Ezzel érdemes foglalkozni!

Új foglalkoztatók a HVG-től és a Ventus Librotól

Akár elméleti, akár gyakorlati ember is a gyerekünk, a foglalkoztatók közt mindenféleképp találunk nekivalót: összeszedtünk pár új kísérletezős könyvet, amelyben kézzel-szemmel-szájjal tapasztaljuk meg a körülöttünk lévő anyagok változását, és két foglalkoztatót, amelyek pedig logikai, megfigyelős, kitalálós, rajzolós feladatokkal vannak teli.
tovább...

Legyen saját iskolád!

Győri Bori kreatív blogja

Nálatok is nagy izgalommal várják egyesek az iskolát? akkor nektek való ez a házilag elkészíthető, saját kis iskola, amivel eljátszhatjátok, mi minden történik egy iskolában! Ha olvastátok Bálint Ágnestől az Iskola a faliszekrénybent, amiben Szilvi, a főszereplő kislány készül izgulva az elsőbe, akkor tudjátok, hogy vickek-vackokból egy titkos saját kis iskolát barkácsolni a legjobb dolog a világon. Legyen neked is kisladikos Csipesz-iskolád!
tovább...

Legyen saját Tesz-Vesz alvóállatod!

Hogyan varrjunk Egon kukacot filcből?

Amikor kicsi voltam, a Tesz-Vesz város volt az egyik kedvenc könyvem. Akkor még csak a Tesz-Vesz szótár és a Sürgés-forgás volt kapható magyarul, meg persze a régi, pici Ballábas mesék, ami a mostani Esti mese-sorozatban, nagyobb formában született újjá.

Volt viszont Angliából két Tesz-Veszes foglalkoztató könyvem, amelyeket a mai napig nagy becsben őrzök. Évekig játszottam velük, vagdostam ki a kis házikókat, ragasztgattam össze Tesz-Vesz Város járműveit.  Az egyikükben, a Best Make-It Book Ever-ben megtalálható, hogy hogyan kell igazi, saját kis Egont varrni filcből!


tovább...

Ismerkedj meg a rajzoló robottal!

Győri Borbála kreatív blogja

Lenyűgöző, igazi, működő robotot készíthettek a posztunk nyomán! Igen, olyat, mint a sci-fikben, aki nektek és helyettetek dolgozik, szaladgál, cuki, majdnem-háziállat! Vessétek bele magatokat a barkácsolásba, az eredmény varázslat, ami elbűvöli a gyerekeket, felfedezés, amikor látják elemeire bontva a robotot, és megértik, hogyan működik, és alkotás, amikor közösen összeszerelitek. És ráadásul még vicces is! A cikk végén videó a működő robotról!

A rajzoló robot a kisladik.hu projektje.


tovább...

Macska-sereg a nappalinkban

Eric Carle egyik lapozója alapján

Eric Carle Nem láttad a cicámat? című könyvét ütöttük fel négy gyerekkel, mert ezt a legkisebb és a nagyobbak is nagyon szeretik - egyrészt, mert oda vannak a vad, nagy macskákért, másrészt, mert nagyon szuggesztívek a képek. Most nem meséltünk, hanem ihletet merítettünk: átváltoztunk vad macskafélékké.
tovább...

Színezzetek sokat nyáron!

Foglalkoztatók a Pagonytól

A Pagony foglalkoztató sorozatában most már jó sok színező-feladatmegoldó füzetet találtok. Szinte minden kedvenc szereplőhöz készült foglalkoztató füzet, sőt, Bogyó és Babóca jubileumi foglalkoztatókönyvében a mesék mellett alkotó, kreatív és fejlesztő feladatok garmadája vár rátok. A füzetek mellett pedig a Mesekavics alkotókönyvből a nyári vízpartokon összeszedett kavicsaitokból készíthetsz szebbnél szebb kavicsállatokat és hozzájuk kapcsolódó játékokat.
tovább...

Elő a festéket, papírt!

Mindjárt, de tényleg mindjárt itt az év vége! Ilyenkor van időnk szabadon, sőt akár a szabadban alkotni. Festeni, rajzolni, gyurmázni, vagdosni.

A Pagonyban rengeteg hozzávalót találtok, ha kreatívkodni akartok, mi most segítünk a választásban!
tovább...

Próbáld ki magad!

Feladatok a Gyurmatitkok 2.-ből és Leszel a barátom?-ból

Próbáld ki magad a Pagony új foglalkoztatóival! A Gyurmatitkok 2. - Vadállatokból erdei-mezei-jégmezei állatokat formázhatsz. Mi most mindenki kedvencét, a pingvint mutatjuk meg neked, és a kicsit nagyobb türelmet igénylő oroszlánt. A Leszel a barátom? - ovis mesék mellé pedig vedd meg az új Ovis foglalkoztató füzetet, amelyben a feladatokat az írónő óvónői tapasztalatait felhasználva találta ki. A feladatok mellett pedig két oldalnyi matricát is találsz a füzetben!
tovább...

Színház és lámpás árnyékból

Egy korábbi posztban írtunk arról, hogy miért jó árnyszínházat készíteni a gyerekekkel, és hogyan fogjunk hozzá egy árnyszínház készítéséhez. Azóta folyamatosan gyűlnek nálunk az újabb és újabb fekete-színes alakok. Eleinte olyan előadásokat készítettünk/készítettek a gyerekek, amelyek nem egy konkrét ismert meséhez kapcsolódnak, hanem mindenféle figurák, absztrakt formák, saját körbevágott rajzok köré szövik a saját maguk által kitalált meséket. Innen jött az ötlet, hogy elkészítsük az aktuálisan legkedvesebb mesék szereplőit is, és adjuk elő őket! A graffalót és a Janó és Jankát készítettük el árnyékszínház és árnylámpás formájában. A lámpást ti is elkészíthetitek szombaton, a PagonyFeszten, a Kisladik segítségével!


tovább...