Nyomozás és kalandok gyerekszemmel

Jan Birck: Morris, a titkos ügynök - Az öreg szélmalom titka, General Press 2011

cimkék: #jó könyv #detektív #kaland

Alig vártam, hogy megjelenés után rögtön megkaparintsam a Morris, a titkos ügynököt, és hazaszállítsam tesztelésre az öt és félévesnek. A képi világot és a karaktereket tekintve első pillantásra keveredett benne mindaz, ami gyerekkori és mai kedvenceimben - Az erdő kapitányában, valamint Pettson és Findusz kalandjaiban - rögtön megfogott. Jófej, laza főhősök, finom humor, aprólékosan kidolgozott illusztrációk. Ó, igen.

Aztán kezemben a várva várt könyvvel hazaérve jött az "ó, nem". Illetve finomítok: vannak hibák, de mégis vonzó a kaland, a nyomozás világa gyereknyelvre fordítva. Hol is kezdjem, hogy ne tűnjek igazságtalannak?

A General Press öt éves kortól ajánlja a Morrist. Sajnos, a házi tesztelés nem járt sikerrel. Nem bizonyosodott be tökéletesen, hogy ennek a korosztálynak való a szupertitkos, nyugalmazott rendőrkutya kalandja. Sokkal inkább stabilan olvasó nyolcévesek ajánlanám, hiszen olyan szófordulatok, többszörösen összetett mondatok, és túlbonyolított jelzős szerkezetek sorakoznak a könyvben, amitől egy szorgalmasan esti mesélő szülő is hamar lefárad, nemhogy egy középső csoportos. Azt ugyan nem tudom, hogy az eredeti szöveg is ilyen cikornyás vagy a fordító kapott szabad kezet, de akad még zavaró tényező a szövegben: a szereplők nevei hol magyarosítva, hol lebutítva jelennek meg - a rendőrség Interpolicáj, a főgonosz Mumpic professzor (nyelvtörőnek is nehéz), viszont a főfelügyelő Macipoci, a szökésben lévő mosómedve pedig Pepe. Fura egyveleg.

A történet fonala nem egyenes, ide-oda vándorol időben és térben. Elindul Morristól, a tisztességben megöregedett rendőrkutyától, aki egész pályafutását Mumpic professzor, a zseniális mestertolvaj elcsípésének szenteli. Mumpic az elfogása elől megszökik, és mindenki meg van győződve arról, hogy a hatalmas vízesésbe ugorva a biztos halálba menekült. A történet ezután visszakanyarodik Morris békés nyugdíjas éveihez, és innen indul újra a történet. A kisebb hibák ellenére rengeteg megoldásra váró szövevényes rejtéllyel találkozik az olvasó, a megfejtésig pedig sok humoros nyomkeresés vezet el. Előkerül-e valaha még a professzor, ki lopkodja az ételt az öreg szélmalom konyhájából, hogyan lehet szupertitkos bunkert építeni?

Morris, a rendőrkutya, mulatságos és kalandos története bevezeti a kisiskolásokat az igazi olvasásélményt ígérő krimik világába. A szerző és illusztrátor, Jan Brick, gyerekszemmel mesél, és szereplői – még a rafinált főgonosz is - egytől-egyig szerethetőek.

Kapcsolódó cikkek