Maszat-szelet

Végtelen spagetti - Vrábel Kriszta családi főzős blogja 2.

cimkék: #Végtelen Spagetti

Már útnak indult itt a Pagony oldalán a Végtelen spagetti, mikor egy magazinnak fotóztam ennek a desszertnek egy változatát. Hetente három-négy napom telik ételfotózással (gyakran naponta akár 6-8 ételt főzök meg és fotózok le), így mondhatni, igen változatosan étkezünk. Azaz össze-vissza. Van, hogy egy hétig roskadozik a spájz a karácsonyi sütiktől. Az újságok (főleg a havi magazinok) korai lapzártája miatt ez szeptemberben szokott lenni. Kicsit később, november végén a heti lapok miatt pedig újra „karácsonyozunk”. A gasztronómiai húsvétot februárban szoktuk tartani, friss spárgát márciusban kell kerítenem, ropogós cseresznyét pedig május elején. A gyerekek ezzel persze nem nagyon törődnek, ők csak élvezik munkámnak a gyümölcsét. Be kell vallanom, azt azért én is élvezem, hogy egy fárasztó munkanap után legalább főznöm már nem kell. Ezt a Maszat-szeletet azonban nagy örömmel készítettük...

Ezt a trüffel-szeletet, mondhatnánk, trüffel terrine-t is egy ilyen, hosszú nap utáni, igen változatos vacsorán szolgáltam fel a családnak. Nem tudtam vele hibázni, a gyerekek falták. Olyannyira, hogy a fülükig maszatosak lettek tőle. Gyerek, gyerekruha, asztalterítő mind-mind ment a mosásba, mivel, hogy gyorsabban jusson a szájukig a csoki, az „ötágúval” is besegítettek: kicsi kezükkel tömték magukba a szeleteket.

Egyértelmű volt, hogy a kis Maszat nem kaphat más desszertet, csakis ezt a (felnőttesen) trüffel-szeletet, avagy (gyerekesen) maszat-szeletet. A flancos név ellenére nagyon is gyerekbarát ennek a desszertnek az elkészítése. 10 perc alatt összeállíthatjuk és ebben akár a legkisebbek is tudnak segíteni, a kicsit nagyobbak szinte teljesen önállóan nekifoghatnak. Tényleg gyerekjáték az elkészítése.

Figyelem! Mi nem túlzottan szeretjük a nagyon édes desszerteket, így ez sem mondható túl csöpögősnek. A csokoládékrémbe egyáltalán nem teszek édesítőt (10 dkg 60%-os és 10 dkg 72%-os csokoládét használtam) és a málnagranitába sem túl sokat. Így még Hóchócnak, Maszat bábujának sem lehet ellene kifogása. Ő ugyanis soha nem engedi meg Maszatnak, hogy sok édességet vegyen a közértben.

Ha ennél édesebben szeretitek az életet, inkább a málnapürét édesítsétek jobban, az étcsokoládét hagyjátok érvényesülni. Aki tudja a gyerekéről, hogy nem nagy étcsoki párti, 10 dkg 60%-os étcsokoládé mellé használjon 10 dkg jó fajta tejcsokoládét. Maszat-szelet

Hozzávalók: 20 dkg étcsokoládé, 3 dl habtejszín, 10 dkg vaj, 20 dkg málna (fagyasztott), 1 ek. cukrozatlan kakaópor, 2 ek. méz

Kis lángon az apróra tört csokoládét a vajjal együtt olvasszuk fel, de ne melegítsük túl. A jó hidegre hűtött tejszínhabot (így könnyebb felverni) elektromos habverővel verjük fel kemény habnak. Keverjük a kihűlt csokoládékrémhez. Öntsük a masszát fél literes, szilikonos őzgerincformába, vagy folpackkal bélelt fém formába. Tegyük a hűtőszekrénybe 4-5 órára vagy egy éjszakára. A málnát enyhén olvasszuk ki (ha odakinnt nagyon hideg van, akkor teljesen), botmixerrel pürésítsük, közben keverjünk hozzá 2 ek. mézet. Mikor a csokoládékrém teljesen megszilárdult, borítsuk ki a formából, szórjuk meg kakaóporral. Forró vízbe mártott, vékony pengéjű késsel szeleteljük. Tálaljuk a málnapürével.


Ha pedig kíváncsiak vagytok, hogyan néz ki Titti sült krumplija, akkor itt nézhetitek meg, mert Kriszta és gyerekei az MTV1 vendégei voltak! És persze sütöttek!

 

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek