Máté Angi nyerte az idei IBBY-díjat!

Szerzőnknek szívből gratulálunk!

cimkék: #jó könyv #könyvfesztivál #ibby-díj #Máté Angi

Máté Angi és Sulyovszky Sarolta kötete 2010-ben jelent meg a Pagony kiadó gondozásában. A Volt egyszer egy varázslatos meséi az IBBY zsűrijét is elbűvölték: Máté Angi nyelvi leleményessége és történeteinek gyermeki, de nem gyerekes, szeretetteli bája az idei évben neki hozták meg az IBBY elismerését, így ez úton is gratulálunk neki, mint az év legjobb gyerekkönyvszerzőjének!

Híreink között beszámolunk a díjazottak teljes listájáról és képriportot is láthattok a fesztiváli eseményekről.

Addig is engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljuk Győri Hanna interjúját Máté Angival és Sulyovszky Saroltával! Jó olvasást!

"A szerző tizenkilenc gyönyörű mesén keresztül vezet végig minket egy furcsa helyen, ahol a félelmek, a remények és a vágyak diktálnak, irányítanak. Mi ez a furcsa hely? Ez a mi világunk. Mert bár az emberek csak mellékszereplői lehetnek a történeteknek, valójában róluk szólnak a mesék. Leginkább arról a vágyukról, hogy valami fontos, valami komoly, valami mély kapcsolatot szeretnének. Amilyet a virág a Nappal, a holdvilág a kővel, az alagút a vonattal, az ég a földdel.

Mégiscsak különös világ ez, mert itt az almafa megtanulja szeretni az őt rágó hernyót, s míg korábban a gyümölcsök rettegték a soklábút, a mese végén boldogan kacagva, himbálózva fogadják a csiklandozó vendéget.

Anderseni líraisággal mesél a szerző a kőről is, aki párnának képzelte magát [...] S ha már a dán írót említettük, Máté Angi kapcsán is meg kell jegyeznünk, hogy éppúgy költészetet csinál a meséből, mint Andersen. S éppolyan magabiztosan, szépen és tisztelettel használja, formálja a nyelvet, mint Lázár Ervin. A stílusa pedig olyan, mint...

Tessenek elolvasni a Volt egyszer egy című könyvet, s talán egyetértenek: a stílusa utánozhatatlanul Máté Angi-s."

Részlet Dr. Gombos Péternek, a Magyar Olvasástársaság alelnökének a díjátadón elhangzott laudációjából.

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek