„Kriszta tiszta gyagya, mert vizes az agya…”

Romhányi – Nepp – Rigó: A Mézga család, Mézga Aladár különös kalandjai Móra, 2012

cimkék: #nosztalgia

Elég megdöbbentő élmény volt elolvasni ezt a két könyvet. Főként azért, mert nem gondoltam, hogy ennyire emlékszem a történetekre, a karakterekre, hogy kívülről fújom a terjedelmes Mézga indulót is, sőt, nem csak a szöveget, de még a dallamot is dúdolom. Igen, megdöbbentő, hogy az emberben mi minden tárolódik el, amire akár évtizedekig nem is gondol, egyszer csak pedig a felszínre kerül. - Üzletvezetőnk, Fekete András ajánlója.

De miről is van szó? A Mézga család egy negyven évvel ezelőtti rajzfilm-sorozat, melyben Mézgáék, Géza, az apa, felesége, Paula, két gyermekük, Kriszta és Aladár, kutyájuk, macskájuk és Máris szomszéd mindenféle vicces és abszurd kalandot élnek át epizódról epizódra. Amolyan szappanopera a hetvenes évekből, amikor még egy tévécsatorna volt csak, hétfőnként adásszünettel, amikor még a Pajtás fényképezőgép volt a divat, lila dzsörzé kosztümben mentünk ünnepelni, 3 000 Ft pedig kész vagyonnak számított.

Minden olyan távoli, mégis ismerős, ahogy az apa este a fotelba huppan, hogy végre megnézze a krimit a tévében, ahogy az asszony folyton zsörtölődik és sopánkodik, hogy miért nem a Hufnágel Pistihez ment inkább feleségül, a gyerekek pedig elevenek és akaratosak, amit persze rosszaságként értékelnek a szülők. Van, ami nem változik soha.

A kalandok motorja, hogy Aladár, bár rossz tanuló, rendkívüli technikai érzékkel megáldott, a világegyetem titkaira kíváncsi fiú. Épít egy rádiót, amivel sikerül kapcsolatba lépnie egy távoli jövőbeli emberrel (MZ/X), aki különböző, ma még ismeretlen technikai eszközzel segíti a családot. Azonban Mézgáék túl mohók, minden eszköz a visszájára fordul, és az epizódok végén örülhetnek, hogy valahogy megúszták a kalandokat.

A rajzfilmek szövegét Romhányi József írta, aki híres sziporkázó nyelvezetéről. Nem hiába hívták „Romhányi, a Rímhányó”-nak.

Azon gondolkoztam olvasás közben, hogy ezek a rajzfilmek és a belőlük készült könyvek most nagyon jók vagy nagyon rosszak. Mert van az a határpont, amikor például a gyönyörű giccsesbe fordul, a megrendítő nevetségesbe, a humoros pedig szánalmasba. A kérdés, hogy A Mézga család a határon innen vagy túl van-e?

Mézga (Lüke) Aladár nem csak MZ/X technikai vívmányait használja, hanem saját maga is feltalált ezt-azt. Számtalan más mellett (amit elolvashattok a könyvben) például a gulliverklit, a durmonitort, a hortyográfot, megalkotta a világ első géphegedűjét.

Ezért Őt kértük fel, hogy az új Pagony új kirakatában készítse el, a folyton repülő pillangót és a le-föl repdeső baglyot. Gyertek, nézzétek meg, hogy működnek!

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek