Mi a medvékkel vagyunk!

Egy tucatnál is több medvés könyvet ajánlunk

2018. február 6.Pagony

Tudtátok, hogy ha február másodikán egy medve kijön a barlangjából, és meglátja az árnyékát a napsütésben, biztosak lehetünk benne, hogy még sokáig fog tartani a tél? És azt, hogy ezt a hiedelmet talán éppen Jókai Mór terjesztette el? Vagy azt, hogy a Teddy-macik Theodore Rooseveltnek köszönhetik hatalmas népszerűségüket? A mackóknak bizony nagy történelmük van, nem meglepő hát, hogy a gyerekek körében is talán a maci a legnépszerűbb kedvenc, és hogy a világ egyik leghíresebb meseregényének, a Micimackónak is éppen egy medve a főszereplője. Vagy hogy egy másik híres angol mackót említsünk, talán Paddington sikere is éppen ennek köszönhető. De ez még csak a kezdet: rengeteg mackó-mese van, és mi sorra vettük, melyek a kedvenceink!
Azt hiszem, senkit nem fogok meglepni, aki ismeri a Pagony-könyveket: a mi egyik nagy kedvencünk Boribon. A csetlő-botló, ártatlan kis medvebocs történetét generációk zárták a szívükbe, Annipannival közös kalandjaikat ismerik kicsik és nagyok. A mesékben nem csak azt kísérhetjük figyelemmel, hogy tanul és fejlődik Boribon miközben ismerkedik a körülötte lévő világgal, de a gyakran anyáskodó Annipanni példáján keresztül is ráismerhetünk magunkra. A Boribon-mesék titka az egyszerű kedvességükben, közérthetőségükben, szerethető karaktereikben rejlik, Marék Veronika megmutatja a meséken keresztül az őszinte gyermekiséget, és szeretettel tanítja az olvasóit.

A tavalyi év egyik sikerkönyve a Szabó T. Anna és Dragomán Pali által fordított Akkor is szeretnél?, amely kedvesen, egyszerűen, viccesen és meghatóan beszél a soha el nem múló szülői szeretetről és a gyermeki bizonytalanságról, kíváncsiságról és az elmúlásról. Az elmúlás valós volta egy bizonyos ponton minden gyerek számára realizálódik, és bár nehezen artikulálható, fontos beszélni róla és feloldani. Kismackó és anyukája minden kötetben egy-egy problémát járnak körül, Kismackó megbarátkozik a testvér érkezésével, megismeri a saját határait, és mindeközben mi is vele tanulunk, nevetünk, sőt, néha talán könnyezünk is.

Bár a való életben nem jellemző a medvékre a hatalmas szeretetéhség (sokkal inkább a falánkság, már ha egy nagy adag mézről vagy esetleg lazacról van szó), A melegszívű medve című mese mégis egy olyan barátságos maciról szól, aki megölelget bárkit, aki szembe jön vele. Legyen az egy kismadár, egy hatalmas jávorszarvas vagy egy bűzösborz, medvénk csordultig van szeretettel, és ezt nem fél kimutatni.
Még a favágót is alaposan megölelgeti, aki a szokatlan helyzettől megrémülve elszalad, így végül a kivágásra ítélt fát is alaposan meg tudja ölelgetni. A mese tanulsága, hogy ne féljünk kifejezni az érzelmeinket, hiszen egyetlen ölelés is nagy dolgokra képes – és persze az, hogy az egymáshoz való pozitív hozzáállással többre megyünk, mint a gonoszkodással. Gyerekeknek tanulság, felnőtteknek viszont nagyszerű emlékeztető, ahogyan egy másik kedvencünk, az Én is. Ez a rövid kis mese egy olyan medvéről szól, aki elégedett az életével. Tud örülni az apró dolgoknak, ad a külsejére, és úgy általában, mindenben kiemelkedő teljesítmény nyújt. Mégis, még egy ilyen nagyszerű medve is nagyon magányosnak érzi magát néha, és ilyenkor egy igazi jóbarátra van szüksége. Ismerős, igaz? Tökéletes ajándék, tele bölcsességekkel a legjobb barátaitoknak.

