Mit vigyünk a strandra?

Nyári olvasmányok bölcsődétől egyetemig

cimkék: #szemle #jó könyv #Hanna blog #hogyan válasszak?

Ha süt a nap, az árnyékban a parton, a hűvös konyhában meleg sárgabarackkal a kezünkben, a kertben vagy a parkban a kockás pokrócon, a strandtörülközőn napszemüvegben, este égő vállal a ropogós lepedőn, ha esik, az ablak mellett, kopogó esőcseppek zajában, a paplan alatt hosszú reggeleken, a fotelbe kuporodva fülledt délutánokon. Apadjon az évközben derékmagasságúra nőtt kupac az ágyunk mellett! Új, nyárias könyvekből szemezgettünk!

Az előző évek nyári könyvajánlóit itt és itt találod meg. Most pedig pár újról olvashatsz, életkor szerinti sorrendben.

Kőszeghy Csilla: Bumburi nyaral

Bumburi most nem a városba, hanem a tengerre megy. De a természete nem változott: csak előre a strandra, minél gyorsabban, hatalmasakat bukdácsolva. Ideesik, odapottyan, és persze mindig kimászik a slamasztikából. A mese ritmusa is ezt követi: a szöveg kihagyásos, igazi képeskönyv szöveg, ahol a képek kiegészítik és továbblendítik a mesét. Bumburi és Lili pedig minden helyzetben feltalálja magát és meglátja a dolog jó és vicces oldalát, legyen az költöztető autó, amire felrepíti őket a megvadult Lali, halaspult vagy egy tál spagetti. A kutyás szólásokkal való poénkodás sem marad el persze.

Kőszeghy Csilla képeiben minden részlet meg van tervezve, így a rengeteg fiktív részlet és börleszkszerű mese mellett is hiteles olasz kisvárost látunk a háttérben. Minden oldalon érezni a játékos kreatív szellem nyomát a képekben is, nem csak a történetben: hol a pelikán alatti pelekán papíron, hol a tengeri pihenés mögé tett naptárlapban, a parti sétány milliméterpapírjában, a hullámok hullámpapírjában.

Olivier Tallec: Liza és Micsoda a strandon

Liza és Micsoda a strandon – Maradjunk a foltos kutyáknál! Olivier Tallec kócos ceruzarajzaiból, piros-feketéjéből (meg persze a strand homoksárgája) bontakozik ki a dacos-pattogós Liza és a kaján Micsoda története. A Liza-sorozat negyedik kötetében Liza nagyon szeretne nagy testvér módjára minden ben parancsolgatni Micsodának, vele cipeltetni a strandtáskát, megmondani, hogy mikor mit játsszanak. De Micsodát sem kell félteni, az ő eszköze a zsarolás, és pillanatok alatt felülkerekedik, hogy aztán ő mondja meg, mit csináljanak. Végül persze együtt játsszanak. A képeskönyveben csak pár sor van minden oldalon, de éppen ez a tömörség teszi erőssé, találóvá a mesét. Testvérpároknak kötelező!

Alex T. Smith: Claude nyaral

Egy másik kutya, Claude is nyaralni megy, természetesen legjobb barátját, Bolyhos Zokni uraságot is viszi magával. A mesekönyv ugyan nincs fejezetekre osztva, mégis mintha két történet lenne egy mesében: az első felében megérkezünk a strandra, Claude bepakol, körülbelül olyan alaposan és olyan hasznos holmikat, mint egy gyerek, szertartásosan végigcsinál mindent, amit egy tengerparton kell, a törülköző kiterítéstől az átöltözésen keresztül a krémezésig és a fagyizásig, majd a vízbe veti magát, hogy megmentsen valakit a cápától. ekkor bukkannak fel a kalózok, és innentől felgyorsulnak az események, kincskeresés és kalózharc következik. Persze végül Claude találja meg a kincset. A fekete-piros-fehér grafika, a bumfordi, elrajzolt alakok, a minták, rajzi humor (mint az erős ember a strandon vagy a fülbevalós, pocakos kalózok) nagyon feldobják a mesét, a kisebbeknek is követhető, nézegethető könyvvé teszik akár egy háromévesnek is. A szöveg nagyóvodásoknak, kisiskolásoknak is érdekes, akár első olvasóknak is, mert nagy betűkkel, szellősen helyezkedik el a szöveg az oldalon. Nyolcéves korig bátran megvehetjük fiúknak-lányoknak. (Hanna)

