Kütyük, dokik, Budapest újragondolva

Ismeretterjesztők másképp

cimkék: #szemle #jó könyv #ismeretterjesztő

Rengeteg ismeretterjesztő van kicsiknek, és pár jó is van köztük. Egyre több a böngészőszerű könyv, és van köztük is jó. Képes mesében pedig most már szintén olyan a kínálat, hogy alig tudunk választani - szerencsére a gyerekek is beleszólnak, és megmondják, hogy nekik mi tetszik és mi való. Van, akinek a kórházas-orvosos, van, akinek az autós, van, akinek a közlekedős-városos. A böngésző-mesélő-művészi-ismeretterjesztő jelleg összekeveréséből jött létre az alábbi négy könyv: A Fásli utcai Állatkórház, a Márton és Micike az autószerelő műhelyben és a Budapesti böngésző, és a Focisták kézikönyve.

May Szilvia: A Fásli utcai Állatkórház (ill.: Petrók Ildikó, Cerkabella, 2012.)

May Szilvia és Petrók Ildikó könyve a humoros ismeretterjesztők sorába tartozik. Mese, képi humor, néhány tény, és sok-sok böngésznivaló: valahol a Tatu és Patu vagy akár a Tesz-vesz város vidékén járunk.

A téma nagyon jó: az Állatkórház. Orvosos könyv van már egy pár, kórházas is egy-kettő, no de állatkórház! Az egy új igazán izgalmas terület a gyerekeknek. Később, a könyvet lapozva kiderül, hogy ez az állatkórház egyszerre alkalmazkodik állati tulajdonságokhoz és mutatja be az emberi betegségeket. A rajzok ötletesek, viccesek, tele vannak elrejtett részletekkel, amiket sokadik lapozásra veszünk észre, és nagyon jól reflektálnak a szövegre.

A könyv fejezetekre van osztva: minden fejezet egy osztály és mindegyik egy-egy történet is, egy-egy karakteres főszereplővel. Az egyes osztályok funkciójáról nem kapunk átfogó képet, csak egy-egy információmorzsát, inkább hátterül szolgálnak a mulatságos eseményeknek. Talán az elhízás problémája egy ovis gyereknek kevésbé érdekes, mint egy felnőttnek (vagy csak szerencsés családban élek, és ezért nem érzem gyerekproblémának), és az izgalmas műtét kihagyása is okozott nálunk némi csalódást – elvégre ha valaki annyira, de annyira beteg, hogy meg kell műteni a szívét, és altatót kell beadni neki, és egyéb érdekes izgalmak, akkor hogy hogy meggyógyul egy kis futástól? Ugyanakkor érteni vélem a szerzőpáros célját, hogy az egészséges életvitelt propagálják – nagyon helyes!

Jók az apró részletek:  tornaterem, az éjszakai állatok, az injekció elől bujdokló betegek. Én kicsit több konkrét információval, az egyes osztályok következetesebb bemutatásával boldogabb lettem volna, de így is humoros, böngészgethető könyvet vehetünk kézbe.

Schmal Róza: Budapesti böngésző (Kolibri Kiadó, 2012)

Alig vártam, hogy ez a könyv megjelenjen. A gyerekek, így az enyémek is rajonganak a böngésznivalókért. Ráadásul egy fővárosi gyereknek különösen izgalmas a jólismert tereken végigbóklászni egy kicsit bizalmasabb szemszögből, a vidékiek pedig közelebbről ismerhetik meg a Batthyány teret, a Budai Várat, a Vidámparkot és sok más látványos helyszínt.

Izgalmasak a megoldások, még a felnőtteknek is szórakoztató, ahogy a Duna alatt halad a metró, a Lehel téri piacon az árusok kínálják a sokféle portékát, vagy a Critical Mass felvonulás bicikliemelős momentuma életre kel. De sajnos a rajzi kivitel nem egységes színvonalú, és ez sokszor elveszi az ember kedvét az amúgy érdekes, jó témától. Az embereknek hol van orra, hol nincs, a háttérben szereplők sokszor nagyobbak, mint akik a kép előterében vannak. A legjellemzőbben hatéves fiam kérdése kapta el a lényeget a könyvről: "Mama, ezt te rajzoltad?" A böngészők sajátossága továbbá legtöbbször az is, hogy az oldalakon összefüggő történetek bontakoznak ki, ami lehetőséget ad a mesélésre. Itt is vannak visszatérő szereplők, motívumok, de sokkal lazább az összefüggés az egyes oldalak között. Megjelenik egy-egy játék vagy igazi kacsát pórázon sétáltató kislány minden oldalon, egy bennszülött minicsalád is felbukkan, de inkább rejtett részlet ez, mint összefüggő történet. 

A kiadó a könyvet két éves kortól ajánlja, mi egy kicsit nagyobbaknak ajánlanánk, mivel a sok apróságot, a kevésbé határozott kontúrú figurákat a nagyobbak tudják igazán értelmezni.

Winkler Róbert: Márton és Micike az autószerelő műhelyben (ill.: Baranyai (b) András, Kolibri 2012)

Az autószerelő műhely közelében szinte minden kisfiút elfog a vágy, hogy bemenjen, kezébe vegyen egy csavarhúzót, egy villáskulcsot és megbütyköljön, helyére illesszen vagy épp szétszereljen ezt-azt. Ráadásul titkon az apukák szeretnének bejutni egy ilyen misztikus helyre. Ez a könyv pont azoknak készült, akik nem a saját garázsukban szerelik az apjukkal a családi autót - mert ők bizonyára ismerik a mindenféle szeszámokat.

A két rövid mesén keresztül pillanthatunk be az autószerelő műhelybe illetve a gumishoz. Márton elveszíti kiskutyáját Micikét, aki bizony pont Pista bácsi műhelyében bújik meg. A keresés közben sok alapvető információ kiderül a különféle szereléshez használt ketyerékről, például megtudjuk mire való a golyóprés vagy a légkulcs, de igazi mini böngészőként is jól funkcionál a könyv. A műhely ugyanis tele van, van mit keresgélni az asztalokon, a falon, a polcokon. Azért a szöveg ki-kikacsint az apukákra, amikor többször megemlíti, hogy szaladt bele Márton egy nagyfenekű néni hátsójába (haha), vagy amikor egy pucér nénis plakátot kell megkeresni a falon.

Baranyai rajzai tökéletesen kiegészítik a humoros szöveget. A figurák viccesek, egyediek, biztosan tetszenek kicsiknek és nagyoknak is. Jó választás autórajongó-kütyűmániás kisfiúknak és laza apukáknak.

Kiss Ottó: Focisták kézikönyve, ill. Baranyai b. András

Nem tudtuk kihagyni ezt a Baranyai illusztrálta könyvet a Micike után, noha a Könyvhétre jelent meg, nem most. Viszont épp olyan mulatságos és alapos ismeretterjesztő, mint a fenti darab. Egyrészt az egyik oldalon mindig ott van Kiss Ottó meséje, a srácokkkal a grundról, akik szeretnének megtanulni rendesen focizni. Nekem nagyon tetszik a kis irónia, hogy miből tanulnak? Na miből? Persze, hogy a Focisták kézikönyvéből! A tanulást persze egy komoly meccs zárja, amit hőseink megnyernek, de kis hibát követnek el közben: hogy mi a megoldás? Miből lehet még jobban megtanulni focizni? Hát a Focisták kézikönyvéből! Mindezt Baranyai András profi és vicces rajzai kísérik: a mese mellett a gyerekek (a frizurákat tessék nézni! Zseniális!), a pár-oldalkon pedig fekete keretben a szabályok vizuális megjelenítése (meg mezek, kupák, minden, ami érdekes). Szóval ha valamiben bizonytalanok vagyunk fociügyileg, vegyük csak elő - igen - a Focisták kézikönyvét!Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek