Mikulás bácsi helyett japán híd

Művészképző – Foglalkoztató füzet: Gustav Klimt, Claude Monet

cimkék: #kreatív #jó könyv #ismeretterjesztő #8-12

Többször tapasztaltam már, hogy egy művészeti alkotás átértelmezése, „újrahasznosítása” akár absztrakció útján, vagy éppen leegyszerűsítéssel milyen csodálatos, jótékony hatást válthat ki. Persze alapfeltétel (mint az élet minden területén), hogy az új produktum ugyanúgy jó minőségű, befogadható és élvezhető legyen, mint az inspiráló, eredeti mű. - Fekete András boltvezető ajánlója.

Ezt a kissé zavaros fejtegetést egy kamaszkori élményemmel talán világosabbá tehetem. Tizenöt évesen kölcsön kaptam egy bakelitlemezt, a (cseh)szlovák Collegium Musicum progresszív art-rock együttes dupla albumát. Nagyon népszerű banda volt akkoriban Kelet-Európában. Azon a lemezen volt egy szám, egy feldolgozás Rimszkij-Korszakovtól, a Seherezádé. Addig nem ismertem gyakorlatilag semmilyen komolyzenét. Viszont ez a kb. 20 perces szám olyan átütő erővel szólt, dübörgött, hogy teljesen a rabja lettem. Innentől persze kitalálható a történet folytatása, először meghallgattam az eredeti Rimszkij-Korszakov művet, majd még több muzsikát tőle, ezután sok más nagy zeneszerző következett, és lassan a rock mellett az úgynevezett komolyzene életem alapélményévé vált.

Elérkeztünk a General Press Kiadó új sorozatának első két tagjához. A célközönség (5 éves kortól?) bizonyára nem találkozott még Klimt és Monet nevével, a festményeikkel pedig végképp nem. A kis albumok, foglalkoztató füzetek rendkívül egyszerűen, de jól kiemelve a lényeget, 8-10 mondatban bemutatják a szecesszió, illetve az impresszionizmus atyjának életét, művészetük legfontosabb jellemzőit. Hihetetlen vállalkozás egy életet és a hozzá tartozó művészetet ilyen tömören, ugyanakkor ehhez képest lényegre törően elmesélni.
Ezután talán nem rossz módszer, ha hátulról kezdjük a füzeteket, ott ugyanis megtaláljuk a festők közel húsz eredeti művét. Itt már felfedezhetjük kedvenc témáikat, formáikat, színvilágukat. Most már bátran folytathatjuk elölről a lapozgatást, illetve a „munkát”.  Mert már az ismert festményeket, illetve azok részleteit találjuk meg úgy, hogy nekünk kell kiegészíteni és kiszínezni őket. De ennél többet is adnak a szerzők, ugyanis egyes oldalakon a kreativitásunkra is szükség lesz. Mert egy-két megkezdett motívum után szabadon rajzolhatunk és színezhetünk nem a nagy festők konkrét képei alapján, hanem az általuk inspirált látásmód és hangulat segítségével.
Ezért foglalkoztató füzet, nem csak kifestő. Valamint azért, mert a Klimt részben egy kivágható öltöztetőbabát és hozzá tartozó ruhákat is találunk.

Ha van olyan szülő, aki megrettenne, hogy szegény gyermekét máris túlzott, a mai világban szokatlan szellemi terhelésnek teszi ki, megnyugtatásként azt tanácsolom, hogy ne foglalkozzon azzal, hogy itt festőóriásokról is szó van. Adja csak a gyermek kezébe, mint egyszerű kifestőt. Úgy is élvezni fogja. Nem rázza meg nagyon, hogy most a Mikulás bácsi és pöttyös labda helyett almafát, tavirózsát, ruhákat vagy házakat lát.

Kapcsolódó cikkek