Mindent tudni akarok

Miért sós a tenger? Miért jön vissza a bumeráng? Móra Kiadó, 2011

cimkék: #jó könyv #ismeretterjesztő

Érdekel a világ? Szeretnél minél többet tudni azokról a dolgokról, amik körülvesznek? Választhatsz: a) nem, egyáltalán nem érdekel, b) nem vagyok biztos benne vagy c) igen, mindenre kíváncsi vagyok. Ha a válaszod b vagy c, akkor ezt a könyvet vidd magaddal, és nem fogsz csalódni. Nyilván most nagyon leegyszerűsítettem a dolgokat, és ezért elnézést is kérek, de a Miért sós a tenger? és a Miért jön vissza a bumeráng? című kötetekkel egészen biztos nem fogsz mellé, ha egy érdeklődő, állandóan kíváncsi, 7 éven felüli gyereknek keresel ajándékot.

Amikor már a kezdeti miért korszak után letörölhetjük az izzadságcseppeket, mert kiolvastuk a Scolar Mit? Miért? Hogyan? és a Tessloff Mi Micsoda tematikus köteteit, akkor nekikezdhetünk valami másnak. Mert a miért korszak egy egészséges gyereknél soha nem zárul le. Szeretnek kérdezni és még jobban szeretik megmagyarázni a világ nagy történéseit. Mindent tudni akarnak és sokszor sokkal többet tudnak nálunk. Mert ők nem sajnálták az időt és végigböngésztek számtalan ismeretterjesztőt elejétől a végéig, megismerték a sokszínű tudományt, a változatos élővilágot, a különféle népcsoportokat. Néha arra gondolunk, hogy "honnan tudhatja ezt is ez a gyerek?", és közben még sokáig hallgatnánk a beszámolóját a bolygók állásáról vagy az állatvilág különcségeiről.

Házi tesztünkbe egy 6 évest vontunk be, és hamar kiderült, neki is vicces esti szórakozást ígért a kérdéseknél kitalálni, hogy vajon melyik lesz a jó válasz. Például a Hány nyelv létezik a világon?, a Tényleg 100 lába van a százlábúnak?, és a Miért világítanak a csillagok? kérdések mindkettőnket gondolkodás késztették, hiszen ciki-nem ciki, jómagam sem tudom a válaszokat. De a legtöbb kérdés ilyen ezekben a kötetekben. Mi nagyon élveztük a kérdéseket-válaszokat egyaránt, viszont a tematikusság hiányzik a könyvekből. Az alcím szerint a Miért sós a tenger? a természet témakörét, míg a Miért jön vissza a bumeráng? a kultúra és tudomány világát boncolja.  Elég tág ez a két megfogalmazás, hiszen a Ki találta fel a sült krumplit? nehezen képzelhető el egy kötetben a Melyik a legrégebbi festmény? kérdéskörrel. Az igazság persze az, hogy ez minket egyáltalán nem zavart, vígan fejtettük végig egyik kötetet a másik után, közben pedig nagyokat nevettünk. Merthogy a Mit készítenek elefántganéjból?, a Miért büdös néha az ember lába?, és a Ki hegyezi a zabot Kukutyinban? kérdéseknél nehéz komoly fejjel a válaszokon elmélkedni, sokkal szórakoztatóbb rityegni meg rötyögni. A kicsi, 3 éves meg mindeközben jót mulatott a képeken, amiket a szerző egyfelől saját szórakoztatására, másrészt félrevezetésként illeszthetett a megfejtések közé. Azt mindenesetre megfigyeltük, hogy az illusztráción szereplő jelenetek gyakorlatilag soha nem a helyes megfejtéshez kapcsolódnak, viszont tény és való, hogy azok is külön-külön elmesélnek egy egész kitalált történetet. Az otthoni teszten egyértelműen 10/10 pontot kapott a két kötet.

Bevallom, alvóidőben elővettem a könyveket és kicsit olvasgattam az aznap kimaradt részeket, mert nemcsak ők, de általában mi is mindent tudni akarunk.

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek