NYÁRI OLVASMÁNYOK

cimkék: #szemle #esszé #Hanna blog #nyár #hogyan válasszak?

Kétféle nyári olvasmány van: az egyik csoportba azok a könyvek tartoznak, amiket sosincs időnk elolvasni télen. Mert az iskola és a különórák mellett nem fért bele a Harry Potter-összestől a Karamazov-testvérekig terjedő katartikus élményeket tartogató nagyregények sora a napi rutinba. Elfüggönyözött szobákban, egyszólamú zümmögésé olvadó strandzajban eltöltött órák és napok; este kóválygó fejjel kukkantunk ki a lapok mögül, állítólag enni kéne valamit. Őket most nem tárgyaljuk, de sor fog kerülni rájuk is!

A másik csoportba zsúfolódik az a rengeteg ilyen-olyan, mindenféle korosztálynak szóló könyv, amelyben gyerekszereplők vannak, nyáron játszódik, van benne nyaralás és utazás. Ez persze még kevés, nagyon kevés: mindenki tudja, hogy az ún. igazán fontos dolgok nyáron dőlnek el, addigra érnek be az év közben érlelt kapcsolatok, érzések. A szokatlan helyszínek és a tagolatlan idő kihozzák az emberi kapcsolatokból is a különlegeset: a kisebbek örök barátságokat kötnek, és életre szóló élményeket szereznek akár egy csalánosban háborúzás közben is, a nagyobbak pedig a barátságok elmélyítése mellett leginkább a szerelmesnek levés mindenféle fokozataival vannak elfoglalva. A lényeg: a tavaszi énünket szeptemberben opálos homályon át tudatlan, kissé idegen kisgyereknek látjuk. Azok az igazán jó nyári könyvek, amelyekben az események átélt élmények, és a szereplők (no meg az olvasók) tényleg rácsodálkoznak valami új tudásra. A legnagyobb bánatomra a szerelmes kategóriában egyszerűen nem találtam olyan nyárit, ami ne lenne vészesen rózsaszín. De melegen ajánlom az alábbiakat:

1. Arthur Ransome: Fecskék és Fruskák-sorozat - pár jól szituált, kedves mamával és vagány, tengerjárt papával ellátott angol gyerek az angol tóvidéken, a tengerpart közelében tölti a vakációt. A sok kötetes sorozat első része a legismertebb, nekem viszont a Nem akartunk tengerre szállni a kedvencem, mert ebben a könyvben tényleg próbára tétetnek a Walker-gyerekek. Kicsit vitorlázgatnának az öbölben, de a feltámadó szél kisodorja őket a tengerre, ahol nem játékfelelősségre és játékhelytállásra van szükségük, hogy a kisebb testvéreiket és a saját életüket megóvva, a jóval kisebb hullámokra tervezett hajócskán, a hányingerrel, széllel, félelmetes nyílt vízi éjszakával megküzdjenek. Az egy éjszaka valóban felnőtté formálja Johnt és Susant, Titty és Roger pedig szintén jó leckét kap együttműködésből.

2.Gerald Durell: Rokonom, Rosy - bár a könyv szereplői felnőttek, de ugyancsak gyermeklelkűek. Hirtelen jön a szabadság Adrian számára, méghozzá egy öröklött elefánt hozza, akit mindenféle felettébb mulatságos kaland során el kell juttatnia a tengerpartra. Útközben elüti a vonat, de szerencsére a világ legkedvesebb és legszebb nője ápolja, apjával, a világ legnagyobb elefántszakértőjével együtt. Mire a tengerhez érnek, sikerül annyi embert magukra haragítani, hogy perbe fogják őket, de persze nyernek, és kiderül, hogy mindenki kicsit csodabogár, de lelke mélyén jó, és a végén a cseresznyepálinka segítségével még a bizonytalan és pesszimista Adriannak is sikerül felszedni a szeplős szépséget. Nagyon vicces könyv, ezért nem nyálas.

