Kitekintő

Ismerd meg a holland Astrid Lindgrent!

Guus Kuijer, a Polli-sorozat szerzője

2017. március 14. - Zsani cimkék: kitekintő 

guus
Pollit már nem kell bemutatni, igaz? Tudod, ő az a holland lány, aki folyton verset ír és van egy tehene, akinek az anyukája és az osztályfőnöke együtt élnek, és aki épp most lett tizenhárom éves. Bár órákig lehetne sorolni az okokat, hogy miért érdemes megismerni Pollit, ezt az álmodozó és imádnivaló lányt, ez a cikk most nem róla szól, hanem a sorozat szerzőjéről, Guus Kuijerről, aki ugyan nem tizenhárom éves már, legalább annyira érdekes személyiség, mint maga Polli.

Nyári böngésznivalók innen-onnan

blogroll

2012. július 23. - Vera cimkék: szülőknek Vera blog  kitekintő 

blogrollAz igazat megvallva egy kicsit uborkaszezon van mindenhol, a kritikusok gondolom, bőszen olvasnak, a kiadók meg ezerrel dolgoznak az ősszel majd megjelenő könyveken, de szerencsére a jól ismert könyvesblogokon találtam néhány érdekes cikket. Ha nem tudod, mit olvass, vagy különleges dolgokra vágysz, akkor itt egy csokorba gyűjtve találod őket.


TOKYO INTERNATIONAL ANIME FAIR 2012

–Tokióról röviden, mert valójában százszor ennyit is lehetne mesélni –

2012. április 13. - Hanna cimkék: kitekintő 

bMárcius végén abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy Bogyó és Babóca sorozatommal meghívást kaptam a Tokiói Nemzetközi Animációs Fesztiválra. Izgalmas, eseményekkel zsúfoltan teli, újszerű élmény volt. - Bartos Erika, a Bogyó és Babóca könyvek írója nemrég Japánban járt, ahol számtalan izgalmas élmény érte, és egy kicsit volt alkalma bepillantani a japán kultúrába is. Olvassátok el élménybeszámolóját!


2011 angolszász sikerlistái - II. rész

A legjobb kiskamasz regények

2012. január 10. - Papp Eszter cimkék: kitekintő Eszter blog 

isaac_salazar.jpegAz év végi sikerlistáknak nagy hagyománya van az angolszászoknál, és ebből a tradícióból természetesen a gyermek- és ifjúsági könyvek sem maradhatnak ki. A képeskönyves sikerlisták után, most a Publishers Weekly és a Guardian által legjobbnak ítélt 2011-es kiskamasz regényekből válogattunk.


2012. január 5. - Papp Eszter cimkék: kitekintő Eszter blog 


Új olvasó generáció

Digitális olvasás pro és kontra

2011. január 25. - Papp Eszter cimkék: esszé kitekintő Eszter blog 

ebook_kid.jpgA minap egy nagymama kért tőlem tanácsot. Ajánljak könyveket a legkisebb unokájának. Gyors nem- és koregyeztetés, majd az érdeklődési területek feltérképezése után nekivágtunk a pagony adatbázisának, hogy pónis, hercegnős, de nem túl giccses könyvek után kutassunk. Rögtön adta magát a Zöldség Anna, pónival, királykisasszonnyal, brilliáns nyelvezettel és remek fordulatokkal. Egy gond volt csak, de az elég nagy, az ifjú hölgy egyáltalán nem szeret olvasni.

A lap alján egy paralel világ

A The New York Times idei díjazottja: Suzy Lee, Shadow című könyve

2010. november 9. - Papp Eszter cimkék: kitekintő Eszter blog 

shadow_cover.jpg1952 óta, a The New York Times által felkért zsűri minden évben kiválasztja a tíz legjobban illusztrált gyerekkönyvet. A 2010-es év egyik díjazottja, a dél-koreai származású Suzy Lee, Shadow (magyarul: Árnyék) című könyve.

Jim Flora világa

2010. szeptember 28. - Papp Eszter cimkék: jó könyv kitekintő Eszter blog 

Főként a ‘40-es, ‘50-es években készített lemezborítói kapcsán ismerik a tengerentúlon, de számtalan sikeres gyermekkönyv is az ő nevéhez fűződik. Vibráló geometrikus formák, szokatlan színtársítások, nyakatekert pózok, kifinomult humor és jóleső káosz. Ezek mind-mind Jim Flora védjegyei. Második gyermekkönyvét több, mint ötven év elteltével, idén ősszel adják ki újra.

