Védjük a környezetünk!

Szemle a legzöldebb könyvekről

2017. március 9. - Zsani cimkék: környezetvédelem 

1Napról napra aktuálisabb a környezet védelmének problémája. Habár sokan még mindig tagadják, hogy a klímaváltozás létező dolog, nem csukhatjuk be a szemünket az egyértelmű, tudományosan bizonyított tények előtt. Szerencsére már számos gyerekkönyv foglalkozik a témával, így könnyen a hétköznapok részévé válik a gyerek számára a tudatos figyelem a környezete felé.

Most összegyűjtöttük a legjobbakat!

Víz, homok, szél

Szabadtéri játékok, sk.

2012. május 24. - Hanna cimkék: játék kreatív környezetvédelem 

lena_150.jpgItt a nyár és mindjárt itt az iskola vége is, amikor végre elmehetünk nyaralni. Addig is egyre több időt tölthetünk a szabadban, akár kisebb, akár nagyobb gyerekekkel. Összegyűjtöttünk sok-sok olyan saját kezűleg, gyerekekkel együtt elkészíthető szabadtéri játékot, amivel jól szórakozhatunk, és a legtöbb még jól is néz ki. Játsszunk együtt, mert az mindenkinek jó!Én bírom!

Sári és Nemszemétke - ahogy Gévai Csilla látja

2011. december 9. - Vera cimkék: jó könyv ismertető környezetvédelem 

sariMinap került a boltokba Mandl Péter Sári és Nemszemétke című kétrészes munkája. A két könyv vizuális világát Kismarty-Lechner Zita teremtette meg. Előrebocsátom: ebben a könyvben nem az a legizgalmasabb, hogy kétrészes. Igazából a vékonyabbik rész egy mellékelt munkafüzet, amely jó tippeket ad ahhoz, hogyan alkothat gyermekünk – látszólag hulladékokból – hasznos tárgyakat.

 


Zöldhullám

Mimó és Csipek a Pagonyban

2011. szeptember 20. - Vera cimkék: interjú környezetvédelem 

mimoNyáron került a Pagonyba Mimó és Csipek, akik egy bábelőadás és a mesekönyv főszereplőiként az erdei állatokkal ismerkedve megtanulják a környezettudatos életmód alapjait. A könyv az ovisoknak nyújt segítséget, hogy megértsék: a körülöttük lévő világ még szebb és élhetőbb lehet, ha valóban vigyáznak rá. Az óvodai nevelésbe integrálható program egyik kitalálójával, Szűcs Krisztinával beszélgettünk.

 

A könyv bemutatója szeptember 24-én volt a Pagonyban. Megnézhettük a Bábos Ládikó környezetvédelmi játékait, kiválogattuk a hulladékok közül ami valóban újrahasználható, és izgalmas tárgyakat készítettünk, szóval megismertük a zöld életmód alapjait.


Heti bevetéseim

Gévai Csilla naplója 1.

2011. május 16. - Vera cimkék: napló környezetvédelem 

Kedves Napló olvasó!

 

csilllaÉn Gévai Csilla vagyok, a naplóvezetők közt harmadik a sorban. Január óta érzem úgy, hogy vágtáznak velem a napok. Februárban született meg második gyermekem, Álmos Ezékiel, áprilisban a Nagyon Zöld Könyv című munkám jelent meg, a májusom pedig azzal telik, hogy eleget tegyek az új könyvem bemutatására szolgáló számomra fontos eseményeknek. Ha nem kaptam volna ezt a felkérést a Pagonytól, miszerint jegyezzem le „de őszintén” e négy hét eseményeit, pár hónap és homályba vesznének napjaim apró részletei.

 


Zöld imázs

Interjú Gévai Csillával a Nagyon Zöld Könyv kapcsán

2011. április 11. - Gyoregabi cimkék: interjú illusztráció környezetvédelem 

Gévai Csilla portré_160Az öccse volt a nagy hangulatvadász. Egy barátnője bírta rá a környezettanulmányokra. Szenvedett attól, hogy keveset tehetett az inuitokért. Már szeret meséket írni. Kétgyermekes anyuka, és igyekszik mindent megtenni azért, hogy minél több gyerek gondolkodjon a környezet megkímélésének és meggyógyításának lehetőségein. Gévai Csilla Nagyon Zöld Könyve, "egy akcióra felkészítő kötet", a Könyvfesztiválra lát napvilágot. Ennek kapcsán Györe Gabi kérdezte életútjáról, hivatásáról és elképzeléseiről.

Olvass bele! - Gévai Csilla: Nagyon Zöld Könyv

Részlet a Nagyon Zöld Könyvből

2011. április 5. - Pagony cimkék: szülőknek ismeretterjesztő környezetvédelem 

nagyonzold_kiskepleadhezGévai Csilla kötete a Pagony könyvfesztiváli meglepetése minden környezetét tudatosan alakítani akaró kicsinek és nagynak. A feladatokkal és elgondolkodtató kérdésekkel is dolgozó könyv a klímaváltozás és az üvegház-hatás jelenségét éppúgy leírja, ahogy az újrahasznosítás és az alternatív energiaforrások jelentőségét, s érthetően mesél olyan fogalmakról és környezeti eseményekről, melyektől elsőre talán megriadnál, de mindannyiunk jövője szempotjából fontos, hogy tisztában légy jelentésükkel és jelentőségükkel.

A kötet egyik fejezetét olvashatod el előre, ha ide kattintasz!

Hamarosan interjút is olvashatsz oldalunkon a szerzővel.