MERT UTAZNI JÓ!

cimkék: #szemle #ismertető #Vera blog

Végre ezerrel kitört a nyár, és biztos, hogy megyünk valahová, mert menni kell, a Balatonra, a nagyihoz, vagy bicajozni az Őrségbe, és az a vártúra a Zemplénben minden évben nagy kaland. Ha igazán gondos és mindenre felkészült anya lennék, akkor a nyaralás előtt kineveznék egy jópofa kis bőröndöt UTAZÓS-CSOMAGNAK, és belepakolnám mindazokat a lényeges és lényegtelennek tűnő holmikat, amikkel:

1. elviselhetőbbé tehetjük a kocsiban töltött hosszú órákat,
2. a nagy kánikulában délutáni sziesztára ítélt hiperaktív csemeténk is leköthető,
3. többhetes eső esetén sem kapunk idegrohamot.

Kezdjük talán a KÖNYVEKKEL: Alap, hogy a kedvencek mellé mindenki kap valami újdonságot, (nálunk idén a Rumini 3. lesz a közös olvasásra szánt könyv, jól eldugtam, nehogy valaki korábban belekezdjen!). A nagyelsős, aki most tanult meg olvasni, a Csiperke család végtelenül szórakoztató hétköznapi kalandjaival fog az idén ismerkedni. Az Ágról szakadt Tóbiással régóta szemezgetek, szerintem jó lesz a kiskamasz lányomnak, a nemzetközi díjas könyv sejtelmesen izgalmas liliputi világa remélhetőleg magával ragadja majd. Ha lenne még ovis gyerekem, akkor biztos jönnének a Böngészős könyvek, hiszen ezekben aztán mindenki órákig tud bogarászni a legapróbb részletekben, ráadásul fantáziadús meséket is köríthetünk melléjük. A Cipelő cica sorozat is valószínűleg velünk tartana, a hozzátartozó figurákkal együt, sose lehet tudni, varázslásra mindig szükség lehet. Aztán itt van a kicsik legújabb kedvence, Maszat, gyanítható, hogy a Hóchóc figura idén sok családnál kedvenccé válik.

A Trixi-sorozat kisméretű, vékony zsebkötetei mindenhol elférnek, és már a legkisebbeknek is. 2-3 éves kortól ajánlható. A külföldön már kultusszá vált sorozat magyar változatában hazai szerzők, illusztrátorok járnak körül egy-egy, a kicsiket érintő témát (ott-alvás a nagyinál, szülinap, nyaralás), a rövid meséket pedig hamar megkedvelik a gyerekek. (Mellesleg az ára sem mindegy, lassan ennyi egy gombóc fagyi).

A könyvek mellé aztán jöhetnek a KREATÍV eszközök: nagyon jópofa a ZSÍRKRÉTA-TARTÓ, amiben összesen 12 darab színes zsírkréta fér el, praktikusan lehet összegöngyölni, így akár elfér egy kisebb hátizsákban is, egy csomag rajzpapírral együt életmentő lehet, mondjuk amikor étteremben kell várakozni. Hiába van nyár, nap és víz, azért ha előrelátó anya lennék, becsempésznék egy-két fejlesztő füzetet is, a legújabb, az Irkafirka 1. ami olyan kreatív feladatokat tartalmaz, melyek segítségével egyszerre fejleszthető iskolába készülő gyermekünk rajzkészsége és fantáziája is. A nagyobbaknak széles a választék a mindenféle agyafúrt szám és betűrejtvényekből, csak győzzünk nekik eltunyult agysejtjeinkkel segíteni! Újdonság a Mágneskönyv is, ahol már a legapróbbak is kipróbálhatják fantáziájukat, öltöztethetnek babákat, és még történeteket is mesélhetnek hozzá.

De az igazi nyári sláger a Pfiffikus-optikai termékcsalád lesz, van köztük turistatérképre helyezhető iránytű (legalább végre gyakorlatban is alkalmazzuk a földrajzi ismereteket), vagy sildes sapkára erősíthető lámpa, és persze kell egy rovar gyűjtésre használható mini nagyító tartály is!!!


Szerencsére nekünk már nincs rá szükségünk, de sok kisgyerekes családban szó szerint életmentő lehet az infoszalag, mert ha rácsatolod a gyerek csuklójára, nagyobb eséllyel találod majd meg a nyüzsgő strandon, vagy egy zsúfolt múzeumban. (Szerintem nem ciki, nem kell tőle idegenkedni...)

Végül az utazós JÁTÉKOK, ha már az otthoni játéksereg úgysem fér el... Feltétlenül kellene a megszokott társasok mellé valami új is, legyen mondjuk a Djeco gyönyörű, és valóban minőségi Katuvu kártyája. Ez egy utazós-megfigyelős játék, és már 4 éves kortól játszható, még az autóban ülve is. Igazi családi játék, egyszerű szabállyal, igényes ábrákkal: a lényeg , hogy a nálunk lévő kártyán szereplő tárgyat kell a környezetünkben megkeresni, majd hangosan jelezni a többieknek, és versenyezni, kinek fogy el előbb a lapja. Lehet cserélni, és taktikázni is benne, szóval igazi nyári kaland! A sötétben világító Bogoss kártya pedig az esti nagy gyerekbulik kedvence lehet, itt egy csontváz elemeit kell összegyűjteni.

Utazáshoz, pedig nem is lehetne praktikusabb játékot találni, mint a Haba fémdobozos memóriái, vagy Fekete Péter kártyája (haha, lassan megtelik a csomagom, nagy dobozban kis doboz), ezeket is mindenhova magunkkal vihetjük. A nagyobbak még képesek órákig elbíbelődni a TANTRIX játékok egyikével és észrevétlenül a logikai gondolkodásuk is fejlődik, hiszen nagy kihívást jelent az, hogy ki tud a hatszögletű lapocskák segítségével hosszab utat építeni. Ez a játék nemcsak egyéni kirakásra, hanem stratégia társasjátékra is alkalmas, tehát ez sem maradhat otthon.

Szóval, vegyünk egy nagy levegőt, csomagoljon mindenki kedvére és élvezzük a közös nyaralást, olvasást, játékot!

Kapcsolódó cikkek