Térbeli hernyócska-könyv - 2.

Múlt héten vágtunk bele A telhetetlen hernyócska pop-up verziójának elkészítésébe, és már nem sok van hátra. Ha tehetjük, vonjuk be a család apraját-nagyját, bőven lesz feladata mindenkinek. Azon túl, hogy a közösen végzett munka sokkal szórakoztatóbb, a végeredmény is gyorsabban felkerülhet a könyvespolcra, az eredeti mellé.
tovább...

Térbeli hernyócska-könyv

Már egy ideje tervezem, hogy elkészítem az egyik kedvenc könyvem, A telhetetlen hernyócska pop-up verzióját. Eddig halogattam, de most felbuzdulva a remek híreken (bizonyára ti is olvastátok, hogy a könyv a legkedveltebb estimese lett az angol szülők körében), most nekiálltam a munkának.

Nem csak a rajzolást, de a tervezést is nagyon élveztem, és mindenkit csak bátorítani tudok, hogy vágjon bele. Nem kell hozzá nagy rajztudás, sőt, szerintem annál jobb, minél amorfabb, sokszínűbb a végeredmény. Tessék zsírkrétát ragadni és satírozni, ahol csak éritek, hogy minél jobban hasonlítson az eredetihez!
tovább...

Mesememória

Gyerekkorom egyik kedvenc játéka. A szabályok pofonegyszerűek, és néhány kártyalapon, némi összpontosításon és egy kis agymunkán kívül tényleg nem kell hozzá semmi sem.

Ráadásul játszótársra sincs feltétlenül szükségünk, hiszen egyedül játszva is elég szórakoztató tud lenni.
tovább...

Kelekótya kaméleonos kocka kirakó

Gyerekként az egyik kedvencem volt a hajtogatós rajzolás. Hárman kellett játszani. Az első a fejet, a második a törzset, a harmadik pedig a lábat rajzolta meg, de úgy, hogy a többiek nem láthatták. Ha a rajzoló kész volt, be kellett hajtania a lapot és tovább kellett adnia a következőnek. A végén persze mindig valami iszonyú torzszülemény sült ki az egészből, amin még egy jó darabig kuncogtunk.

A kelekótya kaméleon meséjének láttán rögtön ez a játék jutott eszembe. Na meg a gyerekkorom, ami jórészt azzal telt, hogy a többieket nézve mindig kicsit más akartam lenni. Egy fejjel alacsonyabb, egy kicsit vagányabb, vagy csak olyan, akinek amerikai nagybácsija is van...
tovább...

Babaház

Múlt héten babaházat készítettünk, most pedig néhány doboz segítségével be is rendezzük. Ezen a héten a gardrób és a nappali kerül sorra. Ha eddig nem gyűjtöttétek a gyufásdobozokat, akkor most itt az ideje elkezdeni, mert remek dolgokat lehet belőle alkotni. Hogy mást ne említsek, ott van például a komód, aminek fiókjait nem csak hogy ki-be lehet húzogatni, de sok-sok apróság is elfér benne.
tovább...

Babaház

Aki még emlékszik a saját gyermekéveire, vagy netán van is lánya, az jól tudja, hogy bármi babaházzá válhat. Nem számít hogy éjjeliszekrény, leporelló, vagy cipősdoboz, a lényeg, hogy a babacsaládnak is legyen egy kis vacka, amiben lehet lakberendezni, vendégséget tartani, vagy csak úgy ellenni. Egy babaház mégis több, mint puszta játék, mert megtestesíti mindazt, ami a gyermek számára az "otthont" jelenti. A fiúknál ugyanezt látom.

Nagy gonddal építgetik, csinosítják a legóházukat, aztán hetekig hozzá sem szabad nyúlni, olyan nagy becsben tartják.
tovább...

Legyél te is telhetetlen hernyócska!

kreatív ötletek gyorsan, hogy végre átváltozhass

Itt a farsang, áll a bál, az ügyetlenebb anyukák pedig csak fogják a fejüket, ha a gyermek házi készítésű kisvakond jelmezt szeretne. Ha szerencséjük van, kisegíti őket a nagymama, vagy egy ügyes kezű barátnő. Ha pedig nincs, akkor marad a jelmezkölcsönző, a szintetikus ruhákkal, amiktől aztán szó szerint égnek fog állni a gyerek haja. De van egy jó hírem. Az alábbi telhetetlen hernyócska jelmez elkészítése pofonegyszerű, és ha nagyon nincs ínyünkre a varrás, nyugodtan ragaszthatunk is.

Ráadásul jórészt újrahasznosított anyagokból készül.
tovább...

A Matchbox doboz megdicsőülése

Szülinapra autópályát varrtam egy kétévesnek. Azzal a megfontolással, hogy pálya mellé autó is dukál, vettem néhány szuper minijárgányt is. A dobozok viszont a nyakamon maradtak, úgyhogy muszáj volt velük kezdnem valamit. Kitűzőt már csináltam ezelőtt, de ennyire jól még sosem sikerült. A doboztenger meghozta az ihletet.Olyannyira, hogy aztán hűtőmágnes gyártásba kezdtem, és addig-addig vágtam és ragasztottam, míg a zsáknyi szemét le nem apadt egy félmaroknyi vagdalékra. Remekül szórakoztam, és szerintem a végeredmény sem lett rossz.
tovább...

Hungarocellből fürdőjáték

Karácsony után rendszerint elborítanak minket a feleslegessé vált csomagolóanyagok. Bár a családomban igyekszünk erre is odafigyelni, és már nem is csomagoljuk be az ajándékokat, ha csak nem muszáj, azért előfordul néha, hogy a legjobb szándék mellett is becsúszik némi gyári műanyag. Amit aztán hónapokig, évekig pakolászom egyik dobozból a másikba, míg rá nem jövök hogy mit is lehet vele kezdeni.
tovább...