Zelk Zoltán: Egy kutya emlékei

Egy kutya sok mindenre képes. Elég belenéznünk értelmes szemébe, és máris tudjuk, mi járhat az okos kobakjában. Legalábbis mi így gondoljuk, és most meg is tehetjük. Könyvünk főhőse, Cini, beszél: emberi szavakkal, és tollba mondja életét.

Mit is tud Cini, mitől Ő a legellenállhatatlanabb kiskutya? Gömbölyded, kicsi tacskó. Hat zsemleszínű testvére mellett már korán kitűnt, hiszen egyetlen feketeként és igencsak életrevaló, szemtelen kiskutyaként nem lehetett versenyezni vele. Gazdái rögtön beleszerettek, és magukkal vitték egy csípős, téli reggelen, hogy immár együtt folytathassák életüket. Az író – Cini szavaival élve - kissé túlozva megemlíti, hogy főhősünknek ez volt a legszebb nap az életében, mármint amikor édesanyjától el kellett válnia, hogy az emberek házában élhessen tovább. Ez az a pont, amit nehezen tudok elképzelni egy kutya fejével gondolkodva, de egy mesében természetesen bármi megtörténhet. Egy hároméves kutyus mindennapjai meglehetősen mozgalmasan telnek: naplónkból megtudhatjuk, hogyan diktálja szorgalmasan jegyzetelő gazdájának Cini életének izgalmas fejezeteit, s bár írni nem tud, igyekszik kutyához képest megválogatni a szavait. Megismerkedhetünk főszereplőnk barátaival és ellenségeivel, kiderül, hogyan kezelhető gyorsan és hatékonyan egy veszélyes kutyabetegség, és megérthetjük azt az egyedi jellemvonást, amit a kétlábúak egyszerűen kutyahűségnek neveznek.

Zelk Zoltán minden szempontból igyekezett a kisiskolások kedvében járni. Érthető, egyszerű mondataival, rövid, Cini által költött, rímekkel megtűzdelt verseivel a 6-8 éveseknek könnyen olvasható szórakozást kínál. (Sugi)

Czigány Zoltán: Csoda és Kósza legrégebbi kalandjai

A Csoda és Kósza második részében éppen nyaralós történeteket olvashatunk. Sajó bácsi és Gyöngyi néni a lovakkal együtt elindul Olaszországba, ahol vad kalandokba keverednek: kalózok rabolják el Kószát, beszakad alattuk a csúszda, tönkrevernek egy élményparkot, át akarják verni őket az étteremben, de nem hagyják magukat. Kicsit többször van szükség hátsó patalenyomatokra, mint korábban, és gyorsabban rohanunk végig a helyszíneken, de a humoruk ugyanolyan jó, és hát van is mit kiaknázni a kispénzű magyar vergődik az olasz tengerparton témakörben. A történetek hosszabbak és bonyolultabbak, mint a másik két kötetben, szóval inkább az iskolás Csoda és Kósza rajongóknak ajánljuk. A harmadik kötetet viszont mindenkinek: ugyan nem kötődik a nyárhoz, hanem éppen végigmegyünk az éven: tavaszi bodzaszedős, virágültetős, nyári vendéglovas, téli mikulásos és karácsonyos mesék is vannak benne. Végig a tanyán maradunk, de éppen itt bukkannak fel a legviccesebb figurák, a korrupt rendőr, a torzonborz földműves és a lókupec Mikulás, hogy csak párat említsek. Mindenképp szerezzük be nyárra, az egész családnak jó olvasmány! (Hanna)

 

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek