Kutyák, kislányok és zoknik

Könyvfesztiváli készülődés a Manó Könyveknél

cimkék: #interjú #könyvfesztivál #kiadók

Könyvfesztiváli sorozatunkban a Manó Könyvek újdonságait firtató kérdéseinkre Papp Miklós, a kiadó főszerkesztője válaszolt. Válaszaiból kiderült, hogy az északi Kifli kutyaovis kalandjai és Claude városi kóborlásai mellett a Barátnőm, Bori sorozat is újabb kötetekkel gazdagodik - akik pedig kedvelték Filc, a zoknimuki kalandjait, azoknak a Könyvhét hoz új élményeket.

Milyen új kötetekkel készültök a Manó Könyvek sorában a Könyvfesztiválra?

Papp Miklós: Két vicces kutyás könyvet jelentetünk meg az idei Könyvfesztiválra. Az egyik egy igazán különleges, svéd mesekönyv, a Kifli kutyaoviba megy. Kifli valahol északon él a gazdájával, ám Betti egy nap munkát kap, s hogy Kifli se legyen magányos, Betti beíratja őt egy kutyaoviba. Ez nem sokban különbözik a gyerekek óvodájától: először ismeretlen világ, de aztán hamar barátokra lehet találni. Kifli kalandjai az óvodás korosztálynak szólnak, de abban bízunk, hogy az egyedi illusztrációk és a mókás történet miatt a nagyobbaknak is tetszeni fog.
A másik újdonság a Claude sorozat első része, a Claude a városban. Elsősorban ötéves kor fölötti, kezdő olvasóknak ajánljuk, de Totth Benedek fordításának remek humora miatt a szülők számára is igazi szórakozást jelenthet.

Claude egy kedves, dundi kutya, akinek egy nap elege lesz abból, hogy amíg a gazdijai dolgoznak, ő otthon unatkozik. Úgy dönt, hogy felfedezi a nyüzsgő nagyvárost. Felkerekedik hát barátjával, Bolyhos Zokni urasággal, és nekivág a felhőkarcolók árnyékában városismereti körútjának: még nem is sejti, micsoda kalandok várnak rájuk.
Nemrégiben jelent meg az immár kilenc tagú Barátnőm, Bori sorozatunk legújabb három része: Bori a tanyán, Bori és a piros bringa, és Bori úszni tanul címmel. Borinak és a sorozatnak néhány hónap alatt komoly olvasótábora alakult ki, már saját facebook rajongói oldala is van!
A sorozat Németországban évtizedek óta az egyik legsikeresebb gyerekkönyv-sorozat, de Dániában, Finnországban, Franciaországban, Görögországban, Kínában, Lengyelországban, Norvégiában és Svédországban is sikerrel szerepel. Korábban már megjelent a Bori óvodába megy; a Bori cicát kap; Bori és a kistestvér; Bori orvoshoz megy; Bori sütni tanul és a Bori karácsonya.
Az Európa csodái kifestő- és foglalkoztató füzetet is megemlíteném, amely számos hasznos és érdekes információt ad át kontinensünkről a gyerekeknek játékos formában.

Nehéz volt-e választani a beérkező kéziratok, kötetek közül? Milyen szempontokat szem előtt tartva választottátok ezeket a könyveket?

Papp Miklós: Igen, nagyon sok jó könyvvel és könyvötlettel találkozunk nap mint nap, így egyre nehezebb a választás. Egészen új forrásokból is kapunk ötleteket: a Kifli kutyaoviba megy svéd eredetijére és fordítójára (Maria Larsson) például a facebookon bukkantunk rá. A Manó Könyvek maga is aktívan jelen van a közösségi oldalon: közel 1500 rajongónk van.
Mindenképpen szerettünk volna friss, új karaktereket megismertetni a gyerekekkel, ezért választottuk Kiflit és Claude-ot. Mindkét könyv egy nemrégiben indult sorozat első része. Nagyon szeretnénk, ha jó lenne a fogadtatásuk hogy mielőbb megjelentethessük a sorozatok további részeit.

A könyvfesztivál után nyáron az Ünnepi Könyvhét lesz az az esemény, amire új kötetekkel készülnek a kiadók. Mondanál-e pár szót a könyvheti terveitekről?

Papp Miklós: Többek között a néhány éve megjelent Filc, a zoknimuki folytatását adjuk ki a Könyvhétre Zoknimuki és az öreg kút titka címmel. Továbbá az Aranyvackoron feltűnt Tasnádi Emese Julijuli meséinek első kötetét jelentetjük meg Agócs Írisz remek illusztrációival Julijuli és Mackó címmel... de van még néhány meglepetésünk is.

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek