Mi a baj a foglalkoztatókkal?

Megérkezett a Maszat rajzol foglalkoztató füzet!

2018. március 3.Zsani

cimkék: Színes Kréta Pagony

A foglalkoztatók körül elég éles viták szoktak kialakulni. Kell, vagy nem kell? Hasznos vagy ártalmas? Milyen egy jó foglalkoztató? Nem mindegy, mivel próbálod megtanítani az ovis gyereked a koncentráció, a vonalvezetés, a logikai feladványok csínjára. Itt alapozod meg a kihívásokra adott válaszait, az iskolához való viszonyát. Ismerd meg a legújabb Maszat rajzol foglalkoztató füzetet!
Nem mindegy, mivel próbálod megtanítani az ovis gyereked a koncentráció, a vonalvezetés, a logikai feladványok csínjára. Itt alapozod meg a kihívásokra adott válaszait, az iskolához való viszonyát. Ismerd meg a legújabb Maszat rajzol foglalkoztató füzetet!

Pedig valójában nem is magukkal a foglalkoztatókkal van a legnagyobb gond, hanem a foglalkozással magával. A gyerekeket nem zavarja a kelleténél jobban, ha "kimennek a vonalból", ha szabad hibázniuk. Sőt, alapvetően szeretik a kihívásokat és a feladatokat. Gond akkor van, ha nem nekik való feladatokkal találják szemben magukat. Meg akkor, ha nincs mellettük senki, aki segítene nekik, és motiválná őket. 

Ilyenkor valóban többet árt mint használ az egész hercehurca. Elveszítheti a gyerek az önbizalmát, az érdeklődését, sőt kialakul egy negatív hozzáállás magához a feladathoz, ami hosszú távon a tanulmányaira, a későbbi sikereire és sikertelenségeire is hatással van. 

Mégis milyen egy jó foglalkoztató, ha a figyelem és támogatás, a közös odafigyelés már meglenne?

Először is vonzó a gyerekek számára. Emiatt szoktak nagyon jól beválni a kedvenc meséikhez kapcsolódó fejtörő, színező füzetek. (Itt amúgy rengeteg Pagony-meséhez kapcsolódó foglalkoztatót találsz, ha pont nem Maszat lenne a kedvencetek.)

Másodszor olyan feladatokat talál benne a gyerek, ami kihívást jelent ugyan számára, mégis meg tudja oldani, ha koncentrál rá. Ez az igazi sikerélmény kulcsa, ami után tuti, hogy rá fog kapni a műfajra. Ennek pedig az lesz a hozadéka, hogy úgy fejleszti a különféle kompetenciáit, hogy még élvezi is. 

A harmadig nagyon fontos szempont, hogy a konkrét feladatok ellenére több ponton is szabadságot ad. 

Nézd meg ezt a feladatot!


Ezen a ponton sok szülő szigorúan pöttyöket, vagy valamilyen sormintát tud csak elképzelni a takarón, és meg is próbálja ebbe az irányba terelni a gyerekét. Ne tedd! Hagy legyen ez a takaró olyan, amilyennek a gyereked megálmodja, és akkor sincs baj, ha a feladatokat néha egy picit másképp értelmezi. Nyugodtan színezze össze-vissza, lehet egyszínű is Misi takarója, nem baj. Sőt! Örülj neki, hogy a feladat beindította a fantáziáját és szívesen foglalkozik vele!

Az utolsó fontos szempont, hogy legyen a foglalkoztatóban valami izgalmas plusz, ami kicsit megtöri a szokásos színezős, vonalvezetős, számolós, rajzolós és logikai feladatokat. 

Mondjuk egy ilyen turpisság, mint itt lent: próbáld ki ti is, aztán rendeld meg a Maszat rajzol foglalkoztató füzetet itt, és élvezzétek együtt az alkotós-fejtörős feladatokat!