tovább...

Egy illat, egy harapás - Picasso és Antony Penrose

A fiú, aki megharapta Picassót

Azt senkinek sem kell magyarázni, ki is volt Pablo Picasso. De hogy ki Tony, azaz Antony Penrose? Tulajondképpen annyit fontos elöljáróban tudni róla, hogy egyszer, gyerekkorában megharapta Picassót, aki visszaharapta őt. Ebből a kis történetből pszichologizáló énünk rögtön le is vonhatja a konklúziót, hogy Picasso nemcsak a festészethez, hanem a gyerekekhez is értett.
tovább...

Szörnyek, démonok, bizarr és abszurd teremtményeink

Szörnyek könyve avagy a képzelet állatkertje

Először a borító kapott el, te jó ég, milyen guszta színvilágban úszó zöldesbarna keverék, pont egy krokodil és egy sárkány keresztezése. Aztán persze nem is csúszott el túlságosan az asszociáció, hiszen ez egy valódi szörnyes könyv!
Ne felejtsük el, emberek által teremtett lényekről van szó, mint a gólem vagy szegény Frankenstein, tehát a tökéletességnek még csak az ábrándja sincs meg. Hol egy kutyafejű, embertestű lény, hol az arc nélküli, mohó feketeség, félelmeink és tökéletlenségünk megtestesülései. A star wars-i sötét oldal.

tovább...

Mesék mások kertjéből

Mesés növények, növényes mesék

Ma minden olyan misztikus (azt már nem is merem mondani, hogy ezoterikus), jutott eszembe  rögtön, ahogy kinyitottam a könyvet. De persze félre a rögtönítélkezéssel, az iróniával. Valahogy tényleg távol kerültek tőlünk a növények, az állatok, a természetes környezet. És ez a könyv egy olyan sétára hív, ami egyszerre a mesevilágba visz, meg egy gyönyörű kisnövényhatározóba.

tovább...

Móra kiadó - Tegnap, ma, holnap

Egy kis frissítő, reggeli séta a Lehel piac környékén. Falanszter, gyárépületek, mindig is imádtam ilyen helyeken mászkálni, mert a félig-meddig mesékben élő felnőttek számára tudott dolog, hogy a szürke falak mögött szinte mindig valami titok lappang. Az esős reggelen a Móra kiadó titkának próbáltam utánajárni a Váci úton, Merényi Ágnessel, a kiadó főszerkesztőjével beszélgettünk.
tovább...

Programajánló gyereklelkű felnőtteknek

A szeptember vége izgalmasnak ígérkezik fejtágítás szempontjából, kivételesen nem gyerekprogramokat, hanem gyerekekről szóló, de felnőtteknek való programokat ajánlunk figyelmetekbe. Lesz előadássorozat "Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra" címmel, Meseterápiás Központ megnyitó és könyvbemutató, illetve Országos Népmese-konferencia...

tovább...


tovább...

Könyvek kisiskolásnak

Ami nem hiányozhat egy kisiskolás polcáról... Nos ilyen objektív kategória biztosan nincsen, de azt azért meg merném kockáztatni, hogy vannak alapkönyvek. Nem kell mindennek ott sorakozni persze iszonytató rendben a polcon, a helyhiányra is gondolnunk kell, illetve a nagyon praktikus könyvtár intézményét is érdemes használni (ó, bár ne lépnénk túl mindig a visszavitel határidejét)! Mindenesetre nem árt, ha ez-az otthon is megtalálható, szemet melengető végignézni rajtuk, és az újraolvasás hasznos és áldásos tevékenysége sem mellékes szempont... Egy rövid listát készítettem arról, nálunk mi a menő.
tovább...

Jakub és a hideg keze

A prágai Gólem

A prágai Gólem című regény kivételes helyet érdemel a gyerekirodalomban. Egyrészt mert teljes joggal megilleti egy "rendes" irodalmi státusz, érdemes róla beszélni, diskurzust folytatni, szövege, nyelvezete regénytechnikailag az elsők közé sorolja. Tematikailag pedig szintén bravúros, lebilincselő. A Gólem, ez a misztikus teremtmény egy kamaszfiú szemszögéből kerül bemutatásra, de általa megelevenedik az élet a XVI. századi gettó falain kívül s belül, illetve életre kel egy saját történet is, a fiatal elbeszélőé, Jakubé.
tovább...