Heti bevetéseim

Gévai Csilla naplója 1.

Kedves Napló olvasó!

 

Én Gévai Csilla vagyok, a naplóvezetők közt harmadik a sorban. Január óta érzem úgy, hogy vágtáznak velem a napok. Februárban született meg második gyermekem, Álmos Ezékiel, áprilisban a Nagyon Zöld Könyv című munkám jelent meg, a májusom pedig azzal telik, hogy eleget tegyek az új könyvem bemutatására szolgáló számomra fontos eseményeknek. Ha nem kaptam volna ezt a felkérést a Pagonytól, miszerint jegyezzem le „de őszintén” e négy hét eseményeit, pár hónap és homályba vesznének napjaim apró részletei.

 


tovább...

Érzelmes búcsú naplómtól

Kiss Ottó 4. naplója

Majális, bábelőadás, iskolalátogatások, eső, majd napsütés, kertészkedés, könyvtári találkozó, és finom sült csirke. És még mennyi minden fért bele egy hétbe! Kiss Ottó szerencsére aktív életet él, Boróka mellől sokfelé hívják és ő megy, mesél, olvas, beszélget és ír. Gyuláról küldött utolsó naplóbejegyzéséből minden kiderül.


tovább...

Alvókendő, tűzzománc

Kiss Ottó 3. naplója

Jó tíz éve, amikor egy rutinvizsgálat során a helyi tüdőszűrő állomáson átvilágítottak, a doktornő megkérdezte, ugye tudom, hogy az egyik oldalamon eggyel több bordám van. Addig nem tudtam, mert addig nem okozott bajt, és a doktornő is nyugtatott, hogy ezután se fog, így aztán különösebben nem érintett meg a dolog, gondoltam, ettől még költhetek, egyik kezén Adynak is több ujja volt, mégis egészen jó verseket írt.

De attól a naptól kezdve úgy képzeltem, ha valaha gyerekem lesz, csakis lány lehet, különben semmi értelme a plusz bordának.


tovább...

Babaének, könyvbemutató

Kiss Ottó 2. naplója

Babáskodik. Ez az egyetlen kifejezés, amellyel kislányunk általános tevékenységét folyamatosan illetjük. Mert mit lehet arra a kérdésre (hirtelen) felelni, hogy mit csinál a baba? Bármit csinál ugyanis, mire kimondjuk, már mást csinál. Hogy rövidre zárjuk tehát: a baba babáskodik, a baba jól van.   
Babazene. Mielőtt megszületett, tudományos alapon Vivaldit és Mozartot hallgatott, azóta viszont csorbult az ízlése. Hiába próbálgatom a Kispált vagy a Tankcsapdát, ő csak a primitív babazenét kedveli, meghallja, és nevet! El vagyok keseredve. Mi lesz ebből a gyerekből?
tovább...

Baba, kocsi, könyv, fesztivál

Kiss Ottó naplója – 1.

"Fél évvel ezelőtt Andrea, miközben végigsimított domborodó pocakján, azt mondta, ne aggódjak, megvárnak, és így is lett. Tavaly november huszonkilencedikén, egy hétfői nap délelőttjén kitettem a pontot a regény végére, aztán kinyomtattam mind a 325 oldalt. Még aznap este megszületett a baba, van tehát miért bíznom a női megérzésekben." - Kiss Ottó első naplóbejegyzését olvashatjátok, melyben szó lesz a Könyvfesztiválról, az elkészült regényről, szolnoki gyerektalálkozókról és arról is, hogyan olvas novellát a négy és fél hónapos Boróka.
tovább...

Utazások hete

Berg Judit naplója – 4.

„Ezen a héten annyi minden történt, hogy az eddigi szokásomtól eltérően napokra és címszavakra bontottam az eseményeket. Bár rengeteg élményben és örömben volt részem az elmúlt napok során, mégsem bánom, hogy erre a hetemre nem lehet a „szokványos” jelzőt húzni.” - Berg Judit naplója.
tovább...

Könyves és színházas hét

Berg Judit naplója - 3.

"A mélypont az volt, mikor felháborodottan így szólt: „Anya, én ezt már tényleg nem értem. Mi az, hogy a sba?” Szaladtam, hogy segítsek neki. Ja, persze, hát a McDonald’sba mentek Clive-ék. Szegény Bori! De a kezdeti nehézségek közös áthidalása után tényleg egyedül olvasta végig a könyvet!"

Berg Judit e héten nyuszi-előajándékoz - mi mást, mint könyvet?


tovább...

Kis sikerek hete

Berg Judit második heti naplója

„Azért választottam ezt a címet, mert átütő, kirobbanó nagy sikerekről nem tudok beszámolni. De hazudnék, ha azt mondanám, hogy negatív a mérleg. Határozottan a pozitív tartományban időz a kijelző. Igaz, az új Ruminit például nem fejeztem be, bármennyire is szerettem volna. De azért haladtam vele, már csak egyetlen fejezet hiányzik, az utolsó!” - Berg Judit eheti naplóbejegyzését olvashatod egy gyúrói író-olvasó találkozóról, egy érdekes kiállításról és egy zártkörű szobaszínházi előadásról.

tovább...

Hagyományteremtő hét…

Berg Judit első naplója

"Egy új rovat legelső bejegyzése mindig kényes ügy. Lehet, hogy senki sem így képzelte. Vagy ezentúl senki sem tudja majd nem így képzelni. Ha akarom, ha nem, valamelyest hagyományt teremt, utat tör, ha úttörőnek nem is nevezhető. Követelmények: legyen személyes és közérdekű, szubjektív és tárgyilagos." - Új rovatunkban hétfőnként négy héten át mindig más szerző számol be arról, milyen volt számára a hét, hogyan alakultak az őt a mindennapokhoz és a mesevilághoz kötő szálak. Elsőként Berg Judit írását olvashatjátok, aki a Magyar Mese Ünnepéről éppúgy beszámol, mint lassan befejezett regénye, a Rumini Datolyaparton alakulásáról.

tovább...