A Könyvfesztivál - képekben

Ha nem voltál ott a Millenárisban hétvégén, de kíváncsi vagy, hogy milyen volt az idei Könyvfesztivál, akkor nézd végig képeinket! Rengeteg szerzőnk tartott foglalkozást, voltak könyvbemutatók, dedikálások, és persze kiraktuk az összes Pagony könyvet is! A Kis könyves éjen is sokan voltak a boltban, fogyott a finom holdfénysüti, bodzaszörp és Gévai Csilla könyvbemutatója is mesés volt!


tovább...


tovább...

A Tasnádi-interjú folytatása

2. rész

Olvassátok tovább A Kőmajmok háza című új könyvünk írójával készült interjú második és nagyon érdekes folytatását. Gyimesi Ágnes Andrea érzékeny kérdésein keresztül kiderül, hogy

"A belső idő mindentől független/Feltárul előtted, majd egyből becsukódik/"Időlegesen vissza lehet lépni a képzeletnek és a mágikus tereknek a világába."

Ez az első rész.


tovább...

Mi úszik a levesben?

Béatrix Delarue: Vilma levese

Vilma egy cserfes, örökké ábrándozó, francia kislány, aki ugyan tengerparti házban lakik, ahol olajfák és mimózabokrok közt játszhat egész álló nap, mégsem sokban különbözik a magyar gyerekektől. Vagy talán mégis? Neki sincs ínyére a furcsa színű leves, amiben mindenféle úszkál, de könnyen lehet az is, hogy mégis ízlene neki, ha hajlandó lenne egyáltalán megkóstolni. Ismerős, ugye? - Papp Eszter írása a Vilma levese című könyvről.

tovább...

Baba, kocsi, könyv, fesztivál

Kiss Ottó naplója – 1.

"Fél évvel ezelőtt Andrea, miközben végigsimított domborodó pocakján, azt mondta, ne aggódjak, megvárnak, és így is lett. Tavaly november huszonkilencedikén, egy hétfői nap délelőttjén kitettem a pontot a regény végére, aztán kinyomtattam mind a 325 oldalt. Még aznap este megszületett a baba, van tehát miért bíznom a női megérzésekben." - Kiss Ottó első naplóbejegyzését olvashatjátok, melyben szó lesz a Könyvfesztiválról, az elkészült regényről, szolnoki gyerektalálkozókról és arról is, hogyan olvas novellát a négy és fél hónapos Boróka.
tovább...

Könyvfesztiválon jártunk

Csütörtöktől vasárnapig zajlott a XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. A Pagony standját a Fgadó 11-es szám alatt érhettétek el, de a Gyereksarok számos rendezvényt is tartogatott annak, aki eljött. Néhányon mi is ott jártunk. Ebben a cikkben Papp Eszter szemlézi a hétvégi gyerekkönyves eseményeket - ha lemaradtál volna, most jó olvasást!
tovább...

Máté Angi nyerte az idei IBBY-díjat!

Szerzőnknek szívből gratulálunk!

Máté Angi és Sulyovszky Sarolta kötete 2010-ben jelent meg a Pagony kiadó gondozásában. A Volt egyszer egy varázslatos meséi az IBBY zsűrijét is elbűvölték: Máté Angi nyelvi leleményessége és történeteinek gyermeki, de nem gyerekes, szeretetteli bája az idei évben neki hozták meg az IBBY elismerését, így ez úton is gratulálunk neki, mint az év legjobb gyerekkönyvszerzőjének!

Híreink között beszámolunk a díjazottak teljes listájáról és képriportot is láthattok a fesztiváli eseményekről.

Addig is engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljuk Győri Hanna interjúját Máté Angival és Sulyovszky Saroltával! Jó olvasást!


tovább...

Az IBBY díjazottjai a 2010-es évben

Életműve és munkássága elismeréseképpen a zsűri posztumusz díjban részesítette Békés Pált, melyet gyermekei és szülei vettek át.

Az Év Gyerekkönyve díjban Máté Angi részesült Volt egyszer egy című mesekönyvéért, melyet Sulyovszky Sarolta remek festményei kísérnek, s a Pozsonyi Pagony kiadásában jelent meg.

Illusztrátorként a díjat Szalma Edit kapta Módra Ildikó Trapp című kötetének illusztrálásáért.

Elekes Dóra és Greskovits Endre a műfordítóknak járó díjat vehették át Rudyard Kipling Hogyvolt-mesék című könyvének (újra)fordításáért.

Új kategóriaként ismeretterjesztő tevékenységéért az elismerésben a Csodaceruza folyóirat részesült.

Az IBBY Honour List okleveleket idén Czigány Zoltán vehette ás a Csoda és Kószáért (harmadik része Könyvhétre várható!) Békés Rozi a Muzi című kötetéért és Pacskovszky Zsolt az Ágról szakadt Tóbiás fordításáért.


tovább...

Zöld imázs

Interjú Gévai Csillával a Nagyon Zöld Könyv kapcsán

Az öccse volt a nagy hangulatvadász. Egy barátnője bírta rá a környezettanulmányokra. Szenvedett attól, hogy keveset tehetett az inuitokért. Már szeret meséket írni. Kétgyermekes anyuka, és igyekszik mindent megtenni azért, hogy minél több gyerek gondolkodjon a környezet megkímélésének és meggyógyításának lehetőségein. Gévai Csilla Nagyon Zöld Könyve, "egy akcióra felkészítő kötet", a Könyvfesztiválra lát napvilágot. Ennek kapcsán Györe Gabi kérdezte életútjáról, hivatásáról és elképzeléseiről.
tovább...