Kötelező szerelem

Andri Snaer Magnason: LoveStar, 2012, Gondolat Kiadó

cimkék: #jó könyv #regény

Felcsigázó és lebilincselő olvasmány főleg nagy kamaszoknak és szüleiknek egy olyan utópisztikus világról, ahol mindent a marketing és a technológia törvényei uralnak. A szerelem ereje nem ismer határokat! - Hajdú Zsanett is lelkes olvasója volt a könyvnek, itt az ő ajánlója.

Andri Snaer Magnason neve a gyerekirodalomban jártas füleknek ismerősen csenghet, az ő tollából született a Kék bolygó története című gyönyörű meseregény (magyarul a Koinónia Kiadó adta közre 2011-ben), ami Izlandon gyerekkönyvként elsőnek nyerte el az Izlandi Irodalmi Díjat, és már 22 nyelvre fordították le. A Gondolat Kiadó világirodalmi sorozatában megjelent LoveStar a filozófiai mélységekben, társadalomkritikában és groteszk elemekben egyaránt bővelkedő utópia, most egy kicsit az idősebb korosztályt igyekszik megmozgatni.

Nem tudom, milyen könyvre vágynak a Kedves Olvasók így augusztus vége felé; én azt hiszem sok mindenre, mondhatni: mindenre. Szeptembertől minden napom minden percében tudni fogom, hogy mit kell elolvasnom, ezért most tudatosan kell bánnom az időmmel, mert ezek az utolsó órák, melyekben lelkiismeretfurdalás nélkül azt a könyvet falhatom, amelyiket akarom. A LoveStar nekem nagyon bejött ebben a helyzetben: egy pillanat alatt magával ragadtak a kalandok és izgalmak, a megkapó szerelmi történet, az éles társadalomkritika, a szatirikus humor, a finom nyelvezet, a mondatok profi ütemezése és persze a szöveg hihetetlen mélységei, rétegei, esztétikuma.

Szórakoztató, jól megírt, rövid villanásokból kell összerakni az olvasónak a képet, miközben a cselekmény szálai valami sokkal mélyebb gondolatmenetet is beindítanak az emberben. Egy olyan világban járunk, ahol már mindent átitat a tudományos korrektség, a reklámok- és marketinganyagok a legközelebbi barátok és rokonok szájába adva egyenesen a konkrét célszemély igényeit hivatottak kielégíteni; ahol a rossz gyerekeket „visszacserélik”, és egy kis fiolából küllemre ugyanolyan (újszülött korú) gyereket teremtenek, így a szülők is új esélyt kapnak, hogy jó, társadalmilag hasznos gyereket neveljenek a kisbabájukból. Indriđi is ilyen visszacserélt gyerek volt, az előző énjére persze már nem emlékezhetett, de azért „új gyerekkorában” igyekezett nagyon jól viselni magát, nehogy az utolsó, harmadik Indridi-gént is kicsíráztassák és felneveljék helyette.

A társadalom már teljesen új módszereket dolgozott ki a különböző élethelyzetek, nehézségek orvoslására, amihez viszont minden embernek alkalmazkodnia kell, hogy a dolgok a megfelelő ütemben haladjanak. Működik például egy Megbánás nevű intézmény, amit, ha lelkiismereti vagy bármilyen lelki problémája van valakinek, felhívhatja, és az bármiről elmondja, hogy semmit, de semmit nem érdemes bánni, minden úgy történt, ahogy történnie kellett, ellenkező esetben mindenki már rég meghalt volna, akár még a világ is felrobbant volna… Egyszóval a problémák elfedésére tanítja az embereket.

Mindeme társadalmi furcsaságok közepette van egy szerelmespárunk: Sigríđur és Ingriđi, akik biztosak abban, hogy egymásért születtek a világra. És van körülöttük a világ, ahol mindent egy férfi, és a nevével fémjelzett LoveStar nevű cég ural. A LoveStar szerint óriási lehetőség van abban, ha a hagyományos temetkezés helyett egy rakétán  - mivel a háborúkból rengeteg sérült, használaton kívüli rakéta van elszórva a földön, ezek „rendezése” előbb-utóbb amúgy is esedékes lenne - fellövik az elhunytat, hogy az hullócsillagként ragyoghassa be az égboltot. Ez a tiszta energia, ez a LoveDeath, a LoveStar egy alvállalata. Ennek népszerűsítésére megalapul egy reklámcég, ami nyilván a hatása alá vonja az „egész” földet, miközben a szellemi vezér, LoveStar, a nagy ötlet megteremtője és végrehajtója, a halál után újabb kérdések megválaszolásán, a szerelem kifürkészésén dolgozik. Így alakul, hogy a szereplőknek ettől kezdve nincs gondjuk párválasztásra, a szerelmeseket megegyező hullámaik alapján kikalkulálják, és összepárosítják, hogy aztán boldog harmóniában folytathassák immár közös életüket. Az ötlet a sarki csérektől ered, amelyek így keresnek párt. A kalkuláció persze kicsit lassú ahhoz képest, mennyi ember van a földön és várja, hogy rá kerüljön a sor, hogy most végre ő lehessen szerelmes, de megéri várni, mert ha egyszer mindenki ki lesz kalkulálva, akkor aztán áradhat a szerelem az országhatárokon át… Ingriđit és Sigriđurt valamiért azonban mégsem egymásnak szánja a tudomány…

… és közben LoveStar a szerelem precíz kikutatása után az élet csíráját, Istent teszi a tudomány boncasztalára…

Remek regény, Ray Bradbury és George Orwell után bármikor olvasható.

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek