A Braille-írás világnapja

A Braille-írás világnapját január 4-én ünnepeljük, amit 1824-ben hozott létre egy francia tudós, Louis Braille (és 1809. január 4. az ő születésnapja is egyben). A Braille-írásban való kézzel íráshoz sorvezetőt és stílust használnak. A betűket hátulról domborítják ki, a betűk tükörképi párja szerint. A Braille írásról sok érdekességet találunk a gravobraille kft. honlapján, többek között arról is, hogyan készülnek a Braille-könyvek. De éppen arról is olvashatnak az érdeklődők a vakinfo.hu-n, hogy milyen XXI. századi lehetőségek rejlenek még a vakírás fejlesztésében.

tovább...

Új norvég gyerekregény

Rém Rozi és az éjjeli tanoda - Az első igazság

Ha ne adj isten, úgy gondolnánk, hogy szellemek már nincsenek, és a metafizikus rétegek régen eltűntek a halandók elől, legfeljebb csak egy-két kiváltságosnak, filozófusoknak, irodalmároknak parafenoménoknak adatik idő a világok átjárására, vegyük észre, hogy bizony nem vagyunk egyedül. Vannak még körülöttünk mások is. Rém Rozi például egy hús-vér, helyesebben lepedő és rongy közötti átmenetlétben ijesztgetné az embereket, ha... Ha először is büntetésből például nem Sacc Pitykét, a rettenetes ruhagyáros Sacc fiát kellene megijesztenie, aki inkább jót mosolyog - persze kissé döbbenten - Rozin a velőtrázó visítás helyett...

tovább...

"Elváláskor az idő összezavarodik"

Gondolatok Timo Parvela és Virpi Talvitie Körhinta című könyve mellé

Timo Parvela előző könyvében egy mérleghintán ülnek a mesehősök, most pedig egy körhinta játszik központi szerepet életükben és szimbolizálja érzéseiket, az időhöz, másokhoz való viszonyulásaikat. Ismét bonyolult terepre érkeztünk, megnyugtatóan letisztult sorokkal, mondatokkal körülvéve. És segítséget kapunk abban, hogy könnyebben viseljük az elválás, a magány és a változás történéseit.
tovább...

Különlegesen jó könyvek - Pongrác kiadó

Interjúnk Gémes Szilviával, a Pongrác kiadó projectvezetőjével

A Pongrác kiadó kezdetben gyerekprogramok szervezésével foglalkozott, de szerencsére kedvet kapott a könyvkiadáshoz is. Különleges a könyvlistájuk, olyan csemegék szerepelnek polcaikon, mint a Wan-Wan, a Skellig, ami személyes nagy kedvencem, vagy a Látlak című regény, ami az internetezés tinédzsereket érinhető-érintő aspekutást fogja meg. Interjúnkban Gémes Szilviával, a kiadó projectvezetőjével beszélgettünk.
tovább...

Mikulások és karácsonyok más népeknél

Most nem a szokásos könyvszemlével készültünk, hanem körülnéztünk mások háza táján, ki hogyan ünnepli a Mikulást és a karácsonyt a nagyvilágban. Juli Olaszországról, Hanna Németországról, Eszter Angliáról, Niki Franciaországról oszt meg egy-két finom receptet vagy különös szokást veletek. Várjuk kommentjeiteket, hogy ti mikkel találkoztatok, különleges sztorikat, furcsa szokásokat vagy egészen egyszerűen csak a tapasztalataitokat! 

tovább...

Navigátor - Utazás gyerekirodalomba

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, nekem nagyon fontos emlék maradt kiskoromból, amikor kihámoztam a könyvespolcról a néprajzi lexikont vagy a filmművészetit, bebújtam a fotelba vagy csak simán maradtam a szőnyeg sarkán, és lapozgattam, lapozgattam. Észrevétlenül bújtak be a betűk, szavak, képek, azaz a sok-sok információ érzékszerveimen át az agyamba, szívembe, kicsit a lelkembe is. A Cerkabella kiadó most pontosan erre a gyerekes, szemlélődő attitűdre számítva és építve adta ki könyvét, ami azoknak szól a gyerekirodalomról, akiket legjobban érint. Elsősorban a gyerekeknek. Megjelent a kortárs gyerekirodalmi lexikon: a Navigátor. 8-99 éves korig!

tovább...

Kisgyerekek hete

Kézművesek a Pagonyban

A kisgyerekeknek mindig kell valami, amit fogdoshatnak, gyúrhatnak, ölelhetnek, cipelhetnek, és kell a szó, ami folyton bemászkál a fejükbe, és kimászkál a szájukon - és általában ez a három egymással párhuzamosan történik. A héten a Pagonyban mindhárom jelen van: megérkezett az új Maszat könyv, a Maszat alszik. Végigugrándozik a piros, pöttyös Lenka is a téren. Nemrég befutott, vagy inkább röpült Bumburi is, aki végigszáguld a gyerekekkel minden helyszínen, ami a kedvükre való. Hétvégén rajzolhatunk és mesélhetünk Kőszeghy Csillával és Bumburival is. A kettő között pedig ott van a fogdosni és ölelgetni való, a kéz dolgai: a kézműves tárgyak alkotói mind elgondolják, hogy mivel tudna a legjobban játszani a gyerek, és aztán az ő kezükkel elkészül, hogy a gyerekkezek gyűrjék és szeretgessék a különböző babákat és cicákat és majmokat. Velük beszélgettünk. (Nem a majmokkal, azokkal a gyerekek beszélgetnek. Mi, komoly felnőttek, az alkotókat kérdeztük.)
tovább...

"Te pont így vagy szép, ahogy vagy!"

Szegedi Katalin már gyerekkorában rajzoló szeretett volna lenni, és íme, itt van közöttünk, gyerekkönyveket készít, gyönyörűbbnél gyönyörűbb, letaglozónál letaglózóbb mesekönyveket, időnként nemcsak illusztrátorként, hanem szerzőként is bemutatkozva. Lenka című új könyve engem ismét levett a lábamról. Szegedi Katalint ezzel a különleges könyvvel kapcsolatban faggattam a mindig rajzoló Lenkáról, alkotásról, benyomásról, a technikán túli világról és a malacról... (Szekeres Niki interjúja)
tovább...

Új könyvek régi-új köntösben

Már tudok olvasni sorozat a Móra kiadótól

Vannak olyan könyvek, amik az emlékezetemben piros felkiáltójellel jelennek meg. Vagy azért, mert jaj, ezt soha többé, vagy azért, mert jaj, ezt sosem fogom elfelejteni, olyan jó. Ez utóbbi persze nem azt jelenti, hogy feltétlenül a legjobb könyvről van szó, hiszen az ember gyerekként képes egy csomó olyan dologért rajongani, ami nem feltétlenül a minőség miatt válik vonzóvá. De a Már tudok olvasni sorozat valahogy alapkő volt, mikor elkezdtem olvasni. Egyrészt mert imádtam, ahogy minden könyvnél elolvashattam újra és újra a sorozatcímet, dagadt a mellem a büszkeségtől, hogy már én is a hieroglifa fejtők táborába tartozom, másrészt tetszett, hogy nagybetűs, és nem veszek el a sorok között. Az időnként változó minőségű kínálatban azért rengeteg, nagyon jó mese kapott helyet.

 

A Móra kiadó ismét felkarolta a sorozatot, és nem csak a régiek újrakiadására vállalkozott, hanem modern, új mesékkel bővíti a sorozatot, figyelembe véve a kezdő olvasók igényeit. Ezekből választottunk kettőt olvasásra, és egy új könyvet szintén a Móra kiadótól, ami szerintünk nagyon ideillik...


tovább...