Téli kép óceánnal

Gévai Csilla Amerikában

Tavaly szeptemberben Berg Judit több napra New Yorkba utazott. Emlékszem, ebbe az utazásába annyira belegondoltam! Jaj, de jó neki, én a következő öt évben biztosan nem utazom ilyen helyekre! – vettem biztosra, hiszen várandós voltam Álmoskával, mindenféle könyvek készítésében voltam nyakig, Alenka pedig picurka még, a férjem meg nagyon kortárs festő. Akkor eszembe sem jutott, hogy esetleg meglátogathatnám a nővéremet Floridában, North Palm Beachen.


tovább...

Színház az egész

Dávid Ádám netnaplója 2.

Pilinszky óta tudjuk: „Nem az fontos, hogy hányat ver a madár a szárnyaival, hanem, hogy íveljen.” A földkerekség legkisebb madara hátán életem eddig legnagyobb ívű színházi repülését éltem át január második hetében. A Kolibri Színház hat napos mustrával ünnepelte huszadik évadját, kereken húsz produkcióval, amelyek a csecsemőszínháztól a tabudöntögető kamasz darabokig, Portugáliától Németországon át Japánig íveltek. - Dávid Ádám, kiadónk egyik szerzőjének színházas beszámolóját olvashatjátok.

tovább...

Nosztalgia

Dávid Ádám netnaplója 1.

Dávid Ádám egy óbudai srác, akinek nevét a nemrég megjelent A Virág utcai focibajnokság című ifjúsági regénye kapcsán ismerhetitek. Most induló netnaplójából persze az is kiderül, hogy tanított, filmeket készít, verseket ír, koppolópályázatokat szervez, szereti a jó filmeket, viszont utál szilveszterri fogadalmakat tenni. De nekünk megígérte, hogy a következő hetekben nem maradunk napló nélkül. Íme az első írása.


tovább...

Hull a pelyhes, játszik a gyermek

Török Szilvi havas netnaplója

Leesett az első hó! Esik a hó! Hó hullik az égből, nem túl nagy pelyhekben, szép lassan komótosan, alázatosan, némán ereszkedik alá a Nagy Fehér Varázsló. Vége a szürke háztetőknek, a szürke erdőknek, a szürke utcáknak, a nagy tisztító mágus hófehérre mossa a világot. Egy varázsütés a tetőre, egy az útra, egy a rétre, egy a mezőre, és az orrodra, orrodról a szádra, a Nagy Fehérnek egy mosoly a jutalma. Jöhet a sapka, kesztyű, sál, mi nemcsak mutatóba jár, fogd a szánkót, kicsi Pál helyett Rácsodál!


tovább...

Takarító legyél vagy bankmérnök?

Török Szilvi netnaplója 3.

A klasszikus évszakoknak befellegzett. Hogyan magyarázzuk meg gyermekeinknek az ősz és tél közötti különbséget, ha a jól ismert jegyek elmaradnak?

A pincében a műanyag és a fa szánkók árván várakoznak, reggeltől estig sopánkodnak és vitatkoznak.


tovább...

Eső a subája, latyak a cipője

Török Szilvi netnaplója 2.

Emlékeztek még Török Szilvi fura nevű gyerekeire? Fukar, a legidősebb gyerek, Cudar, a középső kislány, és Rácsodál, a legkisebb kisfiú. Csakagond ki más lehetne, mint a mama. E heti naplóban szó esik egy különleges Mikulásról, angyalkás-hóemberes képeslapokról, finom mézeskalácsokról Igazi karácsonyi beszámoló, jó étvágyat hozzá!

tovább...

Adventi naptár mizéria, szemrevaló matéria

Török Szilvi netnaplója 1.

Kedves olvasóink, decemberben egy igazi nagycsalád zsizsegő hétköznapjait és ünnepnapjait mutatjuk meg nektek: Török Szilvi három gyerekéből és férjéből, no meg persze önmagából írja négy hétig a történeteket. A szereplők tehát: Fukar, a legidősebb gyerek, Cudar, a középső kislány, és Rácsodál, a legkisebb kisfiú (kiskirályfi?). Az anya, Csakagond próbálja őket terelgetni a nap során előre, Főleg, az apa pedig megmenti a helyzetet, ha netán úgy alakul. Mert bizony három gyerek mellett, tudjuk jól, úgy alakul.
tovább...

Egy sírónő vallomásai

Finy Petra netnaplója - utolsó

Ezen a héten sok volt a könny. Vagy a meghatottságtól, vagy a szomorúságtól. A hét elején megjött a nyomdából a Maja tizenkét babája, amit végre kézbevehettem, megsimogathattam, megölelhettem. Nagyon-nagyon szép könyv lett. Sírni tudtam volna a gyönyörűségtől. Gyerekkorom óra különös viszony fűz a babákhoz, nagyon sokat babáztam, sok ruhát varrtam nekik, sminkeltem őket, fodrászukká váltam, vagy etettem őket. A legkorábbi születésnapi emlékem is egy nagy narancssárga babakocsihoz kötődik, amit apám a feje felett lóbálva emelt be a szobába, mielőtt megkaptam. A mozdulatra a mai napig emlékszem, mint ahogyan az izgalomra is a gyomromban, hogy ez a csoda az enyém lehet.
tovább...

És a végén mindenki összeáll egy képpé

Finy Petra netnaplója 3.

Londoni hétvégéje után Petra visszarázódott az egyáltalán nem szürke hétköznapokba, én nem is értem, hogy van ennyi mindenre ideje? Ovis fellépések, találkozók, interjúk, szimpózium, és hatalmas családi ünneplések. No meg a háziállatok. Szerintem ti sem unatkoztok majd, ha elolvassátok.

Ja, és megjelent tőle a Maja tizenkét babája című könyv is, tudtad?


tovább...