Díjazottak Bolognában 1.

A szépirodalmi kategória három győztese

Az idei év bolognai díjazottjai között a szépirodalom kategóriában két francia és egy angol kötet szerepel. Hozzá kell tennünk, a díjnyertes kötet eredeti írója már a görögöknél is... hiszen Aesopus meséinek újabb feldolgozása nyerte a legelső helyet az idei versenyben.

A második és a harmadik díjas egy virágtündérekről szóló, a holland csendéletfestészet fénykorát idéző illusztrációkkal bíró kötet és Ted Hughes egy magyarul is olvasható meséje lett. Bár a kötetekből csupán a borítót tudjuk megmutatni, azt is érdemes megnézni.


tovább...


tovább...

Olvass bele! - Vilma levese

Részlet a Könyvfesztiválra érkező kötetből

A Vilma levese című könyvben két mesét találsz Vilmáról. Vilma egy kedves, cserfes lány, élénk képzelőerővel: kis fehér házuk kék zsalugátereit rázza a szél, de ő az édasanyjával különös világban él - összeköttetésben az éggel, a földdel és a vizekkel, s olyan élményeket tapasztal meg egy ebéd alatt vagy egy ajándék átvételekor, amelyek számodra is érdekesek és sajátak lehetnek.

Vilma történetét Beatrix Delarue írta és Horváth Mónika álmodta képbe. Most Vilma első kalandjából olvashatsz egy rövid részletet.


tovább...

Vilma levese - részlet a meséből

A Vilma levese című könyvben két mesét találsz Vilmáról, aki egy kedves, cserfes lány, élénk képzelőerővel: kis fehér házuk kék zsalugátereit rázza a szél. Ezek mögött él ő és az édesanyja, különös világban - összeköttetésben az éggel, a földdel és a vizekkel. Olyan élményeket tapasztal meg egy ebéd alatt vagy egy ajándék átvételekor, amelyek számodra is érdekesek és sajátak lehetnek.

Vilma történetét Beatrix Delarue írta és Horváth Mónika álmodta képbe. Most Vilma első kalandjából olvashatsz egy rövid részletet beleolvasó rovatunkban - ide kattintva.


tovább...

Boszorkánylány Budapesten és más kalandok

Könyvfesztiváli előkészületek a Scolar kiadónál

A Könyvfesztivál gyerekkönyv-termését bemutató sorozatunkban már olvashattál a General Press, a Móra és a Cerkabella Kiadó könyveiről - ezúttal a Scolar kiadót kérdeztük meg, ahol Almási Katalin, a kiadó marketing-szakembere volt segítségünkre. Folytatódik a Mit? Miért? Hogyan? sorozat a kisebbeknek, a Sódervári Sherlock báró kaladjait bemutató kalandregény-folyam a kicsit nagyobbaknak, s egy igazán szép, izgalmas új könyvvel is jelentkeznek angol és magyar nyelven: ez a Budapesti kis boszorkány – Lizi kalandjai.
tovább...

Tatu, Patu, a finnek és az észtek

Könyvfesztiváli előkészületek a Cerkabella Kiadónál

Sorozatunkban a gyerekkönyvkiadók idei könyvújdonságait szeretnénk bemutatni egy-egy villanásnyi ideig, hiszen a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál közös ünnepe a könyvkiadóknak és a könyvszeretőknek, így a gyerekkönyv-kedvelőknek is. Sorozatunkban eddig a General Press Kiadó és a Móra Kiadó újdonságairól olvashattál: most a Cerkabella Kiadó készülő könyveire Nyulas Ágnes segítségével szeretnénk felhívni a figyelmedet - s ha a Tatu és Patu sorozat rajongója vagy, külön is ajánljuk neked e cikket.
tovább...

Vango, Unika és a régi kedvencek

Könyvfesztiváli előkészületek a Móra Kiadónál

A Móra Kiadó, hagyományaiból következően, sok korábbi könyvét is új vagy felújított formában jelenteti meg a Könyvfesztiválra, de szerepel a kínálatban olyan könyv is, amivel eddig nem találkozhattunk. Két lapozót, Kiss Ottó és Takács Mari közös munkáit, valamint két, most először megjelenő kaland- és sci-fi regényt, a Vango-t és az UNIKA-t is a figyelmünkbe ajánlotta Merényi Ágnes, aki a Móra Kiadó Könyvfesztiváli újdonságairól mesélt.
tovább...

Rettentő görög vitéz - kötetben

Zalán Tibor készülő könyvéből

Zalán Tibor jó érzékkel nyúlt a görög mitológiához, s dolgozta fel Thészeusz kalandjait ifjúsági darabjában, a Rettentő görög vitézben, melyből a Stúdió K színház készített a nézőközönséget és a szakmai közönséget is elbűvölő előadást.

A Pagony most arra vállalkozott, hogy Könyvfesztiválra megjelentesse a darabot könyv-alakban is. S hogy mindaz, amit a színészi és rendezői munka adott hozzá az előadáshoz, ne maradjon méltó helyettesítés nélkül, a könyvet a kitűnő illusztrátorra, Baranyi Andrásra bízták: az eredményt a Könyvfesztiválon ki-ki kezébe veheti - addig is Olvasósarok rovatunkban az első kalandot olvashatjátok Baranyai András rajzaival.


tovább...

Könyvfesztiváli előkészületek a General Press Kiadónál

Kérdéseinkre Lantos Katalin válaszolt

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál vendége idén valamennyi Európai Uniós tagország, a díszvendég pedig Per Olov Enquist svéd író, akinek A három barlang hegye című gyerekeknek is szóló kötetét az alkalomból az Európa Kiadó nyomja újra. A Könyvfesztivál a gyerekkönyvkiadók számára is ünnep: sorozatunkban őket kérdezzük meg, milyen újdonságokkal jelentkeznek. Elsőként Lantos Katalin beszél a General Press kiadó köteteiről.
tovább...