Olyan, mint két elefánt

Alex T. Smith: Claude a cirkuszban, Manó Könyvek 2012

cimkék: #jó könyv #cuki #állatok #kutyák

Ez nem egy elefántos könyv, nem is állatos. Sokkal inkább emberes egy dundi városi kutya szemszögéből. Az elefántos hasonlat valamiképp egy 5 és fél éves szájából pattant ki, aki eddig nem tudta magáról, hogy rajongója Alex T. Smithnek. A Claude a cirkuszban után csak ennyit mondott: „Ez olyan jó volt, mint két elefánt!” Fura egy hasonlat.

Claude egy tipikus városi kutya. Illetve ha jobban szemügyre vesszük, feltűnik csinos, piros pulcsija, és tökéletesen a fejére passzoló micisapkája. Pláne ha még mögötte szökdel egy magányosan is vidám zokni – Bolyhos Zokni uraság – akkor egészen biztos, hogy Claude mégsem az a tipikus városi kutya. Gazdái Suvikszcipő úr és asszony néha magára hagyják egyetlen kedvencüket, és Claude ilyenkor rögtön elindul felfedezni a világot. A korábbi történetekben a furcsa páros – a pufi kutyus és az őt követő zokni – már feldúlták a várost, a kórházat, a strandot.

Most a parkot és cirkuszt veszik be, de Claude nem érti, miért futnak lihegve furcsa ruhákban még furcsább emberek, a golfpályán miért nem lehet betömködni a lukakat, és miért háborodik fel a parkőr, amikor a virágágyásban heverésznek, napoznak Bolyhos Zokni urasággal, aki még csinos szemüveget is elővarázsolt erre az alkalomra (abszolút ez a kedvenc rajzom). A park feldúlása után egy véletlen folytán sikerül bejutniuk a cirkuszba, ahol az előadás kezdete előtt mindent rendbe raknak, kitakarítanak, csak épp azt nem veszik észre, hogy ezzel veszélyeztetik a műsorszámokat. A bohócok nem tudják egymás képébe dobni az előkészített tortákat, hiszen Claude már mindent kidobott, elmosogatott, a légtornászok lepotyognak a frissen felmosott porondról. Természetesen a végén a furcsa páros menti meg az előadást, parádés showt bemutatva a közönségnek.

A történetben egymást követik a helyzetkomikumok, nincs olyan szülő és gyerek, aki ne imádná meg pillanatok alatt a micisapkás főhőst és bolyhos társát. Aki egyszerűen csak együtt szeretne mulatni a gyerekekkel a fordulatos, mókás történeten és a tökéletes piros-fekete rajzokon, ne hagyja ki Claude egyetlen kalandját sem. Óvodásoknak és kezdő olvasóknak, az iróniával jó barátságban lévőknek biztosan jó választás. Ez olyan jó, mint két elefánt.

Kapcsolódó cikkek