Mit játszanak a boltosok?

a Granna játékokról - újra

cimkék: #játék #szülőknek #ismertető

Bizony, bizony, ha nincsen épp senki a boltban, az eladók elővesznek néhány játékot, és kipróbálják őket, márcsak azért is, hogy a vásárlókat a tapasztalat birtokában a legpontosabban tudják majd tájékoztatni. A Granna játékokról ugyan írtunk már, de Munkácsi Annának annyira bejöttek ezek a társasok, hogy gyorsan le is írta, melyik az ő kedvence, és mit gondol a többi játékról. Ha további infókat szeretnétek, akkor majd személyesen is keressétek őt meg a Pozsonyi úton, ahol ősztől játékos napokat is tervezünk majd!

Új játékforgalmazó cég érkezett meg Magyarországra: a Granna egy lengyel cég, ott is kategóriájában az egyik legsikeresebb. Játékaik igényesek, többségük szépen illusztrált, és az áruk is kecsegtető. Emellett titkuk az, hogy a játékokat nem teljesen ugyanúgy adják ki a különböző országokban, hanem az adott ország igényeire alakítják, például azzal, hogy egy neves magyar költővel, Varró Dániellel fordíttatták le mondókás játékukat, a Kicsoda? Micsoda? címűt. A kitalálós versikék (nagy)ovisoknak ajánlottak, a költőben most sem fogunk csalódni.

Egyik kedvencem a Bim-Bam, ami egy zenés interaktív játék. A kicsik a hangok megismerését gyakorolhatják négy helyszínen, háromféle játékvariációban - a legegyszerűbbtől addig, míg egészen össze nem keverednek a helyszínek és hangjaik. Nagyon ízlésesek a rajzok is, négy éves kortól iskoláig ajánljuk.
A Szivárvány játék is hasonlóan változatos (bár ehhez sajnos nincsen CD), itt a színeket tanulhatják meg a kicsik, és végre olyan színűek a dolgok, amilyenek a való életben, ami nem hátrány egy ilyen játéknál, sok kiadó mégis elfelejti...

A Farkasok és bárányok játékot minden olyan családnak ajánlom, akik szeretik a kártyás-építős-bekerítős társasokat. Négy, különböző színű bárány lehet a pályán, minden játékos egy szín gazdája, de nem tudjuk, hogy a többiek mit gyűjtenek. Úgy kell letenni a kis lapokat, hogy minél több bárány kerüljön a saját színünkből egy lezárt karámba, és ne tolakodjon be közéjük másnak a nyája. Ez egyszerűnek hangzik, de mielőtt elkap minket a hév, hogy minél nagyobb mezőt alakítsunk ki, vegyük figyelembe, hogy minden lapka csak egyszer szerepel a játékban, ráadásul kétoldalúak, így ha valamit leraktunk, egy idő után nem emlékszünk majd, mi volt a másik felén, és nem biztos, hogy jönni fog a megfelelő lap a hatalmas karám lezárásához... Ezen kívül a város, a mező és az erdő nem találkozhat akárhogy, és még farkasok is veszélyeztetik nyájunkat - hacsak nem ismerünk egy jó vadászt! Szóval csak ésszel a rakosgatással, vessük beeee logikai tudásunkat! Iskolás kortól ajánlott, de a felnőtteket is elkapja a nyerési láz ennél a játéknál.

Grafikájában a Bumeráng a kedvenc játékom, mely Ausztrália világát idézi fel: tatukra, kengurukra, teknősökre és más hasonló állatokra kell vadásznunk, bumeránggal és ravaszsággal! No, nem kell szó szerint fejbe kólintanunk az állatokat, de célozni valóban tudni kell, és minden kör kezdetén meg kell gondolnunk, hogy melyik vadászterületet választjuk - mennyi bumeráng van még a markunkban. Ez is egy jó kis taktikai játék, és a sötét, kontúros rajzai nagyon gusztusosak! Kisiskolás kortól ajánljuk, és a szülőknek is drukkolok, hogy bevegyék őket a játékba!

Szintén logikai játék a Breki-hopp, ahol úgy kell eljutnuk az ellenfél tavirózsájára, hogy minden ugrással felégetjük a mögöttünk lévő utat, tehát nem lehet csak úgy ugrabugrálni a levelek között, ki kell gondolni, hova, hogyan jutunk el. Persze az ellenfél ugrásaival nehéz előreszámolni... Jól ki lehet szúrni a többi játékossal egy-egy fantasztikus ugrással! Szuper családi játék 2-4 játákosnak.


És jöjjön a legendás Szuperfarmer játék - eredeti nevén Mintagazda -, melyet a II. világháború alatt egy lengyel matematikus talált ki, és a legenda szerint csak egyetlen darab maradt fenn, abból rekonstruálták a mostani játékot. A játék mindkét elnevezése találó, hiszen szupernek és gazdának is kell lennünk, no meg mintafarmernek is! Gyűjteni kell a különböző fajta állatokat, meg kell őket védenünk a farkastól, és kereskednünk is kell velük, hogy végül minden állatból minimum egy legyen a gazdaságban. Logika, tervezés és néha kockáztatás is kell hozzá, a kis bábuk pedig olyan aranyosak, hogy ha nem kellenének a játékhoz, már kulcstartóként lógnának a táskámon. Ami okoz némi fejtörést, az a játékszabály. Párszor végig kell olvasni, mire összeáll a kép és belefoghatunk az egyébként a szabályhoz képest nem is olyan bonyolult játékba.

Valamit nagyon eltalát a Granna. Habár sokat használtam feljebb a "logika" szót, a játékok nem csak gondolkodtatnak, de irtó élvezetesek, izgalmasak, és az egészen kicsiknek szóló játékaikat leszámítva - melyek még fejlődhetnek ízlésességükben - szépek is. Ami szintén nem elhanyagolható szempont: az áruk sem csillagászati. Tessék hát kipróbálni!

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek