Navigátor - Utazás gyerekirodalomba

cimkék: #jó könyv #ismertető #Nik blog

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, nekem nagyon fontos emlék maradt kiskoromból, amikor kihámoztam a könyvespolcról a néprajzi lexikont vagy a filmművészetit, bebújtam a fotelba vagy csak simán maradtam a szőnyeg sarkán, és lapozgattam, lapozgattam. Észrevétlenül bújtak be a betűk, szavak, képek, azaz a sok-sok információ érzékszerveimen át az agyamba, szívembe, kicsit a lelkembe is. A Cerkabella kiadó most pontosan erre a gyerekes, szemlélődő attitűdre számítva és építve adta ki könyvét, ami azoknak szól a gyerekirodalomról, akiket legjobban érint. Elsősorban a gyerekeknek. Megjelent a kortárs gyerekirodalmi lexikon: a Navigátor. 8-99 éves korig!

Tetszik a cím, mert figyelemfelkeltő, olyan szavak ugrottak be róla, mint provokátor, agitátor, diktátor, aggregátor. A legpozitívabb kicsengésű mégis ezek közül a navigátor. Hova is navigál bennünket ez az igen jól kinéző, kellemesen vastag, sokat ígérő könyv?

A gyerekirodalomba, bele a kellős közepébe. Helyesebben az elejétől a végéig, ha úgy vesszük, több szempontból is. Elindul az A-tól és odaér a Z-hez, elindul az országból és eljut a határokon túlra is. Talán csak egy szempontból nincs vége a történetnek (hálisten), elindul 2000-től és elér 2010-ig, de ezzel a gyerekirodalomnak sincs vége. Viszont az is biztos, hogy valami új dolognak, kezdetnek lehetünk egy ideje szemtanúi, egy olyan történésnek, hogy az utóbbi tíz évben a gyerekirodalom irodalommá vált, a felnőtt irodalom "rendes" tagjává, részévé, újra. És talán ezért is született ez a lexikon.

Mi az, ami tetszett benne?

Az, hogy gyerekeknek ajánlják elsősorban.
Az, hogy képes, először is fontos, hogy a gyerekek lássák maguk előtt azt, akiről szó van, hiszen egy ismeretterjesztő könyvet tartanak kezükben. Minden szerzőről találunk képet, a könyveikről is, sokszor még régebbi és újabb kiadásokról is fényképeket helyeztek el, így a gyerek összehasonlíthatja, miben volt más stílusú húsz évvel ezelőtt egy könyv és ma. Ráadásul verseket és meserészleteket közölnek minden szerzőtől, kedvcsinálónak.
A kötet színes. Rettentően színes és vidám, és ez nagyon feldobó. Kollázsos jellegét is végig tartja, szépen minden alkotóhoz találunk kis újságkivágást, rövid életrajzot, idézőjelben saját megszólalást, és ezek mellett még kritikusi véleményeket is. Ettől egyszerre lett olyan, mint egy újság vagy mint egy útikönyv. A borítót, a belső térképet, amelyen elhelyezték az alkotókat, és a belíveket Takács Mari készítette. Mondanom sem kell, most is pompás, találó, illik a könyv hangulatához, mégsem komolykodó.

A szerzők ábécé sorrendben vannak a könyvben, ezt külön ki is emeli a szerkesztő, Lovász Andrea, azaz szándékosan nem tematikus lexikon ez. Szerintem a gyerekek abszolút vevők a tematikus összeállításokra, értik is, de itt inkább úgy vélem, az a cél, hogy egyszerűen tudjanak benne keresgélni a kíváncsiskodók. És elfogadható szempont ez az egyszerűsített keresés, hiszen nem olyan könnyű ma rávenni a kölyköket az olvasásra.

És nagyon jó ötlet, hogy minden szerzőtől van egy megszólalás. Ez kicsit beszélgetőssé teszi a könyvet, a sokféle információ reményeim szerint további keresésekre buzdítja az olvasót, illetve a megírt könyvek felsorolása kedvet hoz a szerző munkáinak mélyebb megismerésére.

A határon túli szerzők szerepeltetése a lexikonba nem kis trouvaille. Nyilván azokról lehet itt szó, akiknek művei eljutottak Magyarországra is, és nagy öröm, hogy bizonyos kiadók sokat tesznek is ezért. Így olyan neveket is találunk a lexikonban, mint Orbán János Dénes, Markó Béla vagy Demény Péter és még sorolhatnám....

Mint mindig, itt is van, amit esetleg hiányolhatunk (nekem pl. kicsit több illusztrátor, és megjelölt források, meg talán picivel jobb fotó néhol), de összességében nagyon összeszedett, nagyon szép és inspiráló kötet lett!!!! És a maga nemében az első!

Végül, de nem utolsó sorban pár sor attól, akinek többek között ajánlotta Lovász Andrea a könyvet, egy majdnem tíz éves fiútól, miért jó a Navigátor?

"Mert sok íróról van szó benne, jó szövegek vannak benne, és egy csomó meserészlet, meg versek"

"Tök szép léggömbök vannak rajta" (anya: -hol? fia: -hát nézd meg hátul a borítóját!)

"És benne van két kedvenc könyvem is, a Csoda és Kósza meg a Rumini!"

"Kicsit többet tudok meg arról, kik is ők, meg hogy miket írtak, nemcsak azt a könyvet, amit én ismerek tőlük, és ezért olyan, mintha könyveket ajánlanának nekem" (ez a kedvencem, mert nekem ebből a mondatból látszott, hogy működik, anya)

ÍRJÁTOK MEG TI IS VÉLEMÉNYETEKET, ÉS HA MÁR A GYEREK LÁTTA, AZ Ő VÉLEMÉNYÉT IS!

 

Kapcsolódó cikkek