Kisbabák kérdései

cimkék: #szemle #Hanna blog

Három kicsiknek szóló, beszélgetésre hívó könyv: az Amikor Te kicsi voltál a baba korról, a babavárásról mesél a gyerekeknek, melyet a szülők kiegészíthetnek a kisgyerek képeivel és adataival. A Szívünkből születtél az örökbefogadott gyerekeknek mondja el, hogyan várták őket szüleik és hogyan érkeztek meg hozzájuk. A Russel, a bárány pedig az elalvás nehézségeiről mesél.

Marék Veronika - Győrffy Anna: Amikor Te kicsi voltál

Nagy kedvencem volt Marék Veronika és Győrffy Anna közös könyve kis koromban. Ez a könyv egy afféle babanapló, amiből ma szekérderéknyit lehet kapni, de mind csak a hajtincseket és bejegyzéseket gyűjtögető anyukáknak szól, míg az Amikor te kicsi voltál a gyereknek meséli el, hogy milyen is a kisgyerek – hiszen minden gyerek szívesen hallgatja, hogy milyen volt, amikor megszületett és kisbaba volt. Mivel a téma örök, a könyv sem avult el, sőt, üdítő a sok giccses és negédes darab között, ami ebben a műfajban kapható.

Bár Győrffy Anna rajzait ma talán kevesebb lelkesedéssel nézem, de védi őket az emlék, a bevésődés. Nekem Hófehérke is a Győrffy Anna fehér bőrű, fekete hajú, zöld levelek előtt álló profilja a diafilmből, és szerintem a Pöttyös Pannit is az ő rajzai miatt szerettem igazán. Nehéz elképzelni, hogy majdnem 100 éve született. A szöveg pedig a Marék Veronikától megszokott letisztult, egyszerű pár mondat, szó a képek alatt – semmi fölösleges, csak egy-egy tevékenység megnevezve. A kisgyerek humoros botladozását a képek közvetítik. A könyv az óvodába menéssel és a harmadik születésnappal zárul.

Töreky Katalin - Baukó Bernadett: Szívünkből születtél

Töreky Katalin, örökbe fogadó szülő a többi örökbe fogadó és fogadott igényeire rezonálva az örökbefogadó szülők különleges gyerekvárását és a gyerek befogadását meséli el, vagyis inkább írja le a felnőtt szemszögéből. Hogy a téma fontos, és beszélni kell róla, az nem kétséges. Hogy valóban ez a megfelelő könyv-e, az már igen. A szöveg mindent kimond és elmond: talán túlságosan is mindent, semmit nem bíz az olvasóra, Anya és Apa minden lépését követi, mindennek lelkendezve örül, és minden csodálatosan sikerül (csak a nyelvi megformálás nem). Talán túl csodálatosan is. Nem gondolom, hogy ez a fajta jól formált, realisztikus megközelítés alkalmas lenne a problémák és kételyek, lelki folyamatok felvillantására. Annak sokkal jobb terepe a valódi, gyerekeknek szóló mese, amely úgy kerek, hogy magába foglalja a traumákat is. Ez talán inkább a szülőknek szól, persze a gyerekeknek is, akiknek ez lehet a saját történetük, csak legyen az is ennyire kerek.

Rob Scotton: Russel, a bárány

Russel nem tud elaludni, mert annyi minden jár a fejében. mindenki más gond nélkül kikapcsol, csak ő nem: egész nap játszott, hintázott, szaladgált, járt a lába, és most a feje jár, amíg fekszik. A többiek bezzeg rendesen végzik dolgukat, fogat mosnak, átöltöznek, betakaróznak (pedig jó dagi, pálicika lábú groteszk gyapjúgombolyagok. Russel bepróbálkozik egy roncsautóba és még pár képtelen ötlettel előáll, amikor magától elálmosodik és elalszik. Persze reggel meg nem tud felkelni. Klasszikus képeskönyvvel van dolgunk: egy-egy mondat nagyalakú képek mellett, rövid, humoros történet egy mindennapi, minden kisgyereknek ismert eseményről. A képek egyszerre szépek és viccesek, kékek, puhák, nagy szemű, vigyorgó bárányokkal. Minden bárányokkal elalvónak és nem elalvónak szép, poénos könyv.

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek