Nyomozás. Rövid körkép egy izzó kipufogójú BMW-motor nyergéből

Jan Birck: Morris, a titkos ügynök sorozat (General Press, 2012) Mark Twain: Tom Sawyer léghajón. Tom Sawyer, a detektív (Ciceró, 2006) Rainer Köthe:

cimkék: #jó könyv #kaland #Best of

Nyomozás. Mik jutnak eszünkbe erről a szóról? Bűnügy, krimi, titok, veszély, borzongató félelem, kaland és természetesen izgalom felsőfokon. Kisebb-nagyobb mértékben mindenkinek szüksége van ezekre az érzésekre. Persze jobban szeretjük a fotel biztonságából átélni őket egy jó tévésorozat vagy regény segítségével (nem véletlen a ”helyszínelős” sorozatok töretlen népszerűsége), és többé-kevésbé mindenki nyomozott már: hová tűnt a kulcscsomóm, ami még tegnap este a polcon volt, ki lophatta el a kiláncolt biciklimet. - Fekete András ajánlója sok-sok nyomozós könyvről.

Jan Birck Morris, a titkos ügynök című sorozatával már az öt éven felüli gyerekek is megbarátkozhatnak ezzel a titkokkal és izgalmakkal teli világgal, amit a nyomozás jelent, és ami így vagy úgy, de átszövi mindannyiunk életét. Jan Birck kiváló német mesekönyv-illusztrátor, BMW-motoros és most már író is. Az első kötet, Az öreg szélmalom titka már közel egy éve megjelent magyarul is, aki még nem ismeri, annak most röviden bemutatom a sorozat szereplőit. Morris volt már vadászkutya, szánhúzó kutya, mentőkutya, később rendőrkutya, de nyugdíjba ment, és egy öreg szélmalomnál pecázgat és pihenget, ahogy egy jó nyugdíjashoz illik. Itt keresi meg Macipoci felügyelő az Interpolicájtól, hogy segítsen nekik, legyen az Interpolicáj titkos ügynöke. Morris eleinte nem akarja feladni boldog nyugdíjas életét, de végül kötélnek áll. Kalandos ismeretség után csatlakozik hozzá Pepe, az egyensúlyozó- és szabadulóművész mosómedve és Mumpic professzor, minden idők legzseniálisabb mestertolvaja, akit Morris fülelt le végül, és aki most végre jó útra tért. Így alakult meg a világ legütőképesebb titkos ügynök csapata.

A most megjelent további két kötet (Az eltűnt reggeli rejtélye; Expedíció az Északi-sarkra) fergeteges, abszurd kalandok sorozata, zseniális szóviccekkel, szellemes illusztrációkkal. Az előbbiben a betegesen hatalom-és pénzsóvár Olcsó úr tönkretesz és elrabol minden péket, hogy a saját olcsó, de silány, fogyaszthatatlan zsemléivel árassza el a világot. (Ugye, milyen ismerős? A könyvszakmában biztos, de gondolom, nem csak ott.) Persze a szupercsapat igazságot szolgáltat.

Az utóbbiban Morriséknak az Északi-sarkvidéken a rejtélyesen eltűnt fókák nyomába kell erednie. Mint kiderül, most is az időközben börtönéből megszökött, pénzsóvár Olcsó urat kell elkapniuk, aki wellness hotelével veszélyezteti az Északi sark élővilágát.

A kicsit nagyobb korosztálynak , úgy 8-12 éveseknek ajánlom Mark Twain klasszikusát, a Tom Sawyer, a detektív című kisregényt. Ebben a részben Tom és barátja, Huck olyan eredményes nyomozásba kezd, ami elképeszti még a tapasztalt felnőtt nyomozókat és bírót is. Van benne gyémántrablás, rejtélyes idegen, éjszakai kísértetnek vélt gyilkos. És Tom Sawyer (ál)szerényen összefoglalja az eredményes nyomozás alapjait is: „Óh, hát csak megfigyeltem a tényeket, és összeillesztettem a hiányzó részeket, uram; ez csak amolyan közönséges detektívmunka, bárki képes az ilyesmire.” Aki még nem ismerte Mark Twaint, most biztosan megszereti.

Akit pedig már komolyabban, „tudományos alapon” is érdekel a téma, és 8-12 éves közötti „nyomozó”, az kézikönyvként használhatja a Mi micsoda sorozat Nyomozás kötetét. A könyv áttekinti a bűnözés és a bűnüldözés történetét, bepillantást nyújt a helyszínelésbe, a nyomok elemzésének módszereibe, megismerteti a nyomozás folyamatát a bűncselekmény felfedezésétől a tettes letartóztatásáig.

Kapcsolódó cikkek