Annie M.G. Schmidt varázslatos világa

Az időtálló esztétika teszi naggyá a Schmidt – Westendorp könyveket

Annie M.G. Schmidt és Fiep Westendorp nagyjából olyanok voltak a hollandoknak, mint nekünk a Janikovszky Éva – Réber László alkotópáros. Legendás szimbiózisban élő művészek, a gyermekbirodalomba bebocsátást nyert szelíd óriások. Az általuk teremtett világ generációk számára jelenti a kellemes bizsergést valahol a szív és a gyomor között félúton, ahol a honvágy is születik. Az otthonosság érzését, a meghitt nosztalgiát. És bár magabiztosan állíthatjuk, hogy nem túlzó az előbbi jellemzés, a hazai olvasók számára talán még ma is kevéssé ismertek az általuk jegyzett könyvek. A Pagonynál 2011 óta jelennek meg a kultikus életmű darabjai.

Üdvözlünk a Schmidt – Westendorp mesevilágban!
tovább...

3 alap klasszikus, amiből nem lehet kinőni

Csalogasd elő a benned élő gyereket!

Az újraolvasás az egyik legjobb dolog a világon, és így van ez a legrégibb kedvenceinkkel is. A nosztalgikus érzéseken túl, megannyi izgalmat és felfedezni valót rejtenek a klasszikus történetek a mai gyerekeknek és szüleiknek is!

Szerezd be most 20% kedvezménnyel az örök kedvenceket, hogy ne maradjon ki a gyereked életéből egy olyan történet sem, ami nélkül nem teljes a mesevilágotok!
tovább...

Eláruljuk a gyerekkori kedvenceinket

Vicces és megható nosztalgikus emlékezés a Pagony csapatától

Most azok vallanak legkedvesebb gyerekkori könyvélményeikről, akik olyan szerencsések, hogy nap mint nap ezzel foglalkozhatnak. Ismerd meg a Pagony alapítóinak, dolgozónak a gyerekkori kedvenceit, és írd meg kommentben, hogy neked mi az, ami örök!
tovább...

A klasszikusok segítenek

Szemle a legjobb klasszikus könyvekről piciknek és picit nagyoknak

Kíváncsi vagy, melyek azok a könyvek, amik megunhatatlanok még sok-sok év után is? Kíváncsi vagy mitől olyan jók? Hogy mikor érdemes olvasni őket? Akkor lapozd végig a szemlét, amiben minden élethelyzetre és problémára találsz egy segítő mesét!
tovább...

„Kriszta tiszta gyagya, mert vizes az agya…”

Romhányi – Nepp – Rigó: A Mézga család, Mézga Aladár különös kalandjai Móra, 2012

Elég megdöbbentő élmény volt elolvasni ezt a két könyvet. Főként azért, mert nem gondoltam, hogy ennyire emlékszem a történetekre, a karakterekre, hogy kívülről fújom a terjedelmes Mézga indulót is, sőt, nem csak a szöveget, de még a dallamot is dúdolom. Igen, megdöbbentő, hogy az emberben mi minden tárolódik el, amire akár évtizedekig nem is gondol, egyszer csak pedig a felszínre kerül. - Üzletvezetőnk, Fekete András ajánlója.


tovább...

Abszurd történetek, örökzöld grafikusok

Régi képeskönyvek

Legnosztalgikusabb élményeim valamiért a külföldi képeskönyvekhez kötődnek – talán azért, mert annyira mások voltak, mind képileg - vonalas, giccsmentes grafikák -, mind szövegükben, például abszurd humorukban. Két vékonyka, tűzött kis füzetet veszek most elő, egy németet, egy amerikait.


tovább...

Tőke Péter: Afrikai nyomozás

Teljesen véletlenül bukkantam rá a Magyar Elektronikus Könyvtárban gyerekkorom egyik meghatározó olvasmányélményére. Az eredeti még mindig megvan a gyerekszobám könyvespolcán, lapjain azokkal az óriási zsíros nyomokkal, amiket akaratomon kívül ejtettem mindenhol, amiatt a borzalmas gyógykenőcs miatt. A könyvnek csak a harmada van meg. A ragasztás már az első lapozásoknál kezdte megadni magát, és valahol a harmadszori újraolvasás táján teljesen szét is esett. Aztán hogy teljes legyen a kétségbeesés, egy költözésnél szőrén szálán el is tűnt a könyv nagy része. Pedig sokáig csak szemeztem vele, nem akaródzott olyan könyvet olvasni, amiben állatokat öldösnek, hát még olyat nem, amiben elefántokat. Meg voltam róla győződve, hogy a tanítónénik bakot lőttek, mikor tanulmányi jutalomként Tőke Péter Afrikai nyomozását nyomták a kezembe. Aztán lám, szó szerint rongyosra olvastam.

tovább...

Cim-cim cimbora – Nosztalgiázó

Bálint Ágnes: Gücülke és cimborái

Sokakkal ellentétben nekem Bálint Ágnes nem a Frakkot jelenti, nem a Mazsolát, nem a Futrinka utcát. Bálint Ágnes nekem Gücülke. És pont ez az a mese, amit senki nem szokott ismerni...
tovább...

Nosztalgiázó - hogyan emlékszünk a régiekre

Benedek Elek: Mirkó királyfi és a Bűbájos

Mi volt gyerekkorom kedvenc meséje? Sok volt. Sok olyan, amit mindenki ismer: szerettem a Süsüt, az Abigélt, a Verne könyveket, a népmeséket. De most egy olyat akarok kiemelni, ami kevésbé ismert, többek között azért is, hogy felhívjam a figyelmet erre a méltatlanul elfeledett, kiváló műre. Benedek Elek Mirkó királyfi és a Bűbájos című meséjéről van szó.


tovább...