Könyvfesztiváli előkészületek a General Press Kiadónál

Kérdéseinkre Lantos Katalin válaszolt

cimkék: #interjú #jó könyv #könyvfesztivál #kiadók

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál vendége idén valamennyi Európai Uniós tagország, a díszvendég pedig Per Olov Enquist svéd író, akinek A három barlang hegye című gyerekeknek is szóló kötetét az alkalomból az Európa Kiadó nyomja újra. A Könyvfesztivál a gyerekkönyvkiadók számára is ünnep: sorozatunkban őket kérdezzük meg, milyen újdonságokkal jelentkeznek. Elsőként Lantos Katalin beszél a General Press kiadó köteteiről.

Milyen új kötettel, kötetekkel készültök a kiadónál a Könyvfesztiválra?

Lantos Katalin: Több újdonsággal is készülünk a Könyvfesztiválra, szám szerint kilenc kötettel, ezek között négy gyerekkönyv szerepel. Gyönyörű kiadású lesz a cseh irodalom klasszikusának, Bozena Nemcovának mesegyűjteménye, a Mese a tűzmadárról és a vízitündérről, amely Kállai Nagy Krisztina rajzaival jelenik meg. Ezenkívül napvilágot lát Beatrix Potter-sorozatunk legújabb darabja, a Janó, a városi egér. Újdonságként jelenik meg az Irkafirka-könyvek ötödik kötete, amely elődeihez hasonlóan játékos módon fejleszti a gyermekek kreativitását. Végül kiemelnénk a díjnyertes szerző, Rob Scotton művét, a Russell, a bárányt. Ez a bájos könyv egy álmatlanságban szenvedő kisbárányról szól, aki mindent megszámol, hogy végre álom jöjjön a szemére, még a saját lábait is…

Nehéz volt-e választani a beérkező kéziratok, kötetek közül? Milyen szempontokat szem előtt tartva választottátok ezeket a könyveket?

Lantos Katalin: Mivel havi szinten 50-60 elbírálandó kézirat érkezik be hozzánk, a feladat valóban gigantikus. A kiválasztásban segítenek az olyan kezdeményezések, mint például az Aranyvackor-pályázat; ezen keresztül idén is két olyan kötetet találtunk, amelyek kiadására elköteleztük magunkat. A mostani könyvfesztiválra megjelenő újdonságainkat több szempont alapján választjuk ki: a kiadónk profilját, a hazai könyvpiaci helyzetet, az olvasóközönség igényeit figyelembe véve, ám arra is odafigyelve, hogy lehetőleg valóban hiánypótló műveket adjunk ki.

Az áprilisi események után nyáron az Ünnepi Könyvhét lesz az az esemény, amire új kötetekkel készülnek a kiadók. Mondanál-e pár szót a könyvheti terveitekről, ha nem túl korai?

Lantos Katalin: Az Ünnepi Könyvhétre is csodálatos kötetekkel készülünk. A gyerekkönyvekre összpontosítva négy kötetet említenék meg. Az első az Alma Magdi-sorozat első darabja – A világ gyönyörű címmel – Andreas H. Schmachtl tollából, amely egy almamag nagyságú kisegér kalandjait meséli el. A több díjjal jutalmazott Kisnyuszi-sorozat szintén újabb kötettel gazdagodik az Ünnepi Könyvhét alkalmából: a Kisnyuszi világgá megy című könyvünk tanulságos történetet mond el, kedves illusztrációkkal. A Pettson és Findusz-sorozatunk már számtalan rajongót tudhat magáénak; ők minden bizonnyal örömmel hallják majd, hogy két új foglalkoztató füzet is napvilágot lát az Ünnepi Könyvhétre: a Barkácsoljunk Findusszal!, valamint a Csalafinta labirintusok remek ötleteket adnak a szabadidő tartalmas eltöltéséhez.

(Akik szeretik Beatrix Potter világát, azoknak ajánljuk szeretettel ezt a youtube videót a Perfect day című dallal és a szerző illusztrációival.)

Kapcsolódó cikkek