A 32. IBBY Kongresszus a boszorkányok földjén

Ruppl ZsuZsanna beszámolója a 32. IBBY Kongresszusról

2010. szeptember 27. - nikisze cimkék: híradó kitekintő 

compoSzeptember 8. és 12. között immár 32. alkalommal került megrendezésre az IBBY (Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa) kongresszusa. Idén a gyermek- és ifjúsági irodalom világának nemzetközi képviselői a spanyolországi, galíciai Santiago de Compostelában találkoztak. A négynapos kongresszus keretében, ez alkalommal A kisebbségek ereje címet viselte, és érdekesebbnél érdekesebb előadásokon, konferenciákon, szemináriumokon és workshopokon túl számos izgalmas programot tartogatott a több, mint 600 résztvevő számára. (Ruppl Zsuzsanna írása)

Tesó-ügy amerikai módra

Jeanne Birdsall: Flora’s very windy day

2010. szeptember 24. - Papp Eszter cimkék: kitekintő Eszter blog 

floraElég mostanság csak ránéznem P.-re, és már A. keze lendül is, hogy odasózzon egyet a kicsinek. P.-nek persze esélyes sincs, hogy megkaparintsa a nagyok játékait. Ha nem vagyok elég gyors, akkor A. tépi ki a kezéből, különben meg fél szememet a kis kúszó-mászón tartva igyekszem mindig időben, fél kézzel menteni. Közös játékról meg aztán szó sem lehet. Ezt a mászós, rombolós korszakot írta meg Finy Petra is, a rá jellemző humorral, A tesó-ügyben. Most éppen azon a részen rötyögünk, hogy a tesónak mindig az kellene, amit a nagyok a legjobban szeretnek, legyen az bármilyen lepattant tárgy. Sokszor nevetünk, de azért előfordul az is, hogy azt kívánjuk, bárcsak a tesó eltűnne. Így volt ezzel Flora is, akinek egy szeles napon elfújta a kisöccsét a szél.

Multikulturális Hamupipőke

Honnan ered és hová tart Hamupipőke

2010. augusztus 24. - Papp Eszter cimkék: esszé kitekintő Eszter blog 

A Hófehérke-átdolgozások után most kicsit elnézünk Hamupipőke háza tájára is, ezúttal viszont nem a kortárs átiratokra koncentrálunk, sokkal inkább visszafelé tekintünk. Bemutatjuk az eredeti(nek vélt) Hamupipőkét, és megnézzük milyen formában bukkant fel a története a világ különböző pontjain. Észak-afrikai, ázsiai és észak-amerikai Hamupipőkékből csemegéztünk, de a felhozatal ennél még sokkal bővebb.

Újragondolt Hófehérke

2010. augusztus 11. - nikisze cimkék: mesehős kitekintő Eszter blog 

Már Hófehérke sem a régi. A Grimm testvérek fehér bőrű, ébenfekete hajú szépsége kishíján kiszőkült a harmincas évek végén, de végül Walt Disney csak megkönyörült rajta. Elég volt néhány cuki állatka, csetlő-boltó törp, és egy, már a történet legelején felbukkanó hősszerelmes herceg, hogy a hevesen gesztikuláló lány beénekelje magát a világháború, és a gazdasági válság által megtört átlag amerikai szívébe. Közben eltelt majdnem fél évszázad, Hófehérke őzikeszemeit és bárgyú mosolyát pedig teljesen átrajzolta egy magyar rajzfilmkészítő. A tenyeres-talpas torzszülött leányzó fricskát mutatott a ‘80-as évek magyar valóságának, majd trappolt tovább, és meg sem állt, egészen a világhírnévig.

Kitekintő - Ha Neil Gaiman ijesztget

Intelligens ijesztgetés, Coraline és a többiek

2010. július 26. - Papp Eszter cimkék: jó könyv kitekintő Eszter blog 

Gaiman rémtörténetein nem csak a szülők, de a kritikusok is előszeretettel vitáznak. A kérdés természetesen az, hogy való-e gyermekkézbe az olyan mesekönyvnek álcázott horror, amiben gombszemű banyák és véreskezű gyilkosok áhítoznak az ártatlan gyermeklelkekre. A kérdést a végén mégis mindig a gyerekek maguk döntik el. Aki nem bírja a rémmeséket, annak a Harry Potter második kötete is ki fog fordulni a kezéből. Aki viszont szeretne egy kicsit borzongani, az még a felnőttek könyvespolcáról is képes kitúrni a tiltott irodalmat.

Kitekintő - Eric Carle 81 éves

2010. június 23. - Papp Eszter cimkék: kitekintő Eszter blog 

Több, mint 70 gyermekkönyv szerzője, idehaza A telhetetlen hernyócska, és A kelekótya kaméleon című könyveivel híresült el. Annak dacára, hogy pénteken lesz 81 éves, még mindig rendületlenül dolgozik, vezeti az általa alapított képeskönyvek múzeumát, és rendszeresen blogol is. Mai kitekintőnkben legelső gyermekkönyves munkájáról, a "Brown bear, brown bear, what do you see?"-ről, és egyik nagy kedvencemről, a "Papa, please get the moon for me"-ről lesz szó.

Kitekintő - Harcolunk és szemetelünk

2010. június 4. - Papp Eszter cimkék: kitekintő Eszter blog 

Kitekintő-sorozatunk első részében láthattuk, hogyan színeznek és számolnak a tengerentúlon. Most pedig megnézzük, hogyan állnak az amerikai gyermekkönyves szerzők a versengés és a környezetszennyezés kérdéséhez. Chris Barton, a gyerekek sokszor vadulásba átcsapó vetélkedését forgatja ki, és konvertálja át egy olyan párhacra, amitől meg a legvadócabb gyereknek is könny szökik a szemébe a sok nevetéstől. Másik történetünk pedig a szemetelős long islandiekről szól, akik nem átallották hajóra rakni a szemetüket, csakhogy megszabaduljanak tőle.