Nyomok a hóban (illetve a sóban)

László Zsuzsa (Mamazon) kreatív blogja

Végy egy februári hétköznapot. Végy hozzá egy beteg gyereket, aki annyira már jól van, hogy nyikorogjon: „Unaaatkozom”. Végy egy olyan telet, amikor nem sok hó esik. És ha ez mind megvan (na jó, a betegséget kihagyhatjátok), akkor indulhat a nyomkereső játék.

tovább...

Játsszunk a sötéttel!

Az árnyak színháza

A gyerekek egyik legalapvetőbb félelme a sötétségtől való félelem. A sötétben életre kelnek a szorongások, az ismerős környezet fekete sziluettjei megcsalják a szemüket, semmi sem az, aminek látszik. De amennyire rémisztőek lehetnek este a megelevenedő árnyak, játék közben legalább annyira szórakoztatóak is. Lenyűgöző, amikor egy kisgyerek először fedezi fel, hogy az árnyéka őhozzá tartozik, és persze borzasztó vicces, amikor kitartóan próbálnak beleugrani a saját árnyékukba.

Árnyékokkal játszani jó, próbáljátok ki, hogyan tudtok állatseregletet a falra varászolni, és adjátok elő kedvenc meséiteket árnyfigurákkal! - Győri Borbála kreatív blogja

tovább...

De jó, Djeco!

új játékok a Pagonyban

Új év, új játékok! Mi is beszereztünk nektek jó pár játékot, de hogy el ne felejtesem, ezzel együtt sok, népszerű játék sajnos megszűnik. Ilyen például a betegség elűző Stop Spot!, vagy a tojásos Bonomix!

Vannak helyettük viszont izgalmas új játékok, matricás alkotók, kártyák vagy családi ügyességi játékok, keressétek őket most már nálunk is!

tovább...

Kémia a konyhában

Győri Borbála kreatív blogja

„Anya, mi is csináljunk kristályt!” Persze, mi sem egyszerűbb. Egy kis víz, sok só, cérna, várunk, várunk és kész. Milyen jó kis otthoni tudományos kísérlet lesz a gyerekekkel. Egy hete próbálunk kristályt növeszteni, de nem sikerül. Ezzel persze máris megtanultuk a legfontosabbat, hogy a kísérletek már csak ilyenek: van, hogy sikerülnek, van, hogy nem, de mi kitartóan gyártjuk az újabb hipotéziseket és rendületlenül próbálkozunk tovább. De, ahogy a valódi tudományos folyóiratok sem szívesen közlik a negatív eredményeket, mi sem írhatunk posztot abból, hogy miért nem sikerült gyönyörű sókristályokat növesztenünk. Ki olvasná el akkor, ugye? (De ami késik, nem múilk.) Így aztán só helyett elővettük az olajat, hogy lássunk akkor valami olyat, amit nem lehet elrontani, tuti siker. - Győri Borbála cikke

tovább...

Riaszd el a rossz álmokat!

Az alábbi rosszálom-riasztó Gábor Manka, 5 éves ötlete. Csak ki kell akasztani az ajtóra, és a sárkányok seregétől rögtön megijed az összes rossz álom, és elrohannak jó messzire! Nyomtassátok ki a képet, ragasszátok egy vastagabb kartonra és vágjátok körbe!

tovább...

Időfutár 2. - A királynő palástja

Játssz velünk!

Itt az új Időfutár! Nézd meg jól a borítót - vannak új szereplők, vannak régiek, de ha olvastad az előző részt vagy hallgattad a rádiójátékot, akkor tuti ki fogod találni, hogy ki mondta a cédulákon szereplő mondatokat, és nyerhetsz egy Időfutárt! Ide írj péntek estigidofutar@idofutar.net!

tovább...

Itt van a Gyurmatitkok!

Gyurmázz okosan!

A Gyurmatitkokból bárki megtanulhat gyurmázni: minden állat lebontható gömbre, hurkára, palacsintára. Pillanatok alatt szuper macskát készíthetsz, sőt, jeleneteket is összerakhatsz a kis bábuidból. Rony Oren, a könyv szerzője gyurmafilmeket készít, számos díjjal kitüntették. Figurái édesek és dinamikusak - próbáld ki te is, ahogy mi is kipróbáltuk.

tovább...

Melyik Boribon cicája?

Boribont mindenki ismeri. Boribonról mindent tudunk. De vajon a cicájáról is? Hiszen még neve sincs! Pedig amióta Annipanni és Boribon réges-régen befogadták, szinte minden kötetben felbukkan. És ebben a könyvben végre nevet is kap.

tovább...

Tudod, melyik milyen színű?

utazós színező

Nemsokára kezedbe veheted az Amíg utazunk című könyvet, ahol aztán rengeteg budapesti közlekedési járműről olvashatsz! Az illusztrációkat pedig órákig böngésztheted majd! Színezd ki a te kedvencedet, vagy tervezz saját villamost, buszt, metrót! Gévai csilla és Baranyai b András könyve minden közlekedésmániás gyerek nagy kedvence lesz, az tuti!

tovább...