Miért jó a jóga gyerekeknek is?

cimkék: #jó könyv #Nik blog

Manapság egyre több energiát fordítunk arra, hogy kevésbé terhelt és görcsös szülőnek nézzünk ki nap mint nap. Ezzel párhuzamosan felerősödött az érdeklődés a távol-keleti (mozgás)kultúrák iránt. A jóga térnyerése is ennek egyik abszolút bizonyítéka. Sokan ezzel oldják lelkük és testük feszültségeit, és jó esetben ez életük majd minden területére képes beszivárogni. Mindeközben vajon nem felejtjük-e el gyerekeink feszültségeit is oldani? Mert bármennyire szeretnénk azt hiszi, hogy ők mentesek ettől, már eleve miattunk sem azok, és akkor még ott van nekik az óvoda, iskola, különórák, és a szintén frusztrált óvó néni, tanító néni és a többiek. Ám van egy könyv, ami lehetőséget ad arra, hogy megtapasztaljuk a közös jógázás, közös feszültségoldás örömét otthon is, és ne aggódjatok, nem kell hozzá füstölőtengerben úszni...

 

Amióta jógázni járok, már többször észrevettem otthon, hogy J fogja és levágja magát különféle (egész pontosan három féle) ászanákba, azokat mutogatja nagy büszkén. Kilenc és fél évesen teljesen tudatosan teszi mindezt, és meg tudja magyarázni, neki ez miért jó. No meg persze időnként nagyokat kuncog, hogy milyen vicces is ez az egész, főleg amióta együtt is kipróbáltuk az ászanákat. Hogy honnan jött neki mindez? Semmi más nem történt, csak az egyik különórát tartó - egyébként iskolai - tanár beiktatott egy-két jóga elemet is az órájába. Ekkor kezdtem el keresni valami olyan könyvet, ami lehetővé teszi, hogy a gyerekkel jógázni tudjunk otthon is. Váltig állítom, ha valaki hideglelést is kap a jógát körüllengő spirituális vonulattól, gerincbántalmakra zseniális, egészen más mozgáskultúrát ad, és egyben - amennyire hagyjuk - új életet is.

Így találtam rá Gál Éva könyvére, a Verses-képes gyerekjógára, ami minden szempontból egyedi darab. Egyrészt jó kézbe venni, nem csak a felnőttnek, a gyereknek is. Kemény lapos oldalak, kellemes, pasztell színek (Szentesi Csaba rajzaival, aki a Tóth Krisztinás Marci sorozat egyes részeit is illusztrálta). Minden ászanához van egy rajz és egy fotó, e kettő mintegy magyarázza egymást egyben. Verset is kapunk ám, ráadásul Varró Dani verseket, ami már önmagában külön élvezet. Egyik kedvencem például a Teve:

Letérdel a teve, legel,
te a hátán tevegelel.
lóg a teve feje hátra,
kapaszkodj a tevehátba!

És még egy, csak úgy vidításképpen a hét elején:

Tehén

A hátamra heveredem,
térdem hasig felemelem.
Elbillenek erre, arra,
így pihen a kergemarha.

A könyvet Gál Éva írta, aki nagyon jó és egyben hiteles szakember. A bevezetőben egyszerűen és közérthetően írja, hogy a gyerekeknek, akikkel foglalkozott, nőtt a koncentrálóképességük, oldódtak feszültségeik, kiegyensúlyozottabbakká váltak, és hasznos tanácsokat ad az otthoni jógázáshoz, hogyan kezdjük, milyen körülményeket teremtsünk hozzá.

 

Kapcsolódó cikkek