KIRÁLYLÁNY SZÜLETIK - ÚJ NAPHEGY KÖNYV

cimkék: #jó könyv #Nik blog

Kollázs könyv? Nem, a szó szoros értelmében nem, nekem mégis ez jutott eszembe. Szegedi Katalin ismét valami új dologgal állt elő. A tőle megszokott légies, atmoszférikus ábrázolást most kibővítette izgalmas technikai bravúrokkal és még merészebb ábrázolással; áthallások, átjárosok, megidézések. A könyv lenyűgöző lett. A meséket pedig Boldizsár Ildikó írta, ami garantálja az igazi "mesés" könyvet.

A Naphegy kiadó tartja magát a rögös úton való, nem akármilyen küldetéshez. Művészi mesekönyvek, igényes szövegek, különleges illusztrációk. A 2009-es Könyvhétre megjelent új könyvük nem csak gyönyörű lett, hanem igen izgalmas vállakozás is.

Könyvükben kilenc, egészen különböző vidékekről érkező mesebeli királylány látogat el a Földre egy mai kislány születésekor és ajándékba mindegyikük egy-egy női értéket hoz, a hozzá társuló természeti jelenséggel, melyet társnak, kísérőnek ajánl. A mai értelemben vett női értékek mentén vajon mit lehet kezdeni ezzel a korántsem a trendiségre, de nem is az avíttos, konzervatív nőideálra hajazó elképzeléssel. Mert valljuk be, a lányokat, a kislányokat igenis érdekli saját nőiségük. Talán megérdemel ez egy kis továbbgondolást, így 2009 környékén.
Szegedi Kati illusztrációi pedig zseniális kísérői a szövegeknek. Egyrészt a különféle népek mitikus ábrázolásainak és jellegzetes vonásainak beleszövése a képekbe tökéletesen sikerült, ha pedig mélyebben (vagy épp messzebbről) nézzük az ábrázolásokat, sok izgalmas részletet fedezhetünk fel.

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek