Karácsonyi mézes puszedli

Recept nemcsak mackóknak

2016. december 21.Pagony

cimkék: Végtelen Spagetti

mezesMézeskalács helyett idén válaszd ezt a pihe-puha családi kedvencet! Tökéletes illat, az elkészítése szuper gyerkőc program, pikk-pakk megvan, talán az leghosszabb idő, amíg kihűl a méz. Tökéletes ajándék a nagyinak, vagy szuper program a finom falatokat a fa alatt együtt elfogyasztani!

Süssetek velünk!

mefvekTandori Dezső medvés és verebes verseiről azt mondta Agócs Írisz, a kötetek illusztrátora: „Annál nagyobb szerencse talán csak egy medvét érhet (vagy még egy medvét sem), hogy a legkedvesebb verseihez rajzolhat igaziból medvéket egy igazi könyvbe.”

Mi erre azt mondtuk, akkora szerencse csak egy sütni tudó medvét érhet, hogy valamilyen finomságot készíthet e páratlan versek, páratlanul megrajzolt főszereplőinek. Egy másik igazi könyvbe. Merthogy megjelent Vrábel Kriszta szuper családi receptgyűjteménye, a Végtelen Spagetti, ami szó szerint egy mesés szakácskönyv!

Az egyik legtöbbet sütött receptünket készítettük el a kedves medvéknek, a mézes puszedlit. A recept nagyon-nagyon egyszerű, azonban a karamell készítését inkább ne a gyerekekkel együtt végezzük, mert az veszélyes művelet. Sőt mi is vigyázzunk magunkra! A többi lépést viszont akár már egyedül is csinálhatják a kicsik. A recept univerzális, jól működik hétvégi nasiként, de így az ünnepek előtt a legjobb egy szuper téli desszertet sütni! Próbáljátok ki, milyen egyszerű házilag puszedlit készíteni, és ha bevált a recept ne feledkezzetek meg róla jövőre sem! Karácsony környékén, a téli időszakban aszalt gyümölcsökkel szoktuk gazdagítani az alapreceptet, illetve kakaóval is készítjük: az alaptésztába és a cukormázba is teszek ilyenkor egy-egy kanál cukrozatlan kakaóport.

Hozzávalók:

8 dkg cukor,

1 dl nem túl erős kávé,

2 evőkanál méz,

1 tojás,

7 dkg vaj,

liszt (kb. 30 dkg),

2 teáskanál őrölt fahéj,

1/2 teáskanál őrölt gyömbér,

1 púpozott tk. szalalkáli;

A mázhoz: 1 tojás fehérje, 10-12 dkg porcukor

A cukorból készítsünk sötét karamellt, mikor kész, öntsük fel a kávéval, melegítsük, míg a megszilárdult karamell fel nem olvad. Keverjük hozzá a mézet, hűtsük ki.

Adjuk hozzá a vajat, a tojást, a szalalkálit, a fahéjat, a gyömbért és annyi lisztet, hogy lágy, de gyúrható tésztát kapjunk. Melegítsük elő a sütőt 180 fokon, sütőpapírral béleljünk ki egy tepsit.

Formázzunk gömböket a tésztából, helyezzük őket el távolra egymástól, mert a duplájukra nőnek, süssük 10-12 perc alatt készre

A mázhoz a fehérjét keverjük el villával, majd keverjük hozzá 2-3 adagban a porcukrot. A kihűlt puszedliket kenjük be vékonyan a cukormázzal, hagyjuk szobahőmérsékleten száradni 1/2 napot.

mezes2