Március 20 - Gyerekszínházi világnap

cimkék: #színház #ünnep #hír

2011. március 20-a vasárnap a Gyerekszínházi Világnap - e napon öt kontinens gyerekszínházai ünnepeltek együtt, s előadásaik előtt világszerte elmondják közös kiáltványukat, melyet a Kolibri színház honlapján is olvashattok Fábri Péter és Novák János fordításában.

Mi Wolfgang Schneider a világnap kapcsán írott levelét közöljük.

Wolfgang Schneider az ASSITEJ nemzetközi szervezet elnöke levelében így foglamaz:

"A színház az egész világon élő tradíció. Az előadóművészetek évezredek óta a kulturális tradíció részei, s évszázadok óta fordulnak a gyerekekhez, a fiatal közönséghez is. A kisgyermekkortól a felnőttkorig tartó színházi közönség nevelése, a részvétel kialakításának és erősítésének értéke megkérdőjelezhetetlen. A színháznézés maga is egyfajta készség, melyet el kell sajátítani. Gyakorolni kell a hallgatást, hogy eljussunk a megértésig.

A fiataloknak szóló színháznak van mit mondania, mutatnia, kommunikálnia: benyomásokat és kifejezésmódot, attitűdöt és cselekvést, tapasztalatokat és éleslátást. A színpadon csak egy történetet lehet elmesélni - a képei, a jelentése csak akkor bontakozhatnak ki, ha a nézőközönség képes azokat megérteni. Ez a misztérium!

Épp ezért a színház nem csupán a világörökség része, hanem inkább a világ kilencedik csodája. És a színészek, drámaírók, rendezők, zenészek, dramaturgok, oktatók, technikusok, jelmeztervezők és díszlettervezők mind folyamatosan igyekeznek e csodákat átadni a következő generációnak. Minden fiatalnak lehetőséget kell teremtenünk rá, hogy bepillantást nyerhessen ebbe az örökségbe.

A Gyerekszínházi Világnapot abban a reményben üdvözlöm, hogy a politika, a civil társadalom, a nemzetközi piacok és a helyi válallkozások is különös figyelmet fordítanak majd a fiatal közönségre, s lehetőséget teremtenek rá, hogy minden óvódás minden óvódából és minden iskolás minden iskolából évente legalább kétszer eljusson a színházba. A színjátszás akkor válhat csak valódi játékká, ha a közönség is ott van, hogy együtt játsszunk."

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek