Nem mindennapi hősök

Képeskönyvek a Könyvfesztiválról, 2013

cimkék: #jó könyv #A hónap könyve

Három könyvet emeltünk ki abból a sok-sok újdonságból, amit a Könyvfesztiválra hoztak a kiadók. Három kicsi képeskönyv a nagyobb óvodás, kisiskolás korosztálynak. Három nagyon különböző kötet: komoly, vidám, abszurd - szépséges, bohókás, bumfordi. Válogassatok, és jövő héten újabb újdonság-adaggal jelentkezünk!

Szegedi Katalin: Palkó, Csimota, 2013

A Palkó Lenka párdarabja: azt meséli el, hogy kicsoda Palkó, az elálló fülű, szemüveges, vékonydongájú kisfiú, akivel Lenka az előző kötet végén találkozik.

Már eleve az ötlet nagyon jó: mint egy romantikus filmben, visszapörgetjük az időt, és megtudjuk, mi volt előtte, ki a másik.

És a későbbiekben sincs a kötetnek semmi erőltett folytatás szagat: Palkó ugyanolyan élő figura, mint Lenka, valódi, saját élettel és problémákkal. Ő ugyanis nem túl gömbölyű, hanem túl vékony, gyenge – ahol a nőiesség fokmérője a vékony derék, ott a férfiasságé a vaskos tréfa és váll, amiben Palkó nem jeleskedik. Éjjel-nappal olvas, ahogy Lenka éjjel-nappal rajzol. Ahogy a kislánynál, ez nála is kettős tevékenység: elsősorban kedv és tehetség dolga, ő ebben jó és ezt szereti, de a magányos gyerek magányos játéka is, amit épp ezért lehet túlzásba vinni. Pedig ő is szeretne együtt lenni a többiekkel, nem csak a könyveivel, de akár csak Lenkát, őt sem veszik be a játékba. A Palkó az iskolában játszódik, az iskolai kiköközösítést a felnőttek közönye teszi még nyomasztóbbá. Nem csoda, hogy Palkó boldogan indul haza, és az iskolán kívül találja meg a kislányt, aki neki való. Ő ugyanis nem akkor látja először Lenkát, amikor a lány őt: egész délután figyeli, követi, mert rögtön megtetszik neki. A találkozás nála ennek a betetőzése – Palkó birtokolja a valódi férfias erényeket, a hűséget, a kitartást, és a bátorságot. No meg persze a lovagias nagylelkűséget, hiszen akárki bántja, ő nem bosszút áll, hanem segít a másikon. Nem csoda, hogy egymásra találnak Lenkával.

Orit Gidali – Aya Gordon-Noy: Nóra, a gondolatolvasó, Csimota, 2013

A Tolerancia sorozat másik darabja is a kiközösítéssel, csúfolódással foglalkozik, csak éppen másfelől közelíti meg a témát: Nórát csúfolják, de a mamája megtanítja neki, hogy erre nem a düh és elkeseredettség a jó válasz, mert az még inkább kirekeszt minket, hanem a másik valódi érzelmeinek megértése. Aki csúfol, az valójában nem tudja elmondani, amit szeretne. Őt is bántja valami – talán éppen az, hogy nem tudja magát kifejezni, ezért bánt mást. Nagyon jó, ha ezt tudja egy gyerek – kérdés, hogy elvárható-e, hogy tudja is alkalmazni. De talán elég, ha érzi, elfogadja ezt a tényt, és akkor nem fog csuklóból visszavágni és bosszút állni. A szülőknek is tanulságos ez, hiszen sokszor a saját gyerekünk fejezi ki nem megfelelően a negatív érzéseit. Ilyenkor jobb a tiltás helyett a probléma gyökerét kutatni. A Palkó-Lenka páros után olvasva a könyv érezhetően direktebb, nem irodalmi megformáltságú, a mese inkább a témára aggatott ruha, mint magától értetődő forma. Ugyanakkor mind a két könyvet sokszor le lehet venni a polcról: a Palkót a képek és a szöveg egysége, szépsége miatt is, a Nórát a téma fontossága miatt.

Aino Havukainen – Sami Toivonen: Tatu és Patu, az űrpilóták, Cerkabella, 2013

Tatu és Patu úgy látszik teljesen beköltözött a mainstream science fiction- és képregényrajongók polcára. Már az előző kötet is erős átírással volt élvezhető az eredetileg megcélzott nagyóvodás korosztálynak, de legalább volt egy úgy-ahogy egészben lévő sztorija, amit nem bombázott szét teljesen a minden mondatot sűrűn belepő poénfelhő. A mostaniról ezt nem lehet elmondani. A sztori halvány, a Csillagok háború paródia valamennyire szórakoztató, nyilván a filmszéria ismerőinek inkább. A minden mondatbe belefűzött poénrengeteg viszont effektíve olvashatatlanná teszi a könyvet. Maradnak a képek, de most valahogy azokban is kevesebb a szórakoztató részlet. A rajongóknak azonban így is, úgy is tetszeni fog, mert Tatu és Patu, maga a két fura figura azért a régi, mint ahogy papírdobozokból barkácsolt szuper űrhajójuk is olyan tatupatus. Kezdőknek meg ajánlom az óvodás vagy a masinás köteteket.

 

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek