Molnár T. Eszter regénye a legjobb háromban

Ilyen volt a 2016-os Margó-díjátadó

Kihirdették a Margó-díj győztesét, melyet a legjobb első prózakötetesnek ítél oda a szakmai zsűri. A korábban összeállított hármas shortlisen helyet kapott Molnár T. Eszter Stand-up! című regénye, amely a Tilos az Á Könyvek gondozásában jelent meg! Mészáros Dorka pedig felkerült a TOP10-es listára Én vagy senki kamaszkrimijével! Gratulálunk a szerzőinknek! :)

MARGÓ-DÍJ TOP10

Kántor Péter: Egy kötéltáncos feljegyzéseiből
Makai Máté: Koriolán dala
Menyhért Anna: Egy szabad nő - Erdős Renée regényes élete

Mészáros Dorka: Én vagy senki

"Nincs is annál nagyobb közösségteremtő erő, mint amikor különböző családi és szociális hátterű embereknek kell megtalálniuk egyet - történetesen éppen azt, amelyik őket akarja eltenni láb alól. Ifjúsági krimiből még mindig kevés van itthon, ám Mészáros Dorka már első regényével letette a névjegyét."

Michael Walden: Eshtar
Milbacher Róbert: Szűz Mária jegyese

Molnár T. Eszter: Stand - up! Egy majdnem normális család

Morsányi Bernadett: A sehányéves kisfiú és más (unalmas) történetek
Ronil Caine: Lilian
Schreiner Dénes: Mint kagylók, ha bezárulnak

MARGÓ-DÍJ TOP3
A korábban összeállított hármas shortlistet így alakult: Makai Máté, Milbacher Róbert köteti mellett a Tilos az Á Könyvek tavaszi újdonsága Molnár T. Eszter Stand-up!-ja versengett a díjért.A STAND-UP-ról
Képzelj el egy tizenöt éves lányt 2015-ben, Budapesten. Álldogál egy üzletben, unalmában az okostelefonját nyomkodja. Magabiztosnak látszik, egészen addig, amíg meg nem szólal: „...hiába leszek nemsokára tizenöt éves, lapos vagyok, vékonyak a lábaim, a hajam kócos, az orrom meg görbe, és akkor is sorba kell állnom, ha egyedül vagyok a boltban.” De a Stand-up! főszereplője és történetének mesélője, Virág mégis más, mint egy átlagos kamaszlány. Sokkal vagányabb, sokkal viccesebb és sokkal kócosabb, bár a vasárnapokat ő is utálja.

MIÉRT AKTUÁLIS?
A könyv legnagyobb erénye a hitelessége. Nincsenek benne meghökkentő fordulatok, hatásvadász történetelemek, csak egyszerűen megmutatja, hogyan élhet, milyen gondokkal küzdhet ma egy tizenöt éves kamaszlány. A regény olyan problémákat is felvillant, mint az alkoholizmus, az öngyilkosság, a bűnözés, a másság és a másik elfogadása vagy az iskolai zaklatás. De ezekhez nem drámai hangvétellel, hanem többnyire derűsen, ironikusan közelít a szerző.


“Molnár T. Eszter ifjúsági regénye ugyanis egyértelműen az idei év egyik legkellemesebb meglepetése.
Talán azért, mert aki legalább egyszer az életében nem érezte úgy magát, mint Bakos Virág, az nem is volt kamasz.”

(Kiss Orsi, Könyvesblog.hu)


JÖN A FOLYTATÁS
Most már igazán - Egy majdnem normális család 2. októberben jelenik meg.
Lehet, hogy Bakos Virág a legviccesebb lány az osztályban, de vannak hetek, amikor neki sem jön össze semmi. Naná, hogy nem a madarászás vagy a kutyasétáltatás az oka annak, hogy padlón van. De tényleg, mit kell csinálni, ha egy bombanő hajt a pasidra? És ha kiakadsz, mert állandóan szívatják a legjobb barátodat? Miért van folyton romokban a baráti társaság, és különben is, hogyan hívhatnád fel magadhoz a haverjaidat, ha a nővéred állandóan csipkekombinéban járkál a lakásban? Na, persze, még ott van az apád is, aki egy piás humorista, de ki van bukva, és egyetlen jó poén sem jut az eszébe. Nem kicsi a tét Virágéknál: könnyen kitörhet a teljes káosz. Vagy van még esély normális családdá válni?

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek