Viszolyogsz a népmeséktől?

Pedig nagyobb szükség van rájuk, mint gondolnád!

2017. szeptember 27. - Zsani cimkék:

nepmeseAz szülők többsége fenntartásokkal olvassa a darabolós, felfalós, kútba esős, leforrázós, eltűnős és meghalós elemekkel gazdagon tarkított népmeséket. Ha reálisan nézzük, ezek az elemek valóban enyhén szólva elavultak a 21. században. De mi van, ha úgy olvassuk, ahogy a gyerekek érzékelik a világot?

Most minden népmesét és tündérmesét 20% kedvezménnyel tehetsz a kosaradba!

Holdbeli csónakos gyerekeknek

Berg Judit átirata Weöres Sándor drámájából Keresztes Dóra rajzaival, Helikon, 2013.

2014. január 23. - Hanna cimkék: meseregény 8-12 

hWeöres Sándor Holdbeli csónakosa shakespeare-i magasságokba és mélységekbe szálló dráma. Éppen annyira gyerekeknek szóló mű, mint Weöres többi, a magyar népköltészetből, vásári színművekből merítő műve - avagy épp annyira gyerek, amennyire maga a szerző is - a kortársak szerint - egy gyerek és egy felnőtt zseniális és szörnyűséges keveréke volt. Berg Judit átdolgozásáról Győri Hanna írt.


A könyv, ami beszippant

Mosonyi Aliz - Agócs Írisz: Jancsi és Juliska, Pagony Klasszikusok

2012. szeptember 11. - Hanna cimkék: jó könyv 3-6 

jA mindjárt négyéves Marci fiamnak megvettem Mosonyi Aliz tolmácsolásában a Jancsi és Juliskát. Tettem ezt azért, mert szeretném végre belopni Marci egyrészről nagyon autós-munkagépes-vonatos-csikorgós, másrészről Bogyó és Babócás világába a Klasszik Mesét, így nagybetűkkel, annak minden parájával, varázsával, katarzisával. Azért a Jancsi és Juliskát választottam, mert Agócs Írisz illusztrációitól akkor is elgyengülök, ha Marci nem lenne szoros barátságban Maszattal és haverjaival. És különben is rohantam. - Emrich Krisztina könyvajánlója

Népmesék új ruhában!

Mesélj nekem!-sorozat, Manó Könyvek

2012. március 13. - Hanna cimkék: jó könyv 3-6 

kA Manó Könyvek népmese sorozatot indított a tavalyi évben. Sok ilyen sorozatunk van: gondoljunk csak a Scolaros Benedek Elek sorozatra vagy az Alexandránál sok éve futó Magyar népmese sorozatra, ahol erősen rövidített szövegek szerepelnek Jankovics Marcell rajzfilmekből is ismerős rajzai mellett. A Mesélj nekem sorozat mégis tud újat mutatni: sőt, az óvodás korosztálynak talán ez az egyik legjobb kapható népmese sorozat.

A kopasz király

Nagy Olga meséi Kun Fruzsina rajzaival. Noran, 2011.

2012. január 16. - Vera cimkék: jó könyv ismertető 

kopaszHihetetlen, hogy egy népmesegyűjtemény milyen gondolatokat ébresztett üzletvezetőnk, Fekete András fejében. Nagy Olga most megjelent meséi nemcsak a gyerekeknek jelentenek hatalmas időutazást, hanem a felnőtt olvasóknak is új kapukat nyithatnak ki és egészen máshogy láttathatják a világot.

A népmesékben benne van a derű

A csuka parancsára; Cinege Mici, Manó Könyvek, 2011.

2011. november 28. - Hanna cimkék: jó könyv 

cÉn mindig nagyon szerettem a népmeséket: elvisznek egy nagyon egyszerűen, és mindig ismétlődően felszerelt világba, ahol a róka, a nyúl, a medve, a farkas szerepel, a szegény ember, a viskó, a halász. Ez az ismétlődés jól belakható és megismerhető világot kerekít ki. - Győri Hanna recenziója

Kéz a kézben a trollokkal

Háncsvirág. Norvég népmesék, ill. Szegedi Katalin, Móra, 2004.

2011. augusztus 17. - Hanna cimkék: jó könyv 

hA Háncsvirágnak már a címe és a címlapja is vonzza a tekintetet: ki lehet, mi lehet a Háncsvirág? A címlap gyönyörű, földig érő hajú, északi szépsége? Titkos királykisasszony vagy szegény leány? A repedezett, festett háttér messzire, az egyszervoltba visz, és oda visznek az északi tájak, a fagyos és mégis vonzó egzotikum. De, ahogy Fekete András ajánlójából megtudhatjátok, az idegenben ott bujkálnak a mesék ismerős igazságai.


Ne felejtsük a népmeséket!

2010. március 11. - Papp Eszter cimkék: esszé Eszter blog 

Egyre több a jó és igényes kortárs mese, de van, amit a modernek sem tudnak kárpótolni. Mert ugyan szeretünk tobzódni az abszurd elemekben, és azt is örömmel vesszük ha a hősök árnyaltabb személyiségek, mint "egyarcú" társaik, de mégis csak úgy szerencsés, ha a kezdetekben inkább annak a bizonyos kétpólusú világnak a határain belül tanulunk meg eligazodni.

A PECSENYEHATTÚ ÉS MÁS MESÉK

2008. november 10. - Eszti cimkék: esszé jó könyv 

Igazi irodalmi csemege Parti Nagy Lajos író és Banga Ferenc illusztrátor közös mesekönyve - rég olvastam, rég láttam ilyen jót!
Már a keletkezése sem mindennapi - előbb voltak meg a rajzok, és csak azután a mesék. Illetve, ez így nem egészen pontos: adva volt 13 mese, egy japán, egy finn, egy portugál, egy magyar, és így tovább, alapmesék mind, hasonlóan furfangos és tanulságos meséket ismerünk a magyar népmese kincsből is, máshonnan is bőven - eredetileg ezekhez a népmesékhez készültek Banga rajzai, jó húsz évvel ezelőtt. Aztán eltelt jó néhány év - közben Banga és Parti Nagy többszörösen, több könyvben is egymásra találtak (legutóbb A vak murmutér című könyvben).

Jáván a mese bűvöletében - A sziklavirág

2008. május 5. - nikisze cimkék: jó könyv 

Indonézia, Jáva szigete általában természeti katasztrófái miatt szerepel a hírekben, sajtóban, a tévén iszonytató felvételek mellett kísérhetjük végig ismeretlen emeberek pusztulását, akiknek kultúráját igen csekély mértékben ismerjük. Kiss Márta képzőművész hosszabb időt töltött a szigeten és az erős benyomásokat, atmoszférát hagyja szétáradni képein, festményein. Most egy olyan meseválogatást készített, amelynek erős népmesei elemekkel bíró, minimalizált, sallangoktól mentes szövegét hatásos illusztrációk kísérik. A Naphegy kiadó új könyvében most a fiatalabb és felnőtt korosztályt szólítja meg, akiknek még mindig jár a mese!