Mesék mások kertjéből

Mesés növények, növényes mesék

cimkék: #jó könyv #Nik blog

Ma minden olyan misztikus (azt már nem is merem mondani, hogy ezoterikus), jutott eszembe  rögtön, ahogy kinyitottam a könyvet. De persze félre a rögtönítélkezéssel, az iróniával. Valahogy tényleg távol kerültek tőlünk a növények, az állatok, a természetes környezet. És ez a könyv egy olyan sétára hív, ami egyszerre a mesevilágba visz, meg egy gyönyörű kisnövényhatározóba.

Nem véletlen a sétálós hasonlat, rögtön ez jutott eszembe elsőként a könyv lapozgatása során, ugyanis ha átengedjük magunkat a szövegeknek, kedvünkre bolyonghatunk a mesék között. Minden oldalra jut egy mese, és egy egészen korrekt kis növényhatározó, a növény festett képével, és egy-egy klasszikusan szép, egyoldalas festménnyel a mesék mellé. A történetek a bevezetésszerű könyveket juttatják eszembe, amikor azonnal kedve lesz az embernek továbbkutakodni az Ezeregyéjszaka meséi között, vagy megismerkedni az afrikai népek meséivel. Szeretem a nem egyértelmű műfaji behelyezkedést!

Ebben a könyvben sokféle nép meséje felidéződik, de mindegyik hozzákapcsolódik valamilyen növényhez. A fejtetőre állított fa (afrikai mese, baobab, majomkenyérfa), amelyben a dühös hiéna földhöz vág egy fát, és abból lesz az a nagyon fura fa - talán mindenkinek rémlik a sivatagi show-ból többek között -, ami felfelé, az ég felé(!) is gyökereket ereszt. Jobb ha tudjuk, hogy Vay falu lakói Borsod megyéből hogyan lettek betegek a burgonya bogyójától. És persze nem maradhat ki Nárcissus ihlető története sem, megtudhatjuk, hogyan szeretett bele a gyönyörű férfiú a víztükörben látott képmásába. Csíkszentmihályi Berta (a Nefelét is ő rajzolta) illusztrációi tényleg gyönyörűek, festőiek, hol a szecesszió, hol a népi motívumok kerekednek fölül, a borító totális egészet alkot. Talán nekem kicsit közelebb tudta hozni a távol-keleti és dél afrikai formákat, hangulatot, mint az ittenit, ahogy közeledünk Európához, úgy sematizálódnak az illusztrációk. De összességében egy nagyon jó, különleges kötet lett a Mesés növények, növényes mesék!

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek