Ó, ó, ó Honky Tonk kalóz

Joachim Masannek: Az ígéret földje - Scolar, 2012

cimkék: #jó könyv #kaland #8-12

Új sorozatot jelentett meg a Scolar kiadó, amely nagy sikerre számíthat a kalandos-kalózos-történelemi érdeklődésű kiskamaszok körében. Mozgalmas, akciófilmbe illő csaták, tengeri szörnyek, szeretnivaló szereplők, izgalmak a köbön. Én is kikaptam a fiam kezéből, még a 8-as buszon, meg a metrón is ezt bújtam, és nem tartom cikinek.

A sorozat írója Joachim Masannek, nevét jól ismerik azok a szülők, akik olyan szerencsések, mint én, hogy foci-fan gyerekkel lettek megáldva. Nálunk a Csak az a foci! című film (melynek forgatókönyvét szintén Masannek írta) alapmű, a karcos DVD-t több ezerszer néztük meg, ahogy a polcon főhelyen állnak A vad foci banda sorozat kötetei is, Márióval, Leóval és a többi csapattaggal. A könnyű szöveg, a nem túl bonyolult a cselekmény, és a téma, mint FOCI, magával ragad egy másodikost, harmadikost, rákap az olvasásra, és onnantól kezdve talicskával tolhatjuk haza a könyveket. Mindenki megtalálja a maga kedvencét, azonosul a játékosokkal, izgul a meccsen, és élvezi a cseleket. Ahogy egy interjújában az alapvetően filmes Masannek elmesélte, azért fogott bele a focis könyvsorozat írásába, mert úgy érezte, hogy a mostani gyerekeknek is szüksége van az olyan izgalmas olvasmányokra, amiket még ő olvasott gyerekkorában.

A Honky Tonk Kalózok néven megjelent sorozat célja is hasonló: felkelteni az érdeklődését, lenyűgözni és olvasásra buzdítani a gyerekeket. Az író most messzi és izgalmakkal teli történelmi tájba repíti az olvasót.  Azt azért valljuk be, hogy Masannek nem kockáztat, kalózokkal nem nagyon lehet melléfogni, és valóban sikerül is neki! A könyv feketés borítója a négy főszereplővel már önmagában vagányul trendi, menő könyv lesz ez! Ugyan gyakran és sokat olvasok (már csak hivatalból is) gyerekkönyvet, de ezt a kötetet nem tudtam letenni, és alig várom a többi részt is: egy percet sem unatkozom.

A Honky Tonk kalózok sorozat négy ifjú kalóz kalandjait meséli el: Pokolkutyája Vili a legügyesebb csaló és zsebtolvaj, aki legjobb barátjával, a színesbőrű Joval az 1760-as évek Berlinjében ismerkedik meg Moses Kahikival, azaz Nap Lovagjával, és együtt indulnak megkeresni Honky Tonk Hankot, akiről persze menetközben derül ki, hogy messzi földön hírhedt kalózlány, és Hanna névre hallgat. Sokféle karakter, szerethető hősök tűnnek fel a történelmi regénynek is nevezhető könyvben: itt van a ravasz szélhámos, a zseniális feltaláló, a melegszívű kisfiú, és persze a szeszélyesen szépséges kalózlány, akibe az összes fiúolvasó titokban szerelmes lesz.

Az első rész, Az ígéret földje, Berlinben repít minket, itt él a merész tizennégy éves utcakölyök, Pokolkutyája Vili lopásokból és csalásokból él, Joval. Együtt, másznak halkan és titokban a háborús város házainak tetején (akár másik nagy kedvencemben, a Vangóban), lopnak, csalnak, ahol csak tudnak. Vili még a város gonosz urát, gonosz Talleyrand bárót is orránál fogva vezeti, a szegények mellé áll, és közben elcseni báró varázserejű amulettjét, amiről kiderül, hogy az nem más, mint egy varázslatos iránytű egyik darabja, és aki az összes részét megszerzi, mesés kincshez, nagy hatalomhoz juthat. Főhősünk persze már az első kötet közepén a francia foglya lesz, de legalább megismerkedik Moses Kahikivel, akivel együtt New Nassauba, a kalózok szigetére utaznak, mivel Vilinek nagy álma, hogy igazi karib-tengeri kalózzá váljon.

Az iránytűre azonban másnak is fáj a foga, és a kalandok csak fokozódnak, a második részben már Viliék kezében a bűvös amulett, hőseink további nagy kérdések, és megoldandó feladatok előtt állnak, de nem árulok el semmit.

És hogy mitől működik Masannek elmélete?

Masannek kamaszhősei a felnőtté válás nehéz perceit élik meg: a kamasz, aki igazi csínyekkel feszegeti a saját maga és a mások által felállított határokat, úgy, hogy a legfontosabb dolog, a szabadság is megmaradjon. Ahogy egy gyerek számára a felnőttség valahol egyet jelent a szabadsággal, úgy harcolnak a XVIII.században Viliék is a saját, illetve tágabb értelemben hazájuk valóságos szabadságáért. „ A szabadság olyan dolog, amit egyedül, önmagában soha nem kap meg az ember. Olyan dolog, amit csak másokkal együtt birtokolhatunk.” – magyarázza Moses Kahiki.

Mert melyik tizenéves nem szeretne Vili helyébe lépni, önállóan kalandozni tengereken, komoly döntéseket hozni, egy kicsit komisznak lenni, időnként elcsenni más legtitkosabb kincsét és közben határtalanul jól és szabadnak éreznie magát?

Ezért működik jól Masannek, ráadásul az olvasmányos szöveghez sokat ad hozzá Bán Zoltán András kiváló fordítása, találóak a nevek, fordulatos és történelmileg hiteles a cselekmény, szinte egy izgalmas film pörög előttünk, ami nem véletlen, hiszen Masannek filmes gondolkodásmódja könyvein is érződik. Semmi nincs túlírva, minden kerek és mégsem kiszámítható, szóval én nagyon élvezem. A könyv szerkesztése kiváló, az oldalak jól és könnyen olvashatók, a szóviccek, kiszólások ütősek.

Gyanítom, hogy a sorozatra sokan fognak rákattanni, 10-11 éves kortól nyugodtan vegyétek meg, és titokban olvassátok ti is.

 

 

 

 

 

 

Kapcsolódó cikkek