter a Mórától és Kertész Erzsi a Cerkabellától - már az előző kötetével, köteteivel meggyőzött minket arról, hogy mennyire tehetségesek: tele vannak ötletekkel, finoman használják a saját, jellegzetes írói repertoárjukat, merítenek a gyerekirodalmi hagyományból és nagyszerű dramaturgiai érzékkel rakják össze meglepő történeteiket. Két újabb könyvükben sem kellett csalódni, amelyeket a művészi illusztrációk - az észt Anne Pikov illetve Keszeg Ágnes rajzai - tesznek jó érzéssel lapozgatható kötetekké. - Bagossy Laura ajánlója

Egy lány, egy fiú

Szépség és Szörnyeteg, Titanic

2012. október 4. - Hanna cimkék: jó könyv ismeretterjesztő Ezt olvassuk most 

szsKét új képeskönyvet szemeltünk ki nektek: mindkettő nagyon népszerű történetet dolgoz fel, amit számtalan átiratban, változatban van jelen a piacon. Az egyik a Szépség és Szörnyeteg, amely a felújított Disney-verziónak köszönhetően borzasztó népszerű és uralja vizuálisan a piacot (és hatalmas merchandisinggal van megtámogatva), a másik a Titanic-sztori, amiből a filmtől kezdve hatásvadász dokukon keresztül internetes összeesküvéselméletekig minden van (például nekünk egy nagyszerű Titanic-zsúros mesénk Rácz Nóra szupertitanicos rajzaival). Mindkét könyv ügyesen nyúl a témához, és egyszerre tálalja befogadhatóan és színvonalasan őket.

A királykisasszonyok új nemzedéke

2010. március 5. cimkék: Eszter blog 

Már a királykisasszonyok sem a régiek. Nemrég olvashattunk Ursula Jones nem mindennapi királylányáról, aki ahelyett hogy kacsalábon forgó palotában várná a királyfit, inkább nyakába kapja a világot, és a nemesi vérre fittyet hányva, egy udvari bolonddal alapít családot. Az emancipált királylányok sora szerencsére tovább bővül. Most rögtön egy kötetben kettővel is találkozhatunk. Jó könyv-sorozatunk következő darabja, Paul Maar tollából, a Tessék engem megmenteni!

Gyerekkönyv, felnőttkönyv - Holnemvolt

2010. február 8. cimkék: jó könyv Hanna blog Ezt olvassuk most 

A. A. Milne Holnemvoltja egyszerre ironikus, sokrétű történet, reflexió a háborúra (1917-ben íródott), kora politikai törekvéseire (emancipáció) és hagyományos királylányos mese, ahol el kell nyerni a királylány kezét, meg kell menteni őt és boldog (dupla) lakodalom zárja a művet, valamint a királyság megfelezése. Egyszóval mindenki, aki megérdemli, felnő, és megtalálja a helyét és a boldogságát.