Érzelmes búcsú naplómtól

Kiss Ottó 4. naplója

Majális, bábelőadás, iskolalátogatások, eső, majd napsütés, kertészkedés, könyvtári találkozó, és finom sült csirke. És még mennyi minden fért bele egy hétbe! Kiss Ottó szerencsére aktív életet él, Boróka mellől sokfelé hívják és ő megy, mesél, olvas, beszélget és ír. Gyuláról küldött utolsó naplóbejegyzéséből minden kiderül.


tovább...

Alvókendő, tűzzománc

Kiss Ottó 3. naplója

Jó tíz éve, amikor egy rutinvizsgálat során a helyi tüdőszűrő állomáson átvilágítottak, a doktornő megkérdezte, ugye tudom, hogy az egyik oldalamon eggyel több bordám van. Addig nem tudtam, mert addig nem okozott bajt, és a doktornő is nyugtatott, hogy ezután se fog, így aztán különösebben nem érintett meg a dolog, gondoltam, ettől még költhetek, egyik kezén Adynak is több ujja volt, mégis egészen jó verseket írt.

De attól a naptól kezdve úgy képzeltem, ha valaha gyerekem lesz, csakis lány lehet, különben semmi értelme a plusz bordának.


tovább...

Babaének, könyvbemutató

Kiss Ottó 2. naplója

Babáskodik. Ez az egyetlen kifejezés, amellyel kislányunk általános tevékenységét folyamatosan illetjük. Mert mit lehet arra a kérdésre (hirtelen) felelni, hogy mit csinál a baba? Bármit csinál ugyanis, mire kimondjuk, már mást csinál. Hogy rövidre zárjuk tehát: a baba babáskodik, a baba jól van.   
Babazene. Mielőtt megszületett, tudományos alapon Vivaldit és Mozartot hallgatott, azóta viszont csorbult az ízlése. Hiába próbálgatom a Kispált vagy a Tankcsapdát, ő csak a primitív babazenét kedveli, meghallja, és nevet! El vagyok keseredve. Mi lesz ebből a gyerekből?
tovább...

Baba, kocsi, könyv, fesztivál

Kiss Ottó naplója – 1.

"Fél évvel ezelőtt Andrea, miközben végigsimított domborodó pocakján, azt mondta, ne aggódjak, megvárnak, és így is lett. Tavaly november huszonkilencedikén, egy hétfői nap délelőttjén kitettem a pontot a regény végére, aztán kinyomtattam mind a 325 oldalt. Még aznap este megszületett a baba, van tehát miért bíznom a női megérzésekben." - Kiss Ottó első naplóbejegyzését olvashatjátok, melyben szó lesz a Könyvfesztiválról, az elkészült regényről, szolnoki gyerektalálkozókról és arról is, hogyan olvas novellát a négy és fél hónapos Boróka.
tovább...

Költészet Napja

A magyar gyerekirodalom hagyományosan termékeny terepe a költészet. A kommunista kultúrpolitika eredményeképp a tiltott, főként az Újhold köréhez köthető költők a gyerekirodalomban tudtak megmutatkozni, és mind azt a poétikai és szemléletbeli újítást, a költő, a vers és a befogadó viszonyának modern átalakulását és a számukra otthonos angolszász kultúra humorát behozták a gyerekirodalomba.
tovább...

Kávé mellé - tavasz!

Kávé mellé - tavasz!

Sok apróság gyűlt össze a héten, csupa olyan vidám dolog, ami egyértelműen a tavasz felé mutat. Nem mintha tavaszodna (bár hajnalban zajonganak néha az állatok), de az emberek gondolatai mind a tavasz felé fordulnak, tervezett és kigondolt virágok, madarak, kirándulások. 
tovább...

Kávé mellé

Olvasnivalónak két novellát ajánlok. Az első Dragomán Györgyé, és gyerek csak áttételesen található benne, egy szóval nem gyerekirodalom, bár egy középiskolai magyarórán elég jól el tudom képzelni. Violetta érkezik, távolról, Dél-Amerikából, semmit nem tud róla senki és mégis meg- és elítéltetik. Sztereotípiákról, megbocsátásról, hazáról, a szavak erejéről van szó, emberi kapcsolatok finom ábrázolásán keresztül.
tovább...

SZERZŐNK, KISS OTTÓ JÓZSEF ATTILA-DÍJAT KAPOTT!

Kiss Ottó március 14-én délelőtt dr. Hiller István oktatási és kulturális minisztertől vehette át a gyermekirodalmi munkásságát elismerő József Attila-díjat. A Gyulán élő költő, aki a Bárka folyóirat szerkesztője is, a remek gyerek- és felnőttversek mellett kitűnő gyerek- és felnőttprózát ír, interjúnkban őt kérdeztük írásról, gyerekirodalomról, kedvenceiről. Gratulálunk Kiss Ottónak!!!
tovább...