Mit hozzon a Mikulás?

Ezeket a meglepiket nem fogd megbánni!

cimkék: #szemle #mikulásEgy csokor könyv, játék és apróság a Mikulás igazi puttonyából! Összeszedtük a legszuperebb meglepetéseket, amik pont beleférnek a kis csizmákba!

Zavaros dolog ez a mikulásosdi. Kis családomban például állandó vitatéma volt, hogy mikor, ki hozza az ajándékot. Míg nálunk gyerekkoromban, december 6-án jött a Mikulás, Karácsonykor pedig a Jézuska, addig gyermekeim apjáéknál, ahol nem volt vallásos senki, karácsonykor is a Télapó hozta az ajándékokat. Ebbe kavarodtak bele az angolszász hagyományok, amik valljuk be elképesztő intenzitással törnek be az életünkbe, tovább kuszálva az addig megszokott ünnepeket. Nem csoda, ha ezek után az összezavarodott gyermekeink kérdéseket tesznek fel nekünk. A válasz pedig nem is olyan egyszerű. Elég csak a gyerek könyvekre gondolni. Ahány mesekönyv, annyiféle ünnep...

A legfontosabb persze a saját családi ünnep kialakítása, teljen az bárhogy is. A meghitt egymásra figyelés megélése. És bár fent az ígértük, hogy ebben a szemlében tényleg csak apróságok lesznek, nem bírjuk ki a Mikulás-várást sem egy-két kedves történet nélkül, amik nekünk is segítenek hangolódni, vagy a családi hagyományokat kialakítani. 

A klasszikus magyar Mikulásos történéseknek talán a Bogyó és Babóca karácsonya című meséje felel meg leginkább. Ebben a könyvecskében is két történetet olvashatunk. Az egyiket a Télapóról, a másikat pedig a fenyőünnepről. A Mikulásos mesében egy félreértés miatt Bogyó reggel nem találja meg a csizmájában, a várva-várt ajándékot. Bánatában világgá megy. Végül Babóca és többiek keresik meg, és a mese végére, még a Mikulás is megjelenik az égen!

Tökéletes kétéves kortól, mert nem zavarja össze a kicsiket. Rendeld meg most itt!

Szofi eldönti, hogy ő bizony nem alszik el, és csak azért is megvárja a Mikulást. Egy igazi dacmesében pedig mindez meg is valósul az elhatározás! Nem is akárhogy. Harcos Bálint: Szofi és a Mikulásában, a kislány rajtakapja a Mikulást, majd egyenesen krampuszka lesz belőle, és végkimerülésig borzolja a szakállas öregúr kedélyét. Egyszerűen átveszi az irányítást az éjszaka történései felett. Mikulás csak lohol utána, fogja a fejét, és tehetetlen ezzel az elsöprő nőszeméllyel szemben. Szerencséjére, a krampuszkodás Szofi módra, igen fárasztó mulatság. A kislány egyszerűen lemerül, és végül a Mikulás szakállába bújva alszik el. A legeredetibb, legcukibb, és legszebb képeskönyv – szerintem.

Kíváncsi vagy, mi az az 5 ok, amiért a Szofi és a Mikulás a legjobb ajándék december 6-án? Kattints ide!

Rendeld meg a Szofi és a Mikulást itt!

Marék Veronika klasszikusa, a Télapó és Ezüstmackó, egy nagyon kedves történet arról, hogy okozhat komoly galibát egy Mikulás-ajándék. Marci csizmájába került az ezüst mackó, amire Mónika is nagyon vágyott volna. Komoly veszekedés, sírás-rívás lesz az ünnep vége. Éppen ezért Marci útnak indul, hogy szerezzen egy másik macit. A játékboltban még hasonló plüss sincs, ezért egészen Télapó otthonáig, a Hóemberek városába kell vándorolnia a kisfiúnak. Ott maga a Télapó varr neki egy másik macit, amit elküld Mónikának. A kislány végül boldogan öleli magához a plüsst, és helyre áll a családi béke.

Rendeld meg most 20% kedvezménnyel!

Kiadós olvasmány, és a Mikulás-történet egy újabb vetületét dolgozza fel a Pekka Vuori: A Mikulás otthona, Korvatunturi című könyv, ami természetesen a finn Mikulásról mesél, aki fent északon, Lappföldön él. Segítője a felesége, és a manócskák, akikkel egész évben a karácsonyra készülnek. Megleshetjük hol laknak, mit csinálnak. Kiderül a könyvből például, hogy nyaranta a Mikulás egy kis szigetre, egy rönk házba költözik, és szaunázással és horgászással tölti a nyarat. Arról is olvashatunk, hogy egy nagy állóóra a manókalendárium. Ez a szerkezet jelzi például, hogy beköszöntött a tél, és ideje felpörgetni a készülődést. Szépséges illusztrációival, hangulatos leírásaival kiválóan alkalmas a csodavárásra!

Szerezd meg ezt a csodálatos könyvet most 20% kedvezménnyel!

Csodálatos mese Bot Benő története. A felelősségteljes Bot apukáé, aki csak kocogni indult, de egy kutya elragadja, és játszani kezd vele. Hiába mondja, hogy ő Bot Benő, és várja otthon a családja, senki nem figyel rá. Kézről kézre jár, és egyre messzebb került a feleségétől és a gyerekeitől, akik szomorúan reménykednek, hogy Benő visszatér még. Végül egy szerencsés véletlennek köszönhetően Bot Benő segítséget nyújt a Mikulásnak, aki végül hazajuttatja a családjához. Katarzis a vége, ahogy azt Julia Donaldsontól megszoktuk

Most jelent meg A nyomozókutya és A bandita patkány is Julia Donaldson tollából! Ismerd meg őket itt és itt!

Rendeld meg Bot Benő varázslatos történetét!

Varázslatos ünnepek pedig az a fajta képeskönyv, amit decemberben minden gyerek szívesen lapozgat, mert nagyon színes, sőt itt-ott csillog-villog is. A Mikulásnak nagyon fehér a szakálla, és nagyon piros pozsgás az arca. A klasszikus angolszász történeteket elbeszélő könyvben nagy pelyhekben hull a hó, ropog a tűz a kandallóban, az állatok puhák és kedvesek. Mindenki mosolyog, és nagyon boldog, ahogy annak ilyentájt lennie kell.

További mikulásos könyvekért kattints ide!

Írószerek

Rajzolni és színezni mindenki szeret. A Crayola termékcsalád kifogyhatatlan lehetőségeket kínál az ifjú művészeknek. A nagyobbak metálfényű és vékony filctollak közül válogathatnak, plusz dekoráláshoz pedig a csillám filctollkészlet a legjobb döntés. Kisebbeknek kimosható/illatos csavarozható és háromszög zsírkrétákat is tartogat, amik kialakításuknak köszönhetően az apró kezekbe is illenek. Korosztálytól függetlenül bárki alkothat az 50 db-os ceruzakészlettel, kétvégű színesceruzákkal. Nézd ezeket a cuki Mikulásos nyomdákat! Pont a pici kezekbe valóak, amik garantáltan meghozzák a sikerélmény!  

Diafilmek

Sokáig a diavetítő is nehezen beszerezhető kütyü volt (szerencsére ezek az idő elmúltak, már nálunk is tudsz rendelni), most viszont hihetetlen reneszánszát éli a műfaj. A legmenőbb kortárs mesék is megjelennek diafilmen, amiért nagyon hálásak lehetnek a szülők, mert úgy nyújt hihetetlen vizuális élményt a gyerekeknek (amire, lássuk be, folyamatosan szomjaznak), hogy közben nem tölti tele a fejüket felesleges képekkel, nincs idegrendszert leterhelő mozgás és dinamika, cserébe sokkal inkább érvényesül a mese maga. Nézd meg itt a kedvenc új filmjeinket! 

Tedd a kosaradba a diafilmeket most 15% kedvezménnyel!

Horgolt játékok

Ki ne szeretne bele egy kézzel készült horgolt mókusba, rókába, vagy sünibe? A Freshka és a Mamazon jóvoltából tele van a Mikulás puttonya! rendeld meg ezeket a marokállatkákat, hogy az ünnepekre már legyen egy kedves kincs mancs, aki melengeti. 

Kattints ide, és nézd meg, hogy mennyi ajándékot pakoltunk a Mikulás zsákjába!


Bagossy Laura írása

Kapcsolódó cikkek