Holdbeli csónakos gyerekeknek

Berg Judit átirata Weöres Sándor drámájából Keresztes Dóra rajzaival, Helikon, 2013.

Weöres Sándor Holdbeli csónakosa shakespeare-i magasságokba és mélységekbe szálló dráma. Éppen annyira gyerekeknek szóló mű, mint Weöres többi, a magyar népköltészetből, vásári színművekből merítő műve - avagy épp annyira gyerek, amennyire maga a szerző is - a kortársak szerint - egy gyerek és egy felnőtt zseniális és szörnyűséges keveréke volt. Berg Judit átdolgozásáról Győri Hanna írt.


tovább...

A könyv, ami beszippant

Mosonyi Aliz - Agócs Írisz: Jancsi és Juliska, Pagony Klasszikusok

A mindjárt négyéves Marci fiamnak megvettem Mosonyi Aliz tolmácsolásában a Jancsi és Juliskát. Tettem ezt azért, mert szeretném végre belopni Marci egyrészről nagyon autós-munkagépes-vonatos-csikorgós, másrészről Bogyó és Babócás világába a Klasszik Mesét, így nagybetűkkel, annak minden parájával, varázsával, katarzisával. Azért a Jancsi és Juliskát választottam, mert Agócs Írisz illusztrációitól akkor is elgyengülök, ha Marci nem lenne szoros barátságban Maszattal és haverjaival. És különben is rohantam. - Emrich Krisztina könyvajánlója
tovább...

Népmesék új ruhában!

Mesélj nekem!-sorozat, Manó Könyvek

A Manó Könyvek népmese sorozatot indított a tavalyi évben. Sok ilyen sorozatunk van: gondoljunk csak a Scolaros Benedek Elek sorozatra vagy az Alexandránál sok éve futó Magyar népmese sorozatra, ahol erősen rövidített szövegek szerepelnek Jankovics Marcell rajzfilmekből is ismerős rajzai mellett. A Mesélj nekem sorozat mégis tud újat mutatni: sőt, az óvodás korosztálynak talán ez az egyik legjobb kapható népmese sorozat.
tovább...

A kopasz király

Nagy Olga meséi Kun Fruzsina rajzaival. Noran, 2011.

Hihetetlen, hogy egy népmesegyűjtemény milyen gondolatokat ébresztett üzletvezetőnk, Fekete András fejében. Nagy Olga most megjelent meséi nemcsak a gyerekeknek jelentenek hatalmas időutazást, hanem a felnőtt olvasóknak is új kapukat nyithatnak ki és egészen máshogy láttathatják a világot.

tovább...

A népmesékben benne van a derű

A csuka parancsára; Cinege Mici, Manó Könyvek, 2011.

Én mindig nagyon szerettem a népmeséket: elvisznek egy nagyon egyszerűen, és mindig ismétlődően felszerelt világba, ahol a róka, a nyúl, a medve, a farkas szerepel, a szegény ember, a viskó, a halász. Ez az ismétlődés jól belakható és megismerhető világot kerekít ki. - Győri Hanna recenziója
tovább...

Kéz a kézben a trollokkal

Háncsvirág. Norvég népmesék, ill. Szegedi Katalin, Móra, 2004.

A Háncsvirágnak már a címe és a címlapja is vonzza a tekintetet: ki lehet, mi lehet a Háncsvirág? A címlap gyönyörű, földig érő hajú, északi szépsége? Titkos királykisasszony vagy szegény leány? A repedezett, festett háttér messzire, az egyszervoltba visz, és oda visznek az északi tájak, a fagyos és mégis vonzó egzotikum. De, ahogy Fekete András ajánlójából megtudhatjátok, az idegenben ott bujkálnak a mesék ismerős igazságai.


tovább...

Ne felejtsük a népmeséket!

Egyre több a jó és igényes kortárs mese, de van, amit a modernek sem tudnak kárpótolni. Mert ugyan szeretünk tobzódni az abszurd elemekben, és azt is örömmel vesszük ha a hősök árnyaltabb személyiségek, mint "egyarcú" társaik, de mégis csak úgy szerencsés, ha a kezdetekben inkább annak a bizonyos kétpólusú világnak a határain belül tanulunk meg eligazodni.
tovább...

A PECSENYEHATTÚ ÉS MÁS MESÉK

Igazi irodalmi csemege Parti Nagy Lajos író és Banga Ferenc illusztrátor közös mesekönyve - rég olvastam, rég láttam ilyen jót!
Már a keletkezése sem mindennapi - előbb voltak meg a rajzok, és csak azután a mesék. Illetve, ez így nem egészen pontos: adva volt 13 mese, egy japán, egy finn, egy portugál, egy magyar, és így tovább, alapmesék mind, hasonlóan furfangos és tanulságos meséket ismerünk a magyar népmese kincsből is, máshonnan is bőven - eredetileg ezekhez a népmesékhez készültek Banga rajzai, jó húsz évvel ezelőtt. Aztán eltelt jó néhány év - közben Banga és Parti Nagy többszörösen, több könyvben is egymásra találtak (legutóbb A vak murmutér című könyvben).
tovább...