Nagyon zöld kertek alján

Gévai Csilla, Alenka és Álmos nyaral

cimkék: #jó könyv #Vera blog #nyár

Vera, aki Szennán biciklizik, és Csilla, aki valahol nyaral, beszélgettek egy kicsit arról, hogy mit olvasnak, mit csinálnak Csilláék nyáron. Azt még nem árt tudni, hogy Alenka, aki a valóságban még szerencsére nem csavarog el, 3 éves, Álmos pedig fél, tehát még kezdő olvasók, viszont Csilla úgy igazodik el a gyerekkönyvek sűrűjében, mint legkisebb fiú az erdőben. Aki pedig végigolvassa a cikket, titkos, megjelenés előtti infókhoz jut pár nagyon érdekes készülő könyvről!

Szollár Vera: Nyár. Mi jut róla eszedbe, ha öt szóval kellene jellemezned?

Gévai Csilla: Nyári éjjel hűs tóban lubickolva csillagokat nézni, belestoppolni a semmibe, bemenekülni a tikkasztó hőség elől egy ismeretlen kisváros kávézójába képeslapokat írni, ha nem utazol sehova, akkor hajnalban kimenni a piacra érett barackért, majd onnan hosszú szoknyában, mezítláb hazasétálni a város koszos betonjárdáján.

Általában hogyan telik a nyár? Előre megtervezed, vagy ahogy jön?

Mindig előre elképzelem, és aztán mindig hagyom, hogy inkább kaotikusan történjenek a dolgok. A nyárban az a jó, hogy egy sátorban is elalhat az ember. Meg az is jó, amikor nem is te utazol, hanem a barátaid jönnek haza egy utazásból kipihenten, lebarnulva, és elmesélik, hogy ott mi volt. Most, hogy két pici gyermek tanulja mellettem a nyaralást, megpróbálok klasszikus eszközökhöz nyúlni, úgy mint Balaton, erdei utak, barátok árnyas kertjei, szabadban főzés, dinnyeevés a nagyinál.

Dolgozol-e nyáron, ha igen, akkor épp min?

Ezen a nyáron egy nyugodtabb őszért dolgozom. Az történt ugyanis, hogy Berg Judit barátom megírta a Hisztimesék következő részét, amit én épp örömmel illusztrálok, továbbá készül egy másik anyag is egy másik Berg meséhez, ez egy igazi környezetvédős történet, mely témának mindig nagyon örülök. Aztán végre elkészíthetem a Holdfényszüret című mesekönyvemet is egészen, ebben például lesz egy nyári mese is! Nem, ezt mind nem lehet elkészíteni a nyáron, de ezeken mind dolgozom, meg azon is, hogy jobb ember legyek, ugye.

Van-e valami tipikusan nyári olvasmányotok, amit csak ilyenkor olvastok a gyerekkel?

Alenkának remek érzéke van az időzítéshez, így a mostani kedvence: Marék Veronika: Menyus és a hóember. Jó, egy háromévesnek azért ilyenkor nyáron is nagyon színes az „olvasmánylistája”. Ma reggel azért biztos, ami biztos alapon megkérdeztem a lányomtól, hogy melyik a kedvenc könyve, amire az volt a válasza, hogy a csíkos. Erre én pontosítás céljából tudakoltam, hogy miről szól, ő azt válaszolta, hogy egy székről. Ekkor udvariasan rákérdeztem, hogy talán, ha elárulná, hogy ki a szerző – van, hogy tudja – ekkor azonnal rávágta, hogy a vödörember. Én – bevallom őszintén - vödörembertől még nem olvastam semmit. Talán az apja?

Nyáron igyekszünk minden elmaradásunkat bepótolni. Ti miket terveztek, hogy na most, elolvassuk, miket szereztél be a Könyvhéten?

A könyvhéten én igazából egy könyvet vettem, címe: Kifli kutyaoviba megy. Ez egy svéd alkotópáros műve: Kajsa Gordan és Mia Maria Güettleré, és magyarul a Manó Könyvek gondozásában jelent meg. Én már ötvenháromszor olvastam! Egyaránt szeretem a történetét és az illusztrációit is, jók a színei. Alenka egészen komoly párhuzamot vont Kifli kutya és a saját élete között, tudniillik szeptemberben ő is oviba megy, mondjuk most így sajnálja, hogy nem kutyaoviba. Apropó kutyák, a Bumburi nyaral is sikerkönyv a gyerekszobánkban. Van még két nagyalakú könyv, amit mostanában rengeteget nézegetünk: Ursula Jones: A királykisasszony, akinek nem volt birodalma (Manó Könyvek), illusztrálta Sarah Gibb, illetve Hans Christian Andersen: A Hókirálynő (Canissa Kiadó), ezt a könyvet pedig Vladyslav Yerko illusztrálta. Ez utóbbi illusztrátor arról híres, hogy hihetetlen részletgazdagsággal készíti el a képeit, így ha a teljes könyv szövege még nem is köti le a lányomat, a képekről sokat tudunk beszélgetni.

Te miket olvastál gyerekként nyáron annak idején? Volt-e kedvenc vagy meghatározó nyári olvasmányod?

Én monomániás voltam. Minden nyáron elolvastam a Mary Poppins sorozatot, s ha tehettem, minél több Erich Kästnert. Főleg a Május 35-tel és A két Lottival „alapoztam” meg a nyári hangulatomat. Lányos szülőknek ajánlanám, hogy kutassák fel Laura Ingalls Wilder: Kicsi ház a nagy erdőben című könyvét (Móra Kiadó 1982 - én a kötet Borbás Mária-féle, eggyel újabb fordítását linkeltem be, 1998-ból, a szerk.), ezt a művet 10-12 év közötti korosztálynak ajánlom, vadregényes, romantikus, és igaz történet egy családról, aki az erdő közepén élt. Még egy olyan könyvet mondok, amit lehet, hogy egy kicsit nehéz lesz beszerezni: Jiri Trnka: Kerti bolondságok. Ez Trnka egyik olyan könyve, ahol a mesét is ő írta, és ez meg is látszik az illusztrációin: szívvel-lélekkel vannak megrajzolva. Kicsit groteszk az egész: gyönyörű kisfiúkból álló csapat a nyári szünet kipattanása előtt egy nyugdíjas macskát kergetnek egy titokzatos kertben. A könyv bővelkedik furcsa fordulatokban, előre csak annyit: az elefántok mindig készségesen segítenek.

Kapcsolódó cikkek