Medvebáb

Papírzacskó új formában

Ezen a héten újrahasznosított játékot készítettünk. Martha Stewart egyik ötlete minket is megihletett, mégpedig olyannyira, hogy a pékárukhoz adott papírzacskót mi sem dobtuk el, inkább alkottunk belőle egy medvebábot.
tovább...

A Magyar Mese Ünnepe – ötvennél több alkotóval

A Magyar Mese Ünnepe kiadóktól függetlenül szeretné egy eseményre összehozni a gyerekkönyvek iránt elkötelezett alkotókat és olvasókat – a Millenáris ad otthont március 19-én délelőtt tíztől a hagyományteremtő, évente ismétlődő rendezvényként megálmodott, egész napos ünneplésnek, ahol ötvennél több szerzővel és illusztrátorral ismerkedhetsz meg személyesen.
tovább...

Napraforgók Bogyóktól

Bogyó és Babóca követői a Pagonyban

Bogyó és Babóca, Bartos Erika figurái sok kicsi szívéhez közel férkőztek. A legújabb kötet kapcsán, melyben Bogyó és Babóca a tavasz közeledtével kisietnek a szabadba kertészkedni, őket várta a Pagony Könyvesbolt szombaton délelőtt fél tizenegytől, hogy a télies időbe egy kis tavaszt, sőt, nyarat varázsoljanak - ezúttal napraforgókkal és mesével.
tovább...

Esőbot

Döntéssel és forgatással esőhangot imitálhatunk vele, de ha rázzuk, hangszerként is funkcionálhat. Esőbotot könnyen készíthetünk magunk is, még alapanyagért sem kell kimozdulnunk otthonról.
tovább...

Mesehős maszkok

Megint nyakunkon a farsang. K. repülőkutya lesz, A. pedig, mint eddig minden évben, kiselefánt. Azért az ovitól, bölcsitől függetlenül, szeretünk otthon is beöltözni a játszáshoz. K. egész Rumini szettet állított össze magának, még láthatatlanná tévő kalapunk és vascsöppentőnk is van. Sokszor papírból gyártunk kiegészítőket a jelmezeinkhez, amihez általában én vagdosok, K. ragasztgat, A. pedig lelkesen színez. Azt hiszem itt az ideje, hogy kipróbáljuk a maszk készítést is. Szerintem remekül menne, ha meg elkészült, lehet bennük ökörködni egy jót. A felfordulásért pedig később okolhatjuk mondjuk Lizát és Micsodát.
tovább...

Árnyékszínház

Azért abban is van jó dolog, hogy télen hamar sötétedik. Gyerekkoromban ilyenkor sokszor elővettem a Sicc könyvet, és abból árnyjátékoztam. Az alábbi árnyékszínházat “A királykisasszony, akinek nem volt birodalma” című könyv illusztrációja ihlette. Nem mondom hogy pikk-pakk el lehet készíteni, de megéri a fáradtságot, és egy kis türelmen kívül túl sok kézügyesség sem szükségeltetik hozzá. Ha egyszerűbb figurákkal dolgoztok, akkor pedig a gyerekek is be tudnak szállni a készítésbe.
tovább...

Adventi naptár másként

Egyszer volt gyerekkoromban ablakos adventi naptáram, de nem volt túl sok értelme. Egyrészt nem nyújtott semmiféle esztétikai élményt, másrészt meg a benne lévő édesség 24 nap helyett, kb. 24 óra alatt el is fogyott. A csoki egyébként emlékeim szerint elég pocsék volt, már ahogy az ilyenkor lenni szokott. Idén az volt a szándékom, hogy egy olyan háromdimenziós várost építek, amiben mindenhol titkos ajtók vannak, mögöttük meg mókás, helyenként mozgatható életképek. Leginkább az motivált, hogy a naptárral játszani is lehessen, és ne érjen véget a pályafutása az ablakok kinyitogatása után sem. Aztán letettem a megalomán tervekről. Melyik szülőnek van annyi ideje, hogy három napig vagdosson, fessen, meg ragasztgasson, ráadásul úgy, hogy a gyerekek ne vegyék észre? A város maradt, de végül sokkal szerényebb kivitelben készült el.
tovább...

Kupakfoci

Tombol a bárányhimlő az oviban, a szülők meg drukkolnak, hogy minél hamarabb elkapják a gyerekek. Ha elkapják, ha nem, én azért mindenesetre új játékokkal készülök, hogy ha mégis arra kerülne a sor, át tudjuk vészelni valahogy a viszketős periódust. Hátha például a kupakfoci legalább egy kis időre eltereli a figyelmet. Persze pöckölni fél kézzel is lehet, vakarózásra meg ott van a másik. Mi Piroska után szabadon, farkasok kontra nagymamák párharcra készülünk, úgyhogy ennek megfelelően festettem be a kupakokat.
tovább...

Kisgyerekek hete

Kézművesek a Pagonyban

A kisgyerekeknek mindig kell valami, amit fogdoshatnak, gyúrhatnak, ölelhetnek, cipelhetnek, és kell a szó, ami folyton bemászkál a fejükbe, és kimászkál a szájukon - és általában ez a három egymással párhuzamosan történik. A héten a Pagonyban mindhárom jelen van: megérkezett az új Maszat könyv, a Maszat alszik. Végigugrándozik a piros, pöttyös Lenka is a téren. Nemrég befutott, vagy inkább röpült Bumburi is, aki végigszáguld a gyerekekkel minden helyszínen, ami a kedvükre való. Hétvégén rajzolhatunk és mesélhetünk Kőszeghy Csillával és Bumburival is. A kettő között pedig ott van a fogdosni és ölelgetni való, a kéz dolgai: a kézműves tárgyak alkotói mind elgondolják, hogy mivel tudna a legjobban játszani a gyerek, és aztán az ő kezükkel elkészül, hogy a gyerekkezek gyűrjék és szeretgessék a különböző babákat és cicákat és majmokat. Velük beszélgettünk. (Nem a majmokkal, azokkal a gyerekek beszélgetnek. Mi, komoly felnőttek, az alkotókat kérdeztük.)
tovább...