Mustafa Ruhi Sirin: A macska, aki éjjel szájharmonikázott

cimkék: #jó könyv #Eszter blog

A kakasviadalok és a bazárok világában járunk, ahol a mese nemcsak a gyermekkor privilégiuma, hanem mindent átszövő valóság. Mustafa Ruhi Sirin történetei a keleti mesék hamisítatlan hangján szólnak életről, halálról, szeretetről, és az ember helyéről a nagy világegészben.

Keleten a mese nemcsak egyenértékű, de egyenesen része a mindennapok valóságának. A képzelet síkja a megkérdőjelezhetetlen igazság hordozója, akkor is, ha “csak” álom, vagy a gyermek fejéből pattant ki. A felnőtt nem kicsinyli le, nem kérdőjelezi meg a létjogosultságát, számára a mese ugyanúgy az élet része, sőt! Kiváltságos esetben a felnőtt maga is ennek a világnak a tagja, szabadon jár-kel benne, akárcsak a gyermek. Az ilyen felnőttet pedig nem csak a gyerekek szeretik, de a többi felnőtt is jobban megbecsüli.

Minden bizonnyal ilyen gyermeklelkű felnőtt Mustafa Ruhi Sirin is, akinek meséi egyszerre szólnak a hagyomány, és a modern kor hangján. Az első csokor történet őriz meg legtöbbet a hagyományos keleti mesék atmoszférjából. Didaxismentes, furfangos, tréfás töredékek, melyek nyugatról nézve sokszor a befejezetlenség érzetét keltik. Szokatlanul súlypontozott, nyugtalanító lezárásoktól sem mentes történetek, melyek sokszor közelebb állnak a felnőttmesékhez. Az olvasó kénytelen elszakadni a megszokott, nyugati gondolkodási sémáktól, különben nem találja a csapást a mesék rengetegében. Jól teszi, ha hagyja magát sodortatni egy kicsit a keleti szemlélettel.

Mert ebből a nézőpontból minden Egynek tűnik fel, és a mesék nagy része is erről a csodálatos egységről szól. Mustafa Ruhi Sirin történeteiben nemcsak a gyerekek, de a felnőttek is egyként léteznek az őket körülvevő világgal. Számukra egy fa, egy teknősbéka, vagy egy barát ugyanannyit ér, és ugyanolyan becses, mint a saját életük. De az élet mellett ugyanolyan súllyal a halál misztériuma is jelen van, minden emberi fájdalommal, kíváncsisággal, és félelemmel együtt.

Álom és fantázia valódiságáról, önzetlen szeretetről, világunk csodálatos harmóniájáról, és minden élőlény összetartozásról regélnek Mustafa Ruhi Sirin andalító történetei.

Kapcsolódó cikkek