Mese-kifőzde

Gaál Zsuzsa: Vacka kóstoló

cimkék: #jó könyv

Gaál Zsuzsa könyve kettő az egyben: mesekönyv és szakácskönyv. A mesék helyszíne Hókupackavacka, szereplőit pedig a rádióhallgató gyerekek ismerhetik a Kossuth Rádió sok száz részt megélt Vacka-rádió sorozatából. A két-három oldalas történeteket mindig egy recept követi, hozzávalókkal és részletes leírással. Hozzáértő felnőtt segítsége szükségeltetik!

A pár oldalas, nagyóvodások, kisiskolások érdeklődésére számot tartó történetekben már az első oldalakon bőven fordulnak elő szokatlan nevű szereplők és helyszínek. Ha mégsem volnánk járatosak a Vacka-világban (mint ahogy én alig-alig vagyok az, bár Rutkai Bori vonatkozó albumát nagyon kedvelem), akkor a könyv első felében csak kapkodjuk a fejünket, hogy ki kicsoda, hol lakik és mit csinál, és nem győzzük megjegyezni az amúgy humoros, burjánzó neveket, akik a közepére jó barátainkká válnak.

Maguk a szereplők is kedvesen szétszórtak (mintha gyakorló Lázár Ervin olvasók volnának), belevágnak egy témába, aztán értetlenkednek, egyszerre több dologgal foglalkoznak, míg eljutnak a történet végéig. Azonban maga a hangulat akkor is átjön, ha esetleg vissza kell időnként lapozni, mert elvesztettük a fonalat. A hangulat és a lendület pedig Hókupackavackán kiváló. Mert mindenki kicsit bolondos, rigolyás, de mégis mindenki felelősséget érez Hókupackavacka ügyeiért és lakóiért. A Zűrös Pertli alakja körül gomolygó gyereksereg (Sztrapacskamacska, Kismedve Borcsa és társaik) felfedez és ötletel, a Rénkedves vendéglőben üldögélő felnőttek pedig igyekeznek ehhez biztonságos hátteret nyújtani, és persze közben ők is ötletelnek. Mert mindig van valami kiderítenivaló apróság, hol eltűnik valami, hol beleesik a patakba, hol titokzatos sárkupacok kerülnek a kertbe, vagy esetleg valamelyik Hókupacvackai lakos idekerülésének történetét ismerjük meg – pár jó ötlet és egy rendőr, Paróka őrnagy segít rendbe tenni a dolgokat. Zűrös Pertlivel, az okos és rosszcsont és csokievő macskával, akit a könyv közepére már elég jól megismerünk, tud azonosulni az egykorú zűrös meseolvasó.

A könyv a legfontosabb szereplőket egy előszóban mutatja be a mesék előtt, de minden történetben újabb szereplők jelennek meg. A rádióadásokban több hely van élőszóban bemutatni mindenkit, kifejteni minden történetet. Itt picit összezsúfolódnak a történetek. Bár kicsit lazábban szerkesztve könnyebben olvasható volna a szöveg, mégis sok előnye van: tele van nyelvi ötlettel és humorral, szerethető, életteli figurákkal, akiket Faltisz Alexandra képei tesznek plasztikussá – nélkülük sokkal nehezebb lenne elképzelni Pumpusek bácsit, aki egy tacskóba oltott öreg bácsi, és mindig a Rénkedvesben üldögél, vagy Zűrös Pertlit, aki lókötő kisgyerek, de mégis bájos macska. Én a rajzok nélkül Kispupák Zsömlét bizonyára dagi, nagymamaszerű szakácsnőnek képzeltem volna, nem egy sármos szakácsnak.

A szakácskönyv ötlete adja magát a Vacka rádió alapján, hiszen az eredeti rádiós mesékben is központi szereplő Kispupák Zsömle, a szakács, aki mindenkinek a jól-létért felelősséget érez és gondoskodik a testek és lelkek megfelelő táplálásáról. A szakácskönyv gyerekek számára is könnyen elkészíthető recepteket ígér. Természetesen csak erős szülői segítséggel, hiszen mindenféle forró és éles dolgokkal kell manipulálni. Ami nekem hiányzott: a receptek elején egy hozzávetőleges nehézségi fok – vannak egyszerűek meg egészen bonyolultak – és egy nagyjábóli időbecslés, hogy fél vagy 3 órát fogunk a konyhában tölteni, és persze, hogy hány főre szólnak a receptek (érzésem szerint sokra: 4-5 felnőttre). Egyébként jól, érthetően, közvetlenül vannak leírva a tennivalók, nagyon jó ötlet, hogy az eszközök is fel vannak sorolva, sokszor le is vannak rajzolva.

Maguk az ételek összességében elég távol állnak tőlem: nyilván nem népnevelő célból kell gyerekszakácskönyvet írni, bár azt gondolom, hogy azért az evés mégiscsak egy szocializációs dolog, és milyen jó lenne friss és aránylag természetes alapanyagokból készült aránylag egészséges főtt ételekre szocializálódni. Ez a kristálycukor és táblacsoki és tejszínhab mennyiség azért nálam kiüti az egészség-o-métert (és a fokhagymakrém, leveskocka, fagyasztott zöldség is idegen szerintem egy mai szakácskönyvtől). A könyvben 22 recept szerepel, ebből 16 édesség, 1 saláta, 4 tésztaféle, és 1 egytálétel, amiben darálthús, ketchup és fagyasztott zöldség van. Mondjuk hörömpölynek is hívják, ami elég találó.

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek