Neked milyen színű a boldogság?

Ismerd meg az év legszebb könyvét!

2017. november 8.Zsani

cimkék: illusztráció jó könyv

milyenszinuEgészen biztos vagyok abban, hogy ez a könyv azért született, hogy elvarázsoljon, hogy szájtátva lapozza végig kicsi és nagy, hogy a kortalan lelket izgalmas utazásra invitálja. Megvallom, rég tartottam ekkora kincset a kezemben.
Igazi, a szó szoros értelmében vett képeskönyvvel csak hébe-hóba találkozik az ember, ritkán születik olyan kötet, melyben a szöveg-illusztráció arány ez utóbbi javára játszik. A Silent Book (csendes könyv) Contest nemzetközi képeskönyv pályázat megálmodói ennél is merészebbet gondoltak és olyan könyvterveket várnak évről-évre művészektől, melyek kizárólag a képi világ által mesélnek, szöveg nélkül. Így született meg Maros Krisztina lélegzetelállítóan szép kötete is, a Milyen színű a boldogság?, mely a verseny 2017-es döntőse lett.

Maros Krisztina rajzaival biztosan sokan találkoztak már. Első illusztrált kötete 2010-ben jelent meg (Varró Dániel Akinek a lába hatos), mellyel elnyerte abban az éven a Szép Magyar Könyv díját. A Pagonynál 2012-ben debütált Both Gabi A hintarabló című meséjének illusztrátoraként. Rajzai rendkívül művésziek, részletgazdagok, Krisztina hihetetlen érzékenységgel nyúl a színek világához.

1

A könyv egyik érdekessége, hogy mégsem annyira "csendes", mint a macska lépte, hiszen az illusztrációkat Szabó T. Anna költő sorai kísérik halk suttogással. Bizony, ez egy olyan könyv, melyben a képek szülik a történetet teljes intenzitással és játékossággal, míg a szöveg illusztrál, ezáltal az írott szó válik a képi világ interpretációjává. Ez a kis szerepcsere meglehetősen rendhagyó "olvasásra" buzdít minden korosztályt és minden bizonnyal újszerű tapasztalatot nyer mindenki, aki elmerül benne. Érdemes kihasználni a könyv böngésző jellegét, hiszen a képek apró részletei megannyi finom utalást, átfedést rejtenek magukban, ezáltal még izgalmasabbá téve az olvasást.  A képi világ legerőteljesebb és legkarakteresebb elemei kétségkívül a színek. Intenzívek, mégsem hivalkodóak, ugyanakkor finom árnyalatúak és hűen tükrözik a képek hangulatát. Mindegyik oldalon elrejtve találunk egy-egy színt, amely már utalás a következő oldal, a következő történet vezérszínére. Rendkívül érdekes dolog ezeket a leheletnyi áttűnéseket felfedezni és türelmetlenül várni, hogy milyen meséket hoznak a további oldalak. Abban azonban biztos vagyok, hogy mindenki megtalálja majd a neki tetsző történetet, legyen az cicás, békás, léghajós, tengeres, dzsungeles vagy téli összebújós.

Ajánlom ezt a könyvet azoknak, akik kíváncsiak egy igazi csendes képeskönyvre, akik valami különlegesre, valami szépre vágynak, akik készen állnak egy újfajta olvasásélmény befogadására, ajánlom kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Szakács Zsu

3