Népmesék új ruhában!

Mesélj nekem!-sorozat, Manó Könyvek

cimkék: #jó könyv #népmese

A Manó Könyvek népmese sorozatot indított a tavalyi évben. Sok ilyen sorozatunk van: gondoljunk csak a Scolaros Benedek Elek sorozatra vagy az Alexandránál sok éve futó Magyar népmese sorozatra, ahol erősen rövidített szövegek szerepelnek Jankovics Marcell rajzfilmekből is ismerős rajzai mellett. A Mesélj nekem sorozat mégis tud újat mutatni: sőt, az óvodás korosztálynak talán ez az egyik legjobb kapható népmese sorozat.

Hogy miért mondom ezt? Először is a kötetek kialakítása miatt. Minden címlapnak van egy markáns színe, így együtt nagyon jól néznek ki a könyvek. A köteteket felváltva illusztrálta Kállai Nagy Krisztina, Szalma Edit és Kiss István. Ennek köszönhetően mindegyik kötet nagyon ízléses és szép, messze fölötte van a kategória illusztrációs színvonalának. Szinte minden oldalpáron van kisebb-nagyobb kép, ami az óvodás korosztálynak nagyon fontos, hogy képek is tagolják a folyó szöveget. Én Szalma Edit humoros és groteszk, a festék és ecset textúráját megőrző képeit szeretem a legjobban mind közül.

A mesék hossza is ideális estimese-hossz, mert mindegyik 4-5 oldalas, kerek történet. A szöveget Luzsi Margó gondozta: vegyesen találunk magyar és egyéb népek meséit, néhány szépirodalmi szöveget, mint Petőfi, Móra Ferenc művei. A külföldi mesék nem lettek újrafordítva, de mind a magyar, mind az egyéb népmesék szövege épp annyira van szerkesztve, átírva, hogy megőrizze eredeti zamatát, de érthető legyen a mai közönség számára is.

Nagyon jó ötlet, hogy a szövegeket tematikusan helyezték egymás mellé. Így mindenki kiválaszthatja a kedvenc témáját, és abban a témában viszont változatos történeteket és szövegeket kap, hiszen egy olyan mese, amiben például lovak is vannak, nagyon sok mindenről is szólhat.

A mi kedvencünk természetesen a Királylányokról és királyfiakról lett, két rózsaszínbe játszó óvodás kislány mellett ez azt hiszem, természetes. Az ismerős Benedek Elek mesék mellett számos újabb királylányról hallhattunk a kötetből. Ez is egy előnye a tematikus szerkesztésnek: el lehet kezdeni az ismerős szövegekkel, amiket könnyebben fogadnak a gyerekek, és aztán haladni az ismeretlenebbek felé, amelyekben felismerhetik a megszokott népmesei motívumokat.

És akkor ne hagyjuk említés nélkül a könyvek árát: darabja 1290 forint, ami döbbenetesen olcsó a mai piacon, különösen ahhoz képest, hogy egy szövegében és képileg is igényes, sok mesét tartalmazó mesekötetet kapunk érte. Noha a 18 kötet összességében rengeteg, de mindenkinek ajánlom, hogy válogassa ki a kedvenc vagy otthon éppen aktuális témáit, és vezesse be a gyerekeit ezzel a sorozattal a népmesék világába!

Kapcsolódó cikkek