Medvékből sosem elég, és Bonny Becker sorozata rögtön levett minket a lábunkról. A folyton zsörtölődő Medve, és izgága barátja, Egér, olyan vicces páros, hogy nem lehet őket nem szeretni, ráadásul az illusztrációk nagyszerűen festik meg a folyton morgolódó, örök elégedetlen macit és kis barátját. A Medve szipog bemutatja nekünk, mi történik, ha Medve náthás lesz – ebben a nyirkos időben mi sem tudjuk elkerülni. Medve még annál is morcosabb és mogorvább, mint egyébként, és úgy érzi, Egér egyáltalán nem veszi komolyan, vidám dalokat énekel, pengeti a bendzsóját és még a vízforralóját is el akarja csaklizni. Pedig Medve még végrendeletet is ír, hiszen már biztosan nincs sok hátra neki - ennyire rosszul még soha senki nem volt a földkerekségen, az biztos. Ha ismertek olyat, aki a legkisebb betegségbe is bele akar halni, vagy csak egy jót nevetnétek, ha már az ágyhoz vagytok kötve, ez a tökéletes mackó-mese számotokra! Ha ezt a történetet már ismeritek, olvassátok el a sorozat másik két részét, a Medve aludni megy és a Medve látogatója című meséket.


Ha már medvékről beszélünk, nem mehetünk el szó nélkül Tandori Dezső mellett, hiszen nem csak egy mesekönyvet, de két kötetnyi medve-verset is írt! A Medvék minden mennyiségben és a Medveálom madárszárnyon fantasztikus versei bemutatják nekünk a medve-lét rejtelmeit az év minden szakában, különleges és hétköznapi helyzetekben, varrott fülű, ragasztott ormójú macik, koalák, régi medvék és kisbocsok elevenednek meg az oldalakon Agócs Írisz illusztrációiban. Ráadásul nem csak medvék, de a szerző másik kedvenc állatai, a madarak is ott röpködnek a lapokon. Ehhez a jellegzetesen tandoris világhoz igazodik a Medvetalp és barátai, amely az apró Pogácsás és tapasztaltabb barátja, Alattyán történetét meséli el. Mindketten Medvetalp mackói, akinek a világában minden megelevenedik: a radír, a zongora, az íróasztal, a szivacsmackó ugyanolyan tudatosak, mint maga Medvetalp és a Lány, sőt az emberek ebben a mesében meghúzódnak a történet hátterében.

Ezek után nem is csodálkozhatunk rajta, hogy egy ilyen nagy medverajongó fordította a legudvariasabb medve, Paddington történeteit! A Legsötétebb Peruból Angliába érkező medvebocs és az őt befogadó család története sokak kedvence, még mozifilm is készült belőle, Tandori fordítása pedig igazán különlegessé teszi az olvasók számára. Nálunk találhattok Paddington képeskönyveket, és meseregényeket is, így az egészen kicsik és a nagyobbak is elmerülhetnek a kis mackó kalandjaiban. Paddington mérhetetlen udvariassága és segítőkészsége ellenére akármibe kezd, annak felfordulás lesz a vége: legyen az kertészkedés, nyomozás vagy lakásdekorálás, biztosak lehetünk benne, hogy kedvencünk kaotikus állapotokat idéz elő. Ízig-vérig angol mese, egy csipetnyi humorral, teával és marmeláddal – na meg egy ölelgetnivaló kismackóval.

Ha már egyedi humor és kalamajka, listánkról nem maradhatott le Petya és Tulipán! A kisfiú és a cirkuszból szökött medve képtelen kalandokon mennek keresztül, míg végül a gonosz cirkuszigazgató elnyeri méltó büntetését: boszorkányok, padlási szörnyek, sámliringatás, és egyéb furcsábbnál is furcsább események – ráadásul a meseregény szerzője nem más, mint Harcos Bálint, akinek a Szofi-könyveket is köszönhetjük! És hát mi másra is számíthatnánk a szerzőtől, mint fergeteges nyelvi humorra, különleges karakterekre és egy minden mondatában izgalmas szövegre. „Petya hazafelé ballagott. Szép idő volt, négy perccel múlt tavasz.” - higgyétek el, ez még csak a kezdet.

Idén február másodikán tapasztalt medvéket is megtévesztő időjárás volt: sütött a nap, szakadt az eső, és végül még hó is esett. Hogy visszacammogtak-e mackók a barlangjukba, vagy inkább már a szabad ég alatt várják meg a közeledő tavaszt, nem tudjuk, de a helyükben mi most biztosan visszavonulnánk a kedvenc medvés könyveinkkel, és ki se dugnánk az orrunkat márciusig!

A Pagony-boltokban még ennél is több medvés könyvvel várunk!