3. Janikovszky Éva: Málnaszörp és szalmaszál - épp nemrég került be ez a régi meseregény a kedvenc gyerekkönyvek közé Nádori Lídia révén. Főszereplője Síróbaba és Misu, no meg egy régi bérház szeretetreméltó lakói, akik olyan fura helyeken dolgoznak, mint a panaszhivatal meg a dicsérő hivatal. Misu nagyszerűen nyaral Dezső bácsinál, lekváros kenyéren él napról napra (de azért ügyesen megszervezi, hogy egy kacsasülteket készítő néni költözzön a régény végére a szomszédba). Körülötte az emberek beszélgetnek, pletykálkodnak, boldoggá akarják tenni egymást, félnek, mást dolgoznak, mint amit szeretnének, abba kell hagyniuk a munkát, amit szeretnek, máshol laknak, mint ahol szeretnének - de minden zökkenőmentesen megoldódik. A figurák kiválóak, kedvesen humorosak, a történet pedig nagyon jól átadja, hogy milyen kevés kell egy gyereknek a jó nyaraláshoz, és mi az a kevés, ami kell - figyelem, beszélgetés.

4. Erich Kästner: Emil és a három iker - Emil és Kalapocska a Keleti-tengerhez utaznak, és persze ott van az összes régi barát, azaz detektív is. Kinyomozandó ügy most is akad a fellépő varieté-cirkusz környékéről, de persze Kästnernél nem ez a lényeg. Hanem a rengeteg nyelvi humor, a csattanós visszavágások és pergő párbeszédek. No meg Emil, aki miközben mindenkin segíteni próbál, maga is segítségre szorul: imádott anyja újra férjhez megy. Emil összes álma arról, hogy ha majd nagy lesz, ő viszi nyaralni a mamát, ő vesz neki szép ruhát, dugába dől. De menet közben szép lassan, fű alatt kiderül, hogy nagyon jól lehet önállónak is lenni, és nem kell mindig megmenteni valakit.

5. Jules Verne: Kétévi vakáció - klasszikus darab. Engem az nyűgöz le benne igazán, ahogy a fiúk mint egy babaházat, berendezik a talált szigetet és birodalmat. Persze erkölcsi tartásuk megingathatatlan, az ellenség legyőzetik vagy megtér. De nem (csak) az erkölcsi mondanivaló, hanem Verne természettudósi aprólékossága teszi emlékezetessé a könyvet: a sziget térképének elkészítése, az állattartás és gazdálkodás kialakítása: a robinzonosdi, gyerekfejjel.

6. Emily Nesbit: Öt gyerek és az izé - ezek a nyaraló angol gyerekek igazán túlsúlyba kerülnek az ajánlóban. Ezt a könyvet azonban kisebbeknek is ajánlom: a gyerekek egy vidéki villában laknak, és a nyaralás kezdetén, épp, mikor a szüleiknek el kell utazniuk, egy pszammont találnak, őskori kis szörnyet, aki minden nap képes egy kívánságot teljesíteni. Minden fejezet egy kívánság, azonos dramaturgiával: kívánnak valamit (pénzt, szépségét, szárnyakat), kicsit élvezik, aztán balul sülnek el a dolgok, és többnyire a rendőrségen kötnek ki, egész nap nem jutnak ételhez, és nagyon vacakul érzik magukat. Mindezt az írónő fanyar megjegyzései kísérik, miszerint minek is kell és illik egy gyerekkönyvben történnie hasonló helyzetben. Azt hiszem, ezt az iróniát egy gyerek nem tudja értékelni, egy felnőttnek meg annyira nem megvilágító. Minden nap egyet olvassunk, egészben monotonná válnak a történetek.

7. Nyáron történt - két lánytestvér lakik egy szobában, az egyik szép és egyszerű, a másik rút kiskacsa és művész - jól ismert szituáció a Csaj nem jár egyedül típusú könyvekből-filmekből. Azonban Lowrynak sikerül többet kihoznia a helyzetből. A két lány a veszekedések mögött elválaszthatatlan társ, és a körülöttük élő felnőttek, a szomszéd öregember és a fiatal hippiházaspár szemében teljesen egyenrangúak. Mindkettejükkel megtalálják a hangot: Mollyval a babaruhákról és a virággyűjtésről, Meggel a fotózásról. Molly egy hirtelen betegségtől teljesen megváltozik, Megnek pedig meg kell tanulni szép lassan elfogadni a halált, miközben jelen van a szomszéd kisbaba születésénél is. Megható és jó nyári olvasmány tizenéveseknek.

8. Kisgyerekeknek olvassuk: egy csomóba gyűjtöttem azokat a mesekönyveket, amelyeket nyáron olvashatunk a legkisebbeknek: a Nyári böngésző a legkisebbeknek, Kippkopp a fűben és Boribon kirándul Marék Veronikától; a Babar utazása, Pettson sátorozik a kicsivel nagyobbaknak - mind nyáron játszódnak, szépek és nagyon aranyosak a történetek is.

Kapcsolódó